Käyttäjän Planter kirjoittamat vastaukset
-
Ehkä tämä kertoo sitten aikanaan hieman enemmän kuin motolista:
Ei passaa liikaa kiitellä, ettei nouse hattuun. Edellisillä metsästyskausilla leikattiin anotuista VS:n valkohäntäpeuraluvista lähes 10%. Sen ja sitä edellisten vuosien lupien panttaamiseen seurauksena nyt metsästäjillä on mahdollisuus jopa 30% suurempaan saaliiseen. Saa sitten nähdä kuin käy, sillä riistaneuvoston puheenjohtajakin vähän epäröi, koska ”siinä on oma vaivansa”.
Riistakeskuksen uutinen: Hirvilupien määrä kutistui – Pyyntilupia on vähennetty monin paikoin hirvikannan pienennyttyä, riistakeskuksesta kerrotaan…Varsinais-Suomessa lupamäärät kuitenkin kasvoivat.
Varsinais-Suomi luvat 2021
1564 kplVarsinais-Suomi luvat 2020
1552 kplTodellakin maakunnan lupamäärä on noussut 12 kpl. Kiitokset maa-ja metsätalousministerille, että on lopultakin ottanut todesta täältä kuuluvat hätähuudot kestämättömistä hirvivahingoista ja ajanut läpi lupamäärän kasvattamisen.
Lainaan kiitossanat ne paremmin hallitsevilta, eduskunnan hirvieläinvahinkoja koskevasta lähetekeskustelusta
Kansanedustaja x: ”Haluan osaltani kiittää ministeri Leppää hyvästä työstä, siitä, että hän on huomioinut hirvieläinten aiheuttamien vahinkojen korjaamisen ja ennaltaehkäisyn monin tavoin, niin kuin tässä keskustelussa on jo tullutkin esille.”
Kansanedustaja y: ”Haluan tässä nyt myös esittää kiitokseni maa‑ ja metsätalousministeri Jari Lepälle niistä useista toimenpiteistä, joita hänen ministerikaudellaan on tilanteen korjaamiseksi tehty.”
Kuka lobbaa ketä: https://yle.fi/uutiset/3-12036172
Tästähän oli jo noin vuosi sitten uutisia, että covid-19 oli tarttunut eläintarhaolosuhteissa tiettyihin eläimiin mm valkohäntäpeuraan. Uutta tässä uutisessa on, että se leviää luonnonvaraisissa vhp-populaatioissa vähintään samaa tahtia kuin ihmisissä.
2020 vuoden alussa, kun pandemia oli alkanut sitä oli löydetty vain yksittäisessä eläimessä. Nyt Michiganissa, jossa on tihein kanta vasta-aineita oli 67 prosentilla 113 näytteestä. Aiemmin ainoastaan minkkien on todettu tartuttavan tautia toisiinsa luonnonvaraisessa kannassa.
Valkohäntäpeuroilla tuskin on tällä hetkellä mitään roolia taudin levittämisessä ihmisiin, mutta huoli on siitä, ovatko ne tulevaisuudessa viruksen säiliöitä (reservuaari). Kun virus pysyy ja leviää tartunnan saaneiden eläinten ryhmässä, se voi mutatoitua ja mahdollisesti kehittää vastustuskykyä rokotteita kohtaan ja nousta myöhemmin eri kannaksi ja tarttua takaisin ihmisiin, kun ihmisperäistä pandemiaa on saatu kuriin.
Kun tartunnan saanut peuranruokkija aivastaa ruokinta-automaattiin, saavat ruokailijat tartunnan. Valkohännän varoitusääni on voimakas hönkäisy, joka levittää viruspilven muuhun laumaan. Ruhonkäsittelijä voi saada viruksen peuran hengityselimien/keuhkojen läträämisestä.
https://www.aphis.usda.gov/animal_health/one_health/downloads/qa-covid-white-tailed-deer-study.pdf
Tuota kuvaa ei voi laittaa lukijoiden kuviin, kun ei ole itse otettu, se on kyllä pyörinyt twitterin meriroskaryhmässä, joka lienee parempi foorumi asialle kuin Metsälehti. Laitoinpa vaan tännekin, kun keskustelu oli ajatunut ihmisten meripäästöihin. En ole vastaavalla tavalla lajitellut rantamuovia, vaan kipannut koko säkillisen keräykseen. Erityisen paljon näitä on alueilla, joissa kyläraja on lähellä rantaa, eli valtion merialueet helposti saavutettavissa. Siellä saa metsästää pelkällä metsästyskortilla, joten sodankäynti on ajoittain kovaa, kuten jätöksistä nähdään.
Tämä haitallinen ”vieraslaji” on valitettavan yleinen. Kuvassa erään naisihmisen ”saalis” rannoilta, oma oli vähän pienempi. Paikoin tämä on yleisin muoviroska. Noita välitulppia on tietysti hieman hankala kerätä, mutta ainakin hylsyt voisi jättää heittämättä mereen. Luontoa kunnioittava eränkäyntikulttuuri on monilta muiltakin osin muisto vain.
”Lehmuksen päätin hankkia, kun näin sen ympärillä olevan pörriäismäärän.”
Haravalla sai kerätä pörriäiset pois:
Mitä mieltä olette, onko Annelin linkittämän HS:n mielipidekirjoituksen kommenteissa esiintyvä nimimerkki ”AILI PIIRA” provokaattori tai tietämätön.