Käyttäjän Pinsiön vaari kirjoittamat vastaukset
-
Kaverini joka sai boorista kovin hyviä kokemuksia puuhapalstoillaan oli ollut jutulla kauan eläkkeellä olleen metsäpomon kanssa. Yhtiöllä oli 70 luvulla isohko kuusen uudistusala joka parina vuonna kärsi hallasta jopa aivan järven rannassa. Yhtiö kokeili moniin kuusentaimikoihin booria. Tälläkin alueella puolet alueesta sai booria. Ei enää ollut hallan tuhoja sillä puolikkaalla. Mutta ilman boorilisäystä olevalla edelleen hieman vaikkei ollut oikein hallaakaan. Vaikea sivusta sanoa oliko hallavaurioista joku osa puutostautia vai ei. Mutta kyllä viljelyskasveissa on eroja lajikkeiden välillä ja hyväkasvuiseen ei halla ota samalla tavalla kuin kituliaaseen. Tai ainakin hyväkasvuinen korjaa vauriot nopeammin ja paremmin.
Pinsiön vaari 26.6.2014, 21:44Ei ole täysin otsikon mukaista mutta sivuaapa kumminkin myös tuulivoimaa ja energiantuotantoa. Vetytalous eli veden ”polttaminen” olisi hieno asia. Takavuosina vetyasioiden parissa askarteleva kaveri sanoi että vety on siitä hankala aine että se tulee varastoastioista ulos kun useimmat varastot on seinistään niin harvoja että tulee suuret varastotappiot. Paineistetut vuotaa vielä enemmän. Pitävien säiliöiden teko taas tulee niin kalliiksi ettei satu hyöty riitä kuolettamaan korkeita kuluja. Vähän kuin tuulivoimalla. Kylmällä ilmalla siivet ei pyöri kun on tyventä mutta virtaa tarvitaan öljyjen notkistamiseen ja siipien jäänestoon. Vetytalous muistuttaa liikaa ikiliikkujaa.
Tämän päivän Koneviestissä on juttua Joutsan biopolttoaine asiasta. Siellä tehdään eri materiaaleista metaania joka pysyy jo paljon halvemmissa varastoissa karkaamatta. Käy autoissa ja voidaan polttaa lämmöksi tai pyörittää ”dynamoa”!
Energian vaikea varastointi aiheuttaa myös sen että jos vähänkin toimitat sähköä valtakunnan verkkoon niin sen jälkeen joudut maksamaan veroa joka vatista jota käytät itse! Onkohan verottaja yhtä hanakka biokaasun suhteen? Se on oikein että keisari saa mitä keisarille kuuluu mutta jos oma käyttö tulee verolle niin kiinnostus omaan energian tuotantoon vähenee kummasti. Monta kertaa verojen välttely maksaa enemmän kuin saatu hyöty. Jonkinlainen oma osuus verotta voisi kuitenkin ratkaista että kiinnostus hajautettuun tuotantoon kasvaisi. Biokaasussa on mielestäni paljon enemmän järkeä kuin tuulimyllyissä.
Pinsiön vaari 18.6.2014, 08:13Satakunnan Kansassa on hyvää keskustelua tuulivoimasta. Paras mielestäni toteamus että pyörimätön tuulimylly on halvin! Ei tarvitse maksaa tukea kun ei tule virtaakaan!
Pinsiön vaari 16.6.2014, 14:47Parin viikon välillä tuli käytyä kahdesti Päijät Hämeessä. Molemmat retket onnistui hyvin ja matkaseurakin oli oikein mukavaa. Toisella retkellä erityisesti juttu luiskahti näihin kotimaisiin energioihin. Pientareiden villisti kasvavia lupiineita katseleva kaveri totesi että jos Suomen kaikki tienvieriltä ja nurmikoilta saatava kasvusto muutettaisiin biokaasuksi energiaa tulisi yhden atomivoimalan verran. Ja vesistöjen ruovikoista lisää. Kaasu olisi monikäyttöistä ja kraanakin omissa käsissä. Pelloilla joita ei tarvita ruuantuotantoon voisi viljellä ahdekaunokkia joka on tiedossa olevista kasveista parhaan energiatuoton antava. Voimaa syntyisi toisen atomivoimalan verran. Eikä kaasuvoimaloiden rakentamiseen tarvitsisi hukata aikaa vuosikymmeniä!
Polttopuuta silti tarvittaisiin tulevaisuudessakin. Mitä on kevät jos ei kuulu polttopuun teon ääniä ja näy klapikasoja ja talvella ylös puskeva savu on elämän merkki. Tätä ääntä kuulee nyt radiossa ja vähän juttuakin 19.6 klo 13.40 radio Suomessa. Terveisiä keskustelupalstalaisille!
Pinsiön vaari 16.6.2014, 14:06Itäsuomen Antti säästelee hevostaan mikä on ihan oikein. Niin teki eräskin isäntä silloin ison lumen talvena. ”Muija sai tuoda turnipsit kellarilta navetalle vesikelkalla kun en millään raaskinut niin vahvassa lumessa hevosella ryvöttää!”
Kyllä on tullut ajettua puita hevosella. Tukkeja, pinotavaraa ja polttopuuta eri muodoissa. 1974 lykkäsin viimeisen hevoseni ”korkealaitaiseen”. Ehdin viedä tytärtä sillä ratsastaen ja nykyisin tyttärellä on talliyritys. Mutta työkäyttöön ainakaan metsässä niitä hevosia ei ole opetettu.
