Käyttäjän Planter kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 3,221 - 3,230 (kaikkiaan 3,410)
  • Planter

    Olen viestiketjuissa yrittänyt saada vastauksia kysymyksiini, mutta ei vaan ole tullut. Kunnon poliitikkojen tapaan yritetään vaihtaa puheenaihe  äkkiä joksikin muuksi ja lähdetään nuolemaan nuolukiveä. Yritän vielä kerran, niin, että vastauksen voi antaa yhdellä sanalla.

    Otetaan esimerkiksi hirvitalousalue VS3, jossa itselläni on metsää.Riistaneuvoston tavoite vuodelle 2015 oli 4,00/ 1000 ha Luken arvio kannasta 2015 oli suurempi 5 /1000 ha. Riistaneuvoston tavoite vuosille 2016/2017 on  4,75/1000, eli korkeampi kuin 2015.
    Maa-alasta vain vähän yli puolet on metsää, ja tiheys metsissä on luokkaa 10 hirveä/1000 ha ja riistaneuvoston tavoite on nostaa edelleen kantaa.

    MTK moittii, että riistaneuvoston tekemässä päätöksessä ei ole huomioitu maanomistajien edustajien sidosryhmätilaisuudessa tuomia näkökantoja hirvitiheyden säätelystä. MTK, että hirvikannan keskimääräisiä tiheystavoitteita on laskettava ja tavoitteeksi on asetettava keskimäärin 2,5 hirveä tuhannella hehtaarilla koko maakunnassa hieman paikallisia olosuhteita huomioiden.

    Alueellisen riistaneuvoston puheenjohtaja on selvillä MTK:n vaatimuksesta mutta ei näe sille perustetta. Vaatimus laskea hirvitiheys 2,5 hirveen tuhatta hehtaaria kohden koko maakunnassa on kohtuuton. (Tämä vaatimus vastaisi tiheyttä metsissä luokkaa 4/ 1000 ha).

    Monien palstalla keskustelevien mielestä nykyinen säätelysysteemi on hyvä ja ongelmat johtuvat lähinnä metsänomistajista. Edellisestä kommentistani voi lukea, mitä tiheydet yli 4/ 1000ha tarkoittavat.

    Voisitteko ystävällisesti vastata. Meneekö tämä kaikki nyt oikein?

    Yhdellä sanalla kiitos KYLLÄ tai EI

     

    Planter

    http://www.mela.fi/asiamieshaku

    Kannattaa kysyä suoraan Mela-asiamieheltä. Riippuu omasta elämäntilanteesta, miten kannattaa menetellä ja haluaako kartuttaa eläkettä metsästä.

    Itse korotin tarkoituksella MYEL työtulo-osuutta, koska vakuutusmaksu oli puolta pienempi kuin YEL (joka oli 24% työtulosta), joten painotin maksua MYEL puolelle.

    (Raippaveroa menee, kun eläke on yli 3750€/kk)

    Planter

    Aika hyvin on kommentaattoreille mennyt historian opit perille! Jos metsärahastosta jaetaan sijoittajille yli 2% vuotuista tuottoa, niin silloin puustoa hakataan jatkuvasti yli vuosittaisen kasvun. Jokainen tietää mihin se johtaa pitkässä juoksussa. Lopulta osuudenomistajille jää käteen harsitut metsät tai pelkkä maapohja.

    OP:n toiminta näyttää sentään jotekin kestävältä, mutta sitten pitää tyytyä parin prosentin tuottoon. Rahastoilla tulee tietysti hieman mittakaavaetua, mutta jos tuottoa osuuden omistajille jaetaan yli 4% niin, silloin pitää hälytyskellojen soida. On syytä syynätä mitä rahasto oikein tekee.

    Planter

    Jos tämäkin käännetään takaisin otsikon aiheeseen, onko puuntuottajilla oikeusturvaa, jos on, niin toteutuuko se? Hirvikannan säätelyyn maanomistajilla ei ole mitään vaikutusvaltaa, antaisiko edes laki suojaa?

    Esimerkiksi Alueella VS2 on tavoite keskiarvo 5,75 /1000ha ja alueella VS3 tavoite 4,75 /1000ha.

    Hirvikannan hoitosuunnitelma:Hirvikannan noustessa tavoitehaarukan (4/1000) ylärajaa suuremmaksi on toistuvasti törmätty laajamittaisiin yhteiskunnan sietokyvyn ylittäviin metsä-ja viljelysvahinkoihin sekä lisääntyneisiin hirvionnettomuuksiin.

    Siis riistahallinto ainakin paikallisesti ja tahallisesti ajaa tilanteen laajamittaisiin yhteiskunnan sietokyvyn ylittäviin metsä-ja viljelysvahinkoihin sekä lisääntyneisiin hirvionnettomuuksiin.

    Eikä se ole alla olevien lakipykälien mukaista.

    Metsästyslaki, 26 §
    Hirvieläimen pyyntilupa
    Myönnettäessä pyyntilupia on huolehdittava siitä, että hirvieläinten aiheuttamat vahingot pysyvät kohtuullisella tasolla.

    Riistahallintolaki, 14 §
    Suomen riistakeskuksen muut tehtävät ovat:
    5) riistaeläinten aiheuttamien vahinkojen ehkäisemisen edistäminen

    Planter

    Luulin ilman muuta, että linkin tuhoilmoituskaavake on toiminnassa, koska yläneunassa on Luken ”leima”. Minä ainakin olen tehnyt nävertäjä- ja kirjanpainajailmoituksia sinne ja kuvitellut niiden menevän perille.

    Tietysti Metlassa on ollut kovia säästöjä, joten ehkä ne menevät bittitaivaaseen ja tämäkin on ollut turhaa. Toivottavasti ei.

    Planter

    Kyllä kuvat copy-paste tekniikalla tarttuvat. Kuvien pitää olla ”lainauksia” nettisivujen kuvista.

    Planter

    Vuonna 2014 vahvistettu hirvikannan hoitosuunnitelma:

    ”Paikallistasolla metsästysoikeuden vuokranneet metsästysseurat voivat olla yhteydessä maanomistajiin ja ilmoittaa havaitsemistaan hirvivahingoista.”

    Miten paljon vahinkoilmoituksia tulee tätä kautta vahinkorekistereihin ja paljonko niitä on tullut metsänomistajille?

    Planter

    Kyllä hirvivahingot saa kirjattua maksuttomasti, mutta minulle on tullut käsitys, että riistahallinto ei käytä niitä tietoja. Se käyttää hirvivahinkojen laskennassa (tarkoitushakuisesti?) ainoastaan niitä ilmoituksia, joissa se itse joutuu maksumiehesi?

    Tuo  ilmoittaminen, jossa haetaan rahallista korvausta vahingosta on tehty maksulliseksi tietysti siitä syystä, että maksajan rahat riittävät.  Jos kaikki lain määritttelemät merkittävät yli 0,1 ha vahingot tarkastettaisiin ja korvattaisiin tulisi todella kalliiksi. Tarkastajien palkat, kilometrikorvaukset, metsänomistajille maksettavat korvaukset, toimistobyrokratia jne.

    Siksi lain päälle on kirjoitettu tarkentava valtioneuvoston asetus riistavahingoista 309/2013, jossa määritellään, että merkittäviä vahinkoja ei kuitenkaan korvata rahallisesti.

    Omastuusta sanoisin, että kun todellisesta vahingosta korvataan esimerkiksi 10%, niin eikö silloin omastuuksi jää jo 90%? Nyt tuosta 10% korvauksesta vähennetään vielä toinen omavastuu.Eikö ole aika erikoinen käytäntö?

    Planter

    ”Itseasiassa tuohon aikaan oltiin monin paikoin jo alle 2/1  000 tiheyksissä .”

    Luken käyrä kyllä näyttää likimain 4/1000 keskiarvoa, jos jossain 2/1000, niin vastaavasti toisaalla 6/1000. Viime vuonnakin oltiin yli 4/1000 keskitiheydessä.

    Planter

    ”Espoolaista miestä epäillään hirven salakaadosta Metsästysrikoksen maksimirangaistus on kaksi vuotta vankeutta. Mies menettänee aseensa valtiolle, Koskela arvelee. Jutun tutkinta on vielä kesken.

    **********

    Valtimon Maanselästä on löytynyt toissapäivänä jäänteitä hirvestä, jonka epäillään olevan salaa kaadettu. Tarkka tapahtuma-aika ei ole poliisin tiedossa. Poliisi on kirjannut tapauksesta rikosilmoituksen metsästysrikoksesta, josta säädetty ankarin rangaistus on 2 vuotta vankeutta.

    *********

    Luvaton hirvien metsästys ja saaliin kätkeminen toi Kuusamolaiselle poromiehelle perjantaina ehdollisen vankeustuomion Oulun käräjäoikeudesta.

    **********

    Nurmeksessa on löytynyt kahden salaa kaadetun hirven jäänteitä, kertoo Itä-Suomen poliisilaitos. Asiasta on käynnistetty rikostutkinta epäiltynä metsästysrikoksena, josta säädetty ankarin rangaistus on kaksi vuotta vankeutta.

    **********

    Kajaanin poliisi tutkii mahdollista hirven salakaatoa Käkisaaressa Kajaanin Vuolijoella. Sunnuntaina aamupäivällä Ranta-Ahontien varresta löytyi hirven tappopaikka sekä maahan piilotetut hirvensuolet.

    ******** jne. jne. ”

    Hirvet aiheuttavat metsätaloudelle vuosittain jopa sadan miljoonan euron tulonmenetykset, arvioi emeritusprofessori Matti Kärkkäinen.

    Mielestäni olisi syytä epäillä metsästys- ja riistahallintolain rikkomista. Ovatko vahingot niin pieniä, verrattuna esimerkiksi hirven salakaatoon, että rikosilmoitusta ei tehdä eikä tutkintaa aloiteta?

Esillä 10 vastausta, 3,221 - 3,230 (kaikkiaan 3,410)