Käyttäjän Planter kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 251 - 260 (kaikkiaan 3,410)
  • Planter Planter

    Jospa vielä verrataan Varsinais-Suomalaista ja Keski-Suomalaista ”hirvipolitiikkaa”.

    Varsinais-Suomessa hirvipomot ovat ”rehellisiä”, ei peitellä tavoitteita.

    Todetaan, että hirvitiheysTAVOITE on VS3:lla 4,2-4,7 / 1000 ha ja pulinat pois, on kohtuutonta tavoitella pienempää. Vaikka se aiheuttaa maa-ja metsästalousministeriön ohjeistuksen mukaan kestokyvyn ylittäviä taimikkotuhoja. Vaikka liian suuri tavoite johtaa niukkuuteen myönnetyissä pyyntiluvissa. Tilanne näyttää metsästyslain vastaiseta.

    ”Metsästyslaki 26 §:

    Hirvieläimen pyyntilupa
    Myönnettäessä pyyntilupia on huolehdittava siitä, että hirvieläinkanta ei metsästyksen johdosta vaarannu ja että hirvieläinten aiheuttamat vahingot pysyvät kohtuullisella tasolla.”

    Ei haittaa vaikka, ei oteta huomioon sidosryhmien kanttaa.

    ”Metsästyslaki 26 §:

    Liikenne-, maatalous- ja metsävahinkojen huomioon ottamiseksi Suomen riistakeskuksen tulee vuosittain kuulla alueellisia sidosryhmiä.”

    Keski-Suomessa hirvipomot ovat viekkaita. Tavoite asetetaan kyllä jotenkin tolkulliseksi ja sidosryhmillekin lienee annettu vähän siimaa.
    Sitten tehdään kaikki metkut, ettei yhteisesti sovittuun tavoitteeseen päästäisi. Jos katsotaan viisi vuotta taaksepäin, niin kaikissa kolmessa K-Suomen hirvitalousalueessa on käyty yli 4/1000 ha tiheydessä. Nyt on päästy lähes tavoitehaarukan (2,5-3) ylärajalle ja on otettu kaikki konstit käyttöön, jotta käyrä kääntyisi ylöspäin.

    Pyydettiin lukemaan uudestaan hirvipomojen kirjoitus, otetaan se tähän.
    ”Lue se vetoomus vielä muutaman kerran….jos sen sisältö viimein aukeaisi”

    Avataan sisältöä:

    ”Tulevana lauantaina 9. lokakuuta alkavaan hirvenpyyntiin on myönnetty Keski-Suomeen 3418 hirvenpyyntilupaa.”

    Kirjoitus on julkaistu syksyllä ennen hirvenpyynnin alkua. Luke julkaisi edellisenä keväänä arvion kannasta. Se jälkeen ei ole tullut uutta tietoa muuta kuin niitä haukkuja ja riistakamerakuvia.

    ”Viime vuosina riistahallinto on myöntänyt kaikki haetut pyyntiluvat. Vastuu niiden käyttämisestä on jätetty metsästäjille.”

    Kuten keskusteluketjusta ”Pankkiluvat eivät ole ylimääräisiä pyyntilupia” selviää, riistahallinto on kyllä myöntänyt Luken laskeman verotussuunnitelmahaarukan ylärajan verran lupia, mutta niistä on yleisesti siirretty pankkiluviksi 20-30%. Ne eivät ole ylimääräisiä Luken suosituksen ylittäviä lupia. Tämä kirjoitus selvästi ohjaa olla käyttämättä pankkilupia ja lisäksi niitä ”perusluviksi” kutsuttuja lupia. Vastuu yritetään siirtää rivimetsästäjille, mutta ei anneta riittävästi lupia.

    ”Tänä syksynä metsästäjiltä vaaditaan erityistä malttia. Maakunnan kolmesta hirvitalousalueesta kaksi on jo ahtaassa tiheystavoitehaarukassa 2,5–3,0 hirveä tuhannella hehtaarilla. Kolmaskin alue on enää hieman yli tavoitteen.”

    Kaksi aluetta on 0,1 hirveä haarukan yläreunasta sisällä kolmas alue 0,2 hirveä ulkona. Keskimäärin Keski-Suomessa ei olla tavoitehaarukan sisällä.

    ”Kestävän riistatalouden periaatteen mukaisesti kahdella tavoitteen saavuttaneella hirvitalousalueella voidaan metsästää pelkkä tuotto, pääomaan ei ole järkeä kajota.”

    Mitä on riistatalous? Metsästysharrastus ei liene riistataloutta?

    Miten tavallinen metsästäjä ymmärtää tuoton metsästämisen. Tuotolla tarkoitetaan vasatuottoa. Kirjoituksessa vihjataan, että vasoja on niukalti. Uskaltaako siis painaa liipasinta, kun tuotto kirjoittajien mielestä ollut huono.

    ”Mahdolliset tihentymät on syytä purkaa alueista riippumatta.”

    Kyllä

    ”Keski-Suomen hirvikanta on pienentynyt vuodesta 2016 lähtien. Metsästäjien omat arviot, Luonnonvarakeskuksen laskelmat sekä metsä- ja liikennevahinkojen vähentyminen kertovat kiistatta kehityksen suunnan.”

    Kyllä kanta on Luken arvioiden mukaan vähentynyt.

    ”Esimerkiksi hirvien taimikkovahingoista maksetut korvaukset ovat puolittuneet joka vuosi vuodesta 2018 lähtien.
    Vuonna 2020 hirvien metsävahingoista korvattiin Keski-Suomessa 60 000 euroa.”

    Yhteys vahinkokorvausten ja vahinkojen välillä on kuitenkin hyvin ”löysä”.

    ”Maakunnan hirvenmetsästäjiltä kerättiin samana vuonna pyyntilupamaksuina 330 000 euroa. Metsästäjät mm. rahoittivat metsäkeskuksen viranomaistehtäviin kuuluvia vahinkojen arviointikuluja 11 000 eurolla.”

    Aikuisen hirven pyyntilupamaksu on 120€ ja vasan 50€. Eivät liene mitenkään kohtuuttomia?

    ”Jo tähän mennessä on eri puolilla Keski-Suomea järjestetty lukuisia hirvenhaukkukokeita. Kun hyvätkin koirat jäävät parhaissa maastoissa ilman hirvikontaktia, se kertoo hirvien vähyydestä.”

    Luken riistahavinnot.fi/hirviraportit kuitenkin kertoo, että kaikilta Keski-Suomen metsästäjiltä kerätyt havainnot seuruepäivää kohti ovat samalla tasolla kuin 2020.

    ”Erityisesti vasoista tuntuu olevan puutetta monin paikoin. Ei tarvitse olla kummoinen ennustaja, kun voi päätellä, mihin keväällä syntyneet vasat joutuvat. Petojen saaliiksi.”

    Tiettävästi Keski-Suomessa ei ole susireviirejä, eikä mitään poikkeuksellista petoryntäystä ole uutisoitu.

    ”Maakunnan kasvavan karhu- ja susikannan saalistus näkyy esimerkiksi kaksoisvasojen puutteena. Kokonaan ilman vasoja liikkuvia tuottavassa iässä olevia naarashirviä näkyy vuosi vuodelta enemmän.”

    Kummoinen ennustaja sanoi vasojen olevan vähissä. Luken riistahavinnot.fi/hirviraportit kertoi kuitenkin vuodenvaihteen tilanteen verattuna edellisiin vuosiin näin:

    2015
    havaintoja
    18426
    niistä vasoja
    5484
    vasoja 30 %

    2016
    havaintoja
    17966
    niistä vasoja
    5864
    vasoja 32 %

    2017
    havaintoja
    18893
    niistä vasoja 5780
    vasoja 31 %

    2018
    havaintoja
    17636
    niistä vasoja 5612
    vasoja 32 %

    2019
    havaintoja
    15794
    niistä vasoja 4748
    vasoja 30%

    2020
    havaintoja
    14340
    niistä vasoja 4306
    vasoja 30 %

    2021
    havaintoja
    12599
    niistä vasoja 3868
    vasoja 31 %

    ”Susikannan kasvu johtaa siihen, että hirvikoirien käyttäminen metsästyksen apuna vaarantuu myös Keski-Suomessa. Tulevaisuudessa ongelma korostuu, ja johtaa hirvikannan hallintaongelmiin. Tuskin löytyy enää kävelijöitä ajoketjuihin.”

    Vaikuttiko susikanta viime syksyn metsästykseen.

    ”Ukkoutuneisiin hirviseurueiseen halutaan nuorempaa väkeä. Sitoutuvatko he jahtiin,”

    Jos nuorempaa väkeä halutaan, pitää olla rehellinen, avoin ja raikas ilmapiiri, että nuoret haluavat mukaan ja vanhemmat uskaltavat antaa lapsensa sinne koulutettavaksi.  Ummehtuneeseen, epärehelliseen, salailevaan porukkaan ei varmaan tunkua ole. Riistahallinnon pitää siivota organisaationsa. Epärehellisiltä metsästyskortti pois ja nurkkaan häpeemään, tilalle rehellisiä.

    .”jossa ei monina viikonloppuina saada tai edes nähdä hirviä?”

    Kyllä hirviä on nähty yhtä paljon kuin edellisenä vuonna. Se on selvinnyt metsästyskauden Keski-Suomen Riistahavainnot/ havaintoja/päivä tilastoista.

    Eikä suuri hirvimäärä ja saalis ole tärkeintä. Metsästäjälehden metsästäjäkyselyn perusteella hirvenmetsästyksen motivaattorina saalis ja liha on vasta sijoilla yli kymmenen. On paljon muuta tärkeämpää.

    Turvallista ja maltillista hirvenmetsästystä!

    Leo Houhala

    puheenjohtaja

    Reijo Vesterinen

    varapuheenjohtaja

    Keski-Suomen alueellinen riistaneuvosto

    Tämä ei ollut MTK:n metsäpäällikön mukaan riistaneuvoston kannanotto, vaikka kirjoituksesta sellaisen käsityksen saa. Hän suivaantuikin asiasta. Vedotaan koko riistaneuvoston nimissä, ettei noudatettaisi Luken suositusta, vaan omaa haukkukoe- ja riistakamerapohjaista kannanarviointia.

    Mitä sitten kirjoituksesta puuttui.

    Keski-Suomen suuri ongelma näkyy olevan vinoutunut hirvikanta. Naaras/uros suhde huitelee aivan liian suurissa lukemissa.

    Naaraiden runsas määrä johtaa siihen, että ylitiheyksiä voi syntyä. Tasaisen sukupuolijakauman myötä hirvien määrän kehitystä olisi helpompi ennakoida.
    Kun naaraita ei ole suhteessa niin paljon, hirvikannan (vasa)tuotto on pienempi ja kannan kokoa on helpompi säädellä. Kannanarvioinnissa mahdollisesti tapahtuvat virheet eivät myöskään kertaannu.

    Miksi ei koko maakuntaan levitetyssä vetoomuksessa vedottu sukupuolijakauman korjaamiseksi?

    Avautuiko kaikille?

    Planter Planter

    On teillä kummallinen oma paikkakunta, kaikki muukin on vinoutunut kuin hirvikanta. Teillä hirvivahinkotarkastajakin on mhy:n palkkalistoilla, muualla metsäkeskuksen.

    Planter Planter

    ”Planter ei ota huomioon sitä ,että arviointijärjestelmä on muuttunut huomattavasti kymmenen vuoden takaiseen verrattuna. Mihin suuntaan ja millaisin seurauksin, näkyy havaintomäärien keehityksestä ajalta ,jonka hirvikannan hoitosuunnitelma on ollut käytössä.”

    Se on totta, että itseäni kiinnostaa enemmän tämän hetken tilanne. Luke on kuitenkin se virallinen taho, joka on ottanut ja ottaa käyttöön kaiken käyttökelpoisen uuden datan, jonka perusteella se tekee kanta-arviot. Ei se käy, että virallinen arvio työnnetään sivuun ja otetaan oman paikkakunnan  ”kannansäätösysteemi” korvaamaan virallinen. Jos tästä tulee ”maantapa” voidaan nykyinen systeemi haudata ja kukin ampukoon miten parhaaksi näkee.

    ”Mitä tuohon paniikkinappulaan tulee , on ajatus tuulesta temmattu. Tällä hetkellä on huomattavan paljon enemmän työkaluja arvioida hirvikannan tilannetta jo ennen jahtikauden alkua verrattuna esim. vuoteen 2011. Riistakamerat ja metsästyskoirien tuottama seurantadata ovat lisääntyneet kymmenessä vuodessa huomattavasti. Se tieto, mitä niistä saadaan, peilaa varsin hyvin tulevaa.”

    Riistakameran tuottamaa tietoa on yritetty ottaa käyttöön valkohäntäpeurojen kanta-arvioinnissa, mutta ei ole vielä tiettävästi luotettavaa tietoa saatavissa. Valkohäntien metsästys tapahtuu 90%:sti ruokintapaikoilta kyttäyksenä, joten systemaattista seuruemetsästyksen tuottamaan tietoa ei ole käytettävissä, kuten hirvellä.

    Toisaalta varsin suuri osa valkohäntäpeuroista käy ruokintapaikoilla. Periaatteessa valkohäntäkannan arvioinnin kameroilla pitäisi olla huomattavasti helpompaa, kuin hajallaan metsässä olevien hirvien arviointi.

    On aika aika huikea  väite, että riistakameroilla hirvistä kerätty tieto olisi luotettavampaa kuin Luken systemaattisesti koostama kaikkien metsästäjien havainnoista. Vielä huikempaa on, että sillä tiedolla yritetään manipuloida metsästäjiä olla noudattamatta Luken tuottamaa verotussuunnitelua, jolla pyritään riistaneuvostojen asettamiin tavoittesiin.

    Tästä esimerkkinä oletus vasojen puuttumisesta tietyillä alueilla.

    Keski-Suomen riistapomot kohdistivat vetoomuksensa koko maakuntaan. Tietty alue oli heillä Keski-Suomi. Kyseessä oli todella oletus ja se osoittautui vääräksi tai oli tahallinen vedätys. Vasojen osuus havainnoista on pysynyt parin prosentin haarukassa seitsemän vuoden ajan.

    Tilanne eri vuosina vuoden vaihteessa. Lähde Luken riistahavainnot.fi/raportit:

    2015
    havaintoja
    18426
    niistä vasoja
    5484
    vasoja 30 %

    2016
    havaintoja
    17966
    niistä vasoja
    5864
    vasoja 32 %

    2017
    havaintoja
    18893
    niistä vasoja 5780
    vasoja 31 %

    2018
    havaintoja
    17636
    niistä vasoja 5612
    vasoja 32 %

    2019
    havaintoja
    15794
    niistä vasoja 4748
    vasoja 30%

    2020
    havaintoja
    14340
    niistä vasoja 4306
    vasoja 30 %

    2021
    havaintoja
    12599
    niistä vasoja 3868
    vasoja 31 %

    Tämä ei ole fiksua ja lisää luottamusta, että hirviherrat siellä ja täällä syöttävät pajunköyttä!

    ”Katselin juuri paikkakunnan metsästäjien laatimaa kastosuunnitelmaa kuluvalle kaudelle ja vertasin sitä toteutuneeseen.”

    Laittaa kuvakaappausta, että paikkakuntasosta kiinnostuneet voivat ihmetellä.

    ”Uros-/naarassuhde on osunut onnekkaasti lähelle tavoitetta muutaman seuran urakoitua orteen omalla kohdallaan huomattavasti suunnitetta suuremman määrän naaraita. Vasojen puuttuminen näkyy keskimäärin kahden vasan puuttumisena jokaiselta seuralta kaatosuunnitteen määrästä. Enimmillään puuttuu viisi vasaa kaatokiintiöstä . Vain kaksi paikkakunnan seuraa on saanut vasansa nurin eikä mikään seura ole ylittänyt suunniteltua määrää.”