1975 tehtiin metsäautotie. Nyt on kaikki metsät alle 0,7km autotiestä ja traktorilla pääsee ”kannolle” tai ainakin ”latvalle”. Hevostyö oli ajajallekkin raskasta ja kovaa työtä. Ei ole ikävä. Mutta tunnen suurta kunnioitusta niitä kohtaan jotka aikanaan teki töitä metsässä hevosen kanssa tai ilmankin. Nykyinen hyvinvointi rakentuu suurelta osin heidän aherruksensa ansiosta.
Pinsiön vaari 7.6.2014, 19:49Mieli tekisi tulla tapaamiseen mutta lääkityksestä saatu nukahtelutaipumus estää autoilun. Olisiko sellaiseen paikkaan mahdollisuuksia että voisi matkaan käyttää julkisia kulkimia?
Koko keskusteluporukka on aivan laatuisaa joukkoa. Tietysti jonkun voi lääkitys joskus olla vähän poskellaan. Itselläni on siitäkin kokemusta. Mutta mieluummin torkahtelen kun vaihtoehtona oli ikiuni.
Aion kesän ja syksyn aikana kulkea eri näyttelyissä joissa on metsäasiaa esillä. Ainakin Oripäässä, Jämsässä ja Pasilassa. Vaikka toisaalta olisi mukava nähdä ja vaihtaa ajatuksia tähän ketjuun kirjoittaneiden kanssa. Mutta jos satutaan jossain olemaan samaan aikaan niin kai voidaan hetken jutella?
Pinsiön vaari 7.6.2014, 19:05Olen Puun takusen kanssa samaa mieltätästä olemattomasta kunniasta! Mutta kulttuurin harrastaminen on kuitenkin tärkeää. Ei ollut Pinsiön parooniakaan mutta niin vaan taiteilia teki hänestä patsaan kylämme hotellin (Urkin piilopirtti) pihaan. Patsaan paljastajaiset oli oikein hieno tilaisuus. Vähän pidän patsasta minulle tehtynä, mutta en sano sitä ääneen. Olkoon sitten vaari kun Paroonia ei ollutkaan.
Pianhan sitä joku sahailee jonkun puuäijän ja antaa nimeksi jkapostoli. Jos vielä tekee patsaan vaihdettavalla päällä tulee suhdanteiden muuttuessa huokeammaksi vaihtaa vaan pää kuin koko ukko!
Pinsiön vaari 7.6.2014, 18:39Näin tässä urheilukaverin vuosikymmenien takaa. Hänen naapurisa metsään tuli tuulikaatoja hakkuuaukon laitametsään. Lähes ainahan niin käy. Ei niitä ollut motteina lain edellyttämää poiskorjattavaa määrää. Isäntä oli käynyt pätkimässä puut ja osin sahalla mutta myös petkeleellä kuorinut pölkyt. Osan vain aisannut. Teki sen jo syystalvella. Ja kevätahavissa ne aisatut puutkin oli jo kuivunut ja muuttuneet kirjanpainajalle kelpaamattomaksi. Harvassa olevat puut saa jäädä lisäämään metsän monimuotoisuutta lahopuuna. tai voidaan tuoda polttopuuksi. Mitään ötökkävaaraahan niistä ei enää ole. Hakemisessa varsinkin sulan aikaan tahtoo helposti syntyä vaurioita enemmän kuin on korjattujen puiden arvo.
Kuorinnalla ja aisaamisella voi vieläkin tuhota tuhansia kirjanpainajia mutta se on tehtävä pian.
Pinsiön vaari 7.6.2014, 17:57Siinä on käynyt niin että ministeriö vie ministeriä. Ministereillä ei ole ollut itsellä tietoa sekä ymmärrystä viedä asioita suuntaan joka olisi taloudellista tuottoa tuovaa. Saadaan väkevästi kasvavat metsät muka hiiltä lykkääviksi alueiksi. Tai määrätään sonta kuljetettavaksi kymmenien kilometrien päähän. On useita halpoja ja pienemmän hiilijäljen jättäviä keinoja käyttää ravinteet lähellä syntypaikkaansa.
Tuolla kahvirinkissä tulin käyttäneeksi Suden jäljen ministerin ph nollausjuttua vähän varomattomasti. Yhden kaverin pärskähti kahvit suusta (osin nenästäkin) pöydälle. Hyvillä pehmopaperituotteilla siitä selvittiin. Mutta juttuun tuli mukaan pari pitkämatkaista joilla oli mielipiteitä nykymenosta.
Toinen oli kotoisin pohjoisesta ja hänen mielestään kuten meidän muidenkin pitäisi pohjoiseen tehdä varastoaltaita (mm Vuotos) ettei vedet juoksisi töitä tekemättä mereen. Toinen taas naureskeli että hänen vanhempansa olivat onnistuneet myymään läheltä tuulipuistoa talonsa jollekkin tuulimyllyjä ihannoivalle luomuun hurahtaneelle veikolle. Nämä vanhemmat oli täysin kyllästyneet myllyistä lähtevään ääneen. Se on matalaa mutta tunkee koko olemukseen. Mies oli ollut perheineen vähän aikaa vanhempiensa luona mutta kokemus oli ollut pöyristyttävä. Lapset oli sanonut ettei koskaan enää. Ei sellainen mummula ole hyvä paikka jossa vain tuulettomaan aikaan voi kyläillä!
Montaa muutakin asiaa keskusteltiin mutta jätän ne toiseen kertaan. