Käyttäjän Planter kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 521 - 530 (kaikkiaan 3,410)
  • Planter

    ”Valkohäntien osuden pieneneminen kolareissa voi johtua siitäkin ,että pyynnin kohdistamisessa ongelma-alueille on onnistuttu.”

    Kartasta nähdään, että ongelma-alue on lounais-Suomi, saattaa tietysti olla, että pyynnin kohdistamisessa lounaaseen on onnistuttu?

    ”Sehän ei tietysti ole mahdollista ,että ruokkimalla elukoita reilusti syrjemmällä ,niiden liikkumistarve on vähentynyt eiväkä ne ole säntäilemässä autojen alle ruokapaikkoja etsiessään…vai onko?”

    Saattaa olla, että vuosien 2020 ja 2021 välillä liikkumistarve on äkillisesti vähentynyt, jostain syystä. Tuplaamalla ruokinta tai voi niillä olla vaikka korona, joka ahdistaa hengistystä eikä pysty juoksemaan, mutta äkkinäinen muutos on.

    ”Ajosuorite väheni keväällä -20, jolloin Suomi siirtyi etätöihin. Se tietysti vähentää kolareita, mutta vaikutus näkyy vasta sen jälkeisessä ajassa.”

    Alkuvuoden 2020 ja 2021 ajosuoritteessa ei liene kovin suurta eroa, korona-aikaa pääosin molemmat? Valkohäntäkolarit ja hirvikolarit kehittyivät sinä aikana eri suuntaan. Aika suurta satunnaisvaihtelua?

    Keskustelupalstan lentävän lauseen mukaan voitaneen olla kaikki samaa mieltä, että kolarimääriä on helpompi laskea tarkasti kuin arvioida metsässä pomppivien valkohäntien määrä. Kolarimäärien pitäisi siis olla tarkkoja.

    Jos kuitenkin oletetaan, että kolarimäärä kuvastaa valkohäntäpeurojen määrää, niin niiden määrä ei olisikaan noussut kanta-arvion mukaan 2020 vuoden 109 000:sta 125 000:een vaan laskenut kolarimäärän mukaisesti 20%. Olisi ollut keväällä 87 000. Nyt syksyllä pyritään kaatamaan lähes 100 000. Näyttää hyvältä?

    Planter

    Tässä kolaripaikat vuosilta 2016–2018, ole hyvä!

    Hirvielainkolarit-800x504

     

    Planter

    Timpalla on hieno teoria, joka pitää paikkansa tietyissä asioissa.

    Nyt on kuitenkin käynyt niin, että riistakeskuksen tietokannan mukaan metsäkauriskolarit eivät ole vähentyneet mutta valkohäntäkolarit ovat sen 20%. Esiintyvät suurina määrinä samoilla alueilla.  Ovatko ihmiset oppineet erottamaan tielle ryntäävistä pienhirvielämistä valkohäntäpeurat ja väistämään niitä, kun niiden kolareista on puhuttu paljon, en usko. Metsäkauriiden päälle ajetaan edelleen samaa tahtia. Vai onko metsäkauriita nyt enemmän kuin valkohäntäpeuroja?

    Planter

    Ei kaikkialla tietenkään Honkolan määriä kärrätä. Yleisesti kuitenkin puhutaan tuhansista kiloista, vaikka ei harrasteta kaupallista metsästystä.

    Hirvi-keskusteluketjussa suorittava porras kommentoi näin: ”Mitä ruokintaan tulee , homma ei ole ihan vaivatonta. Vaatii sitoutumisen toimintaan ympäri vuoden. Kyllä sillä ruokintaan osallistuvalla tulee olla jonkinmoinen etuajo-oikeus saaliinkin suhteen”

    Ympäri vuoden rahdataan siis ja  kovasti vaivaa nähdään ruokinnan suhteen.

    Tässä ja nyt:

    ”Normaalitilanteessaa kiikutellaan joitakin omena-tai porkkanapussukoita kyttäyskopin tuntumaan metsästysaikaan ja ruokinta loppuu ,kun jahti on päättynyt”

    Kun sorsia ruokitaan 6 miljoonalla kilolla vuodessa, niin siihen verrattuna 72 miljoonaa kiloa sorkkaeläinten ruokkimiseen tuntuisi ihan mahdolliselta. Jos tämä olisi ”Helannon” 1% ravinnosta, söisi yksi kauris lisäksi luonnonravintoa 100kg vuorokaudessa.

    https://metsastysjakalastus.fi/vesilintujahdin-askelmerkit-uusiksi-asetusluonnos-ehdottaa-ruokintakieltoa-sorsavesille/

    Planter

    ”Onko jossain olemassa tilastoa siitä kuinka paljon ruokintaa tehdään ja riistapeltoja perustetaan vuosittain? Hesarissa nimimerkki H.R. Helanto väittää että 99 % kauriiden ravinnosta tulee luonnosta.”

    Ei varmaankaan  kukaan pidä tarkkaa kirjaa valtakunnan ruokintamääristä. Tämän keskusteluketjun aloituksesta saa viitteitä Honkolan ruokintapaikan määristä ” Eight tons of carrots per week”.

    Jos vaikka puolisen vuotta ruokitaan, niin 25 x 8000 kg = 200 000 kg porkkanaa vuodessa, muutakin syötetään. Jos tämä pelkkä porkkana olisi 1% niiden syömästä ruoasta, niin mussuttaisivat yhden ruokintapaikan vaikutuspiirissä 20 milj. kg vuodessa.

    Riistakeskuksen ”suositus” oli 2kg / vrk. Löytyy mm Uudenmaan valkohäntäpeuran kannanhoitosuunnitelmasta, sivu2.

    ”Ruokintapaikan rehun kulutus kertoo hyvin eläinten määrästä. Sääolosuhteista ja peurojen iästä ym. tekijöistä riippuen kulutus on noin 2 kg/vrk/peura”

    https://kyrkslattjvf.fi/doc/valkohantapeurahoitosuunnitelma.pdf

    Jos kullekin talvehtivalle valkohäntä +metsäkauriille tarjoiltaisiin 2kg lounas, joka päivä puolen vuoden ajan, niin suuuruusluokka olisi jotain tällaista:

    200 000 x 180 x 2 kg = 72 milj. kg

    jos tämä olisi se 1% ravinnosta, niin söisivät pelloilta, puutarhoista ja taimikoista 7 200 miljoonaa kiloa.

    Planter

    ”Vasoja tulee kaataa tulevalla kaudella 60% saalismäärästä ja naaraita 60%aikuisten hirvien osuudesta.”

    Miksi riistakeskus ei käytä ohjauskeinona myöntämistä erikseen uros-, naaras- ja vasalupia, jolloin kannan rakenne napsahtaisi kohdilleen huonokuuloisten kinkeripiirissäkin?

    Planter

    ”Metsästyksen vapauttaminen ei vaikuttanut kauriskannan kehitykseen juuri lainkaan.”

    Kuten tuon kuvan yhteydessä totesin, niin se pysäytti kannan kasvun useaksi vuodeksi, useimmat ymmärtänevät mitä kuva esittää.

    ”Rutinaa tulee varmasti rattaisiin jos joku ulkopuolinen menee toisen ruokinnalta elikoita ominpäin poksauttelemaan.”

    No varmasti tulisi rutinaa jos änkeisi toisten kyttäyskoppiin. En ehdottanutkaan, että vapautettaisiin ruokintapaikkojen kyttäyskopit kaikkien käyttöön. Valotin vaan, että eläinten ruokkiminen ei tarkoita, että niihin tulisi jotenkin omistusoikeus ruokkimalla, ei siis näin:

    ”On kyse samasta asiasta ,kun vieras kävisi kokemassa kalastajan katiskat ,verkot tai rysät.

    sillä

    Metsästyksessä on kysymys kenellekään kuulumattoman eli isännättömän esineen haltuun ottamisesta. Riistaeläin ei luonnossa liikkuessaan ole kenenkään omistuksessa, mutta metsästyksessä saatu saalis on metsästäjän omaisuutta.

    (Vaikka elävää riistaeläintä ei omista kukaan, valtio käyttää tosiasiallisesti omistajan päätösvaltaa pyyntilupasäädösten kautta.)

    Planter

    En tee heittoa vaan heitän kysymyksen. Kun 2005 metsäkauriin metsästyksessä luovuttiin luvanvaraisuudesta tapahtui ainakin Keski-Suomessa alla olevan kuvan mukainen ilmiö. Eläinmäärä oli kääntymässä eksponentiaaaliselle kasvukäyrälle. Vapauttaminen pysäytti välittömästi kasvun ja määrä pysyi miltei 10 vuotta lähes samana.

    kauris

    Miksi valkohäntäpeuran kohdalla ei tapahtuisi samoin? Erään vaikutusvaltaisen julkaisun erätoimittajakin kirjoitti, että metsäkauriin luvista vapauttaminen on vaarallinen esimerkki siitä, mitä tapahtuisi jos valkohäntäpeura vapautettaisiin luvanvaraisuudesta. Ei tosin perustellut mitenkään asiaa.

    Itse en usko, että vapaa metsästys toisi kovin paljon lisää harrastajia, eikä asia ratkea sitä kautta. Metsästysseurojen ”dynamiikka” saattaisi muuttua ja tehostua. Tietysti se aiheuttaisi myös parranpärinää. Nythän siellä asetetaan kiintiöitä, rauhoitetaan,”omitaan” ja säästetään eläimiä, ainakin tihentymien ulkopuolella. Itse ruokitut ovat omia peuroja, vaikka omistusoikeus syntyy vasta kun eläin on kyljellään. Vaikka sorkkia olisi ylemäärin liikaa, niitä ei kuitenkaan suostuta antamaan toisille.

    Planter

    Tuo vaatimushan ei koske talousmetsiä, vaan metsähallituksen luonnonmetsiä,  eli luonnontilaisia metsiä, joista ei löydy kantoja.

    Planter
Esillä 10 vastausta, 521 - 530 (kaikkiaan 3,410)