    Laittaa kuvakaappausta, että paikkakuntasosta kiinnostuneet voivat ihmetellä, puuttuko kaksi vai viisi vasaa tai ovatko ne nurin vai pystyssä.

    Jonkin paikkakunnan muutamalla yksilöllä suuntaan tai toiseen ei saa  hämmentää koko maakuntaa, että vasat loppuvat, koska niiden osuus kattavan tiedonkeruun mukaan ei ole pudonnut.

    ”Varsinais-Suomesta käsin tehdyt epäilyt ja arvostelut ovat siis osoittautuneet vain vilkkaan mielikuvituksen tuotteksi eivätkä paranna esittäjän uskottavuutta omallakaan alueellaan ,jossa tilanne poikkeaa melkoisesti muun duomen tilanteesta.”

    Eivät ne ole käsin tehtyjä, vaan poimittu Luken avoimesta datasta ja riistakeskuksen julkisuuteen vahingossa lipsahtamista tiedoista.

    PS.Jututin eilen paikallista metsävahinkoihin erikoistunutta mhy:n metsäasiantuntijaa. Hän kertoi ,että kymmenvuotiskaudella hirvivahinkoja on ilmoitettu vuosittain 1-2 , mutta viime vuonna ei yhtään.

    Olisiko tämä vahvaa dataa, jolla kampittaa Luken kattavat tilastot?Ketä jujutit?

    Planter Planter

    Se oli tehty ennen jahtikauden alkua, kun mistään uusista ennusteista ei olut hajuakaan. Luen uudestaan.

    Planter Planter

    Ei pitänyt analysoida Planteria eikä panteria. Planter ei vedä mutkia suoraksi vaan aina luvut tiskiin. Vetoomus levitettiin koko Keski-Suomen riistakeskusalueelle mitään KS:iä ei eritelty. Toiset vaan selittelevät.

    Planter Planter

    ”Jokainen seura ja yhteilupa-alue seuraavat jahdin kuluessa tilanteen kehitystä. Kun hirviä todetaan olevan 2,5-3/1000ha ja vasoja kysisestä määrästä 20-30%, pannaan pillit pussiin . Nyt vain näillä kulmilla ollaan tilanteessa ,jossa vasoja on jäljellä suositusta vähemmän . Pääomaa on siis syöty sielläkin ,missä ei välttämättä olisi tarvettta.”

    Tuolla edellä kerroin, että pitää esittää lukijoille mistä tiedot, siis tässä tapauksessa sinun, eikä minun.

    ks-vasahav

    Valhetta vainen. Eli ”normaalia jahtikauden alla tehtyä viestintää.” Keski-Suomessa ei ole vuodesta 2020 mikään muu vähentynyt kuin jahtipäivät.
    Vasojakin on 31% havainnoista, eli vähän lisääntynyt viime vuodesta.

    2020
    havaintoja 14332
    jahtipäiviä 5821

    havaintoja jahtipäivää kohti 14332/5821 = 2,46
    vasahavaintojen osuus havainnoista 100x(4303/14332) = 30%

    2021
    havaintoja 12529
    jahtipäiviä 5147

    havaintoja jahtipäivää kohti 12529/5147 = 2,43
    vasahavaintojen osuus havainnoista 100x(4303/12592) = 31%

    Planter Planter

    Tässä ei nyt aleta käsitellä Planterin henkistä jälkeenjääneisyyttä vaan asioita, joita olen tuonut linkkien ja kuvakaappausten avulla esille. Ne koskevat pankkilupien käsitettä, joista ketjua mahdollisesti lukevat voivat muodostaa mielipiteensä. Pyrin aina näyttämään, mistä tieto on peräisin, enkä heittele ilmaan väitteitä, joita lukija ei voi tarkistaa…. sellaistakin esiintyy.

