Käyttäjän Planter kirjoittamat vastaukset
-
Tänä vuonna on 34 koiraa joutunut susien tappamaksi tai repimäksi. Onko se paljon vai vähän ?
Näitä paljon vai vähän vertauksia käytetään paljon. Tähän voisi sanoa, että se on paljon enemmän kuin edellisinä vuosina, muistaakseni jokunen vuosi sitten vuositasolla sudet tappoivat tuon määrän, nyt jo kuukaudessa.
Näkökannasta tai ideologiasta riippuen ”syyllinen” on ihminen, joko niin, ettei ole tappanut susia tai niin, että on päästänyt koirat susien syötäväksi.
Toisen lehden palstalla eräs kommentaattori kirjoitti, että koiravaljakkoajelussa on kuollut 2000-luvulla kolme ihmistä, sudet eivät ole tappaneet yhtään.
Onko se paljon, pitäisikö koiravaljakot kieltää? Koiravaljakon pito on ihmisen vika ja valinta, ei koiran, samoin valjakkoajoon osallistuminen.
Yleinen argumentti on, että hirvikolareissa on kuollut 200-luvulla noin 100 ihmistä. Sekin on ihmisen vika tai valinta, ei hirvien. On katsottu, että tämä on ollut hyväksyttävä taso, tavoitekanta.
Jos keskustelupalstalla toimii ”narsistinen psykopaatti”, hän valitsee täysin ehdottomasti yhden vaihtoehdon ja kieltää kaikki haitat. Jos joskus myöntää haittoja olevan, ne ovat haitankärsijän itsensä aiheuttamia.
Valuvat ne vedet kuitenkin sinne naapurin puolelle, kun allas on täynnä. Ei sellaista lakia ole, että jokaisen pitää padota ja säilöä vedet omalle tontilleen.
Omalta taimikolta menevät vedet naapurin ojaan. Kun hakkualue mätästettiin, ojat perattiin ja tehtiin uusia naveroja, niin tietysti sieltä lähtee liikkeelle aluksi kaikenlaista humusta ja sakkaa, jota ei saa johtaa vesistöön tai tukkimaan naapurin ojaa.
Sovittiin naapurin kanssa, että teen reilun kokoisen saostusaltaan ennen vesien johtamista hänen ojaansa. Veden pinnan justeerasin puolisen metriä maanpinnan alapuolelle, kaivamalla 200mm putken siihen syvyyteen laskuputkeksi. Hyvin toimii.
Glan Somerolehden linkistä sai käsityksen, etteivät sudet ole Varsinais-Suomessa käyneet koirien kimppuun. On meillä yksi tapaus, sudet piruuttaan nappasivat alueellisen riistaneuvoston puheenjohtajan mäyräkoiran, vaikka silloin lähin susireviiri oli Raaseporin seudulla.
.https://www.sss.fi/2016/12/nipsu-koira-joutui-suden-suuhun/
”Eikös suden vaikutus hirvikantaan näy jo Varsinais-Suomessa. Molempia on reilusti yli tarpeen ja kannat vain kasvavat .”
Ei susi ole aiheuttanut hirvieläinongelmaa. Meillä tämä on niinpäin, että suuri hirvielänkanta on tuonut mukanaan susiongelman.
Vähän pieniä kuvia, mutta ylemmästä kuvasta ehkä selviää. Ylin käyrä on istutus, keskimäärin keskimmäinen luontainen uudistus ja alin kylvö. 60-luvun puolivälissä istutus ohitti luontaisen, järeä puusto on pääosin luontaisen uudistamisen tuotosta.
Aloituksen kysymys oli kuitenkin tämä: ”Jos ajattelisin kasvattaa sitä jatkuvalla kasvatuksella, niin millä logiikalla nuorta puustoa pitäisi harvennuksissa käsitellä.
”Valtakunnan metsien 11. inventoinnissa on selvitetty ensi kertaa myös luontaisesti syntyneiden puiden osuutta talousmetsien metsä- ja kitumailla. Osuus on huomattavan suuri, olkoonkin, että uuden metsän perustaminen viljellen – siis istuttamalla tai kylvämällä – on 41 prosenttia.
Loput metsät on perustettu luontaisen uudistamisen menetelmin, missä uudet puut syntyvät metsään päätehakkuun yhteydessä kaatamatta jätettävistä siemenpuista.
Kun luontaisesti syntyneiden puiden osuus lasketaan puuston kokonaistilavuudesta, inventoinnin mukaan metsä- ja kitumaan puustosta 84 prosenttia on maastossa tehdyn luokituksen mukaan luontaisesti syntynyttä ja 16 prosenttia istutettua tai kylvettyä. 0,6 prosentin osalta luokittelu on epävarma.”
.https://forest.fi/fi/artikkeli/yli-nelja-viidesta-puusta-on-luontaisesti-syntynyt/#58ebdee9
Jos susiakin saa yhdellä luvalla ampua yhden aikuisen tai kaksi pentua, niin voi kaataa tuplamäärän.
Sarjassa mielenkiintoisia perusteluja:
”Somerniemen susilaumalle käymässä köpelösti: Koko lauma hävitetään – Pääperusteluna lauman pieni koko”
.https://www.forssanlehti.fi/avainsana/somerniemen-susilauma