    Asialliset itse asiaa koskevat kommentit ovat erittäin tervetulleita.

    Kuitenkin sydämellinen kiitos suorittavalle portaalle, ilman hänen erikoisia väitteitään ja reaktioitaan en olisi alkanut perehtyä asiaan.

    Planter Planter

    Onhan tässä maassa mielipiteenvapaus, joten saa olla eri mieltä, ihan hyvä, näin tulee asiat tarkistettua.  Nyt menee vaan huomio pois siitä,  että riistakeskus on ohjeistanut väärin yli 300 000 metsästäjää. Kaikilla ns rivimetsästäjillä, jotka eivät ole tekemisissä lupaprosessin kanssa lienee väärä käsitys pankkiluvista.

    Missä menee huijareiden ja huijatuksi tulleiden raja, se onkin mielenkiintoista.

    Planter Planter

    ”Annelin kommenttiin:No ei . Pankkilupia käytetään vain ,jos tilanne vaatii.ARN:n tavoiteen on suunniteltu täyttyvän ilman pankkilupia .”

    Luke: ”Liitteenä olevissa taulukoissa on esitetty riistanhoitoyhdistyksen alueelle tai sen osalle suunniteltu hirvieläinverotus ja siihen tarvittava pyyntilupamäärä ja verotuksen rakenne. Määrät summautuvat kullekin hirvitalousalueelle.
    Verotussuunnittelun tarkoitus on suunnitella tulevalla metsästyskaudella tarvittava hirvieläinten saalismäärä ja -rakenne sekä tarvittava pyyntilupamäärä, jolla asetetut tavoitteet voidaan toteuttaa.”

    Tuo tavoite on ARN:n sopima tavoite, johon tarvittavan lupamäärän Luke on laskenut.

    Verotussuunnittelun ohje:
    Suunniteltu pyyntilupamäärä sisältää myös mahdollisten pankkilupien osuuden.

    Ystävällisin terveisin

    Lumiukko

    Planter Planter

    ”Pankkiluvat ovat yksinkertaisesti niitä lupia ,jotka otetaan käyttöön ,jos hirvikanta osoittautuu metsästyksen kuluessa arvioitua suuremmaksi”

    Vielä vähän  toisin selitettynä:

    Näin on kieltämättä tehty, mutta virheellisesti ja virheellisesti neuvottu. Pankkiluvat ovat tarkoitettu kohdistamaan lupia seurojen yhteislupa-alueella, jotta luvat voidaan käyttää tihentymiin, eikä jaeta suoraan pinta-alaperusteisesti.

    Luvat on pyrittävä käyttämään aina eikä jos.

    Riistanhoitoyhdistyksen ja suuremmille alueille myönnetty lupamäärä seuraa Luken verotussuunnitelmaa ja se säätää systeemiä (eivät pankkiluvat) niin, ettei pelättyä hirvien loppumista pääse tapahtumaan. Lukella on ollut ”jarru päällä” pari vuotta. Luken verostussuunnitelma on se säätäjä. Lupia ei tietenkään myönnetä näille alueille Luken verotushaarukan ylärajaa enempää.

    Kun kanta on nyt lähtenyt pienenemään, on säätelyjärjestelmä pienentänyt lupamäärää siellä Keski-Suomessa jo näin.

    2019: 4025
    2020: 3602
    2021: 3418

    2021 on nyt huhujen mukaan (ei niinkään tilastojen) huono hirvivuosi, joten pankitetaan 20-30%, eikä pankkia avata ja himmaillaan muutenkin (vrt Vesterisen kirjoitus).

    Käyttöön jää pankituksen jälkeen noin 2400-2700 lupaa (edellyttäen, että kaikki pankittavat)  joita ei kaikkia suositella käytettäväksi. Valtava leikkaus parissa vuodessa. Lisäksi naaras/uros suhde on siellä täysin persiillään, joka sekin lisää nopeita vaihteluita. Siellä käy metsästäjille hyvin ja metsänomistajille huonosti.

Esillä 10 vastausta, 251 - 260 (kaikkiaan 3,410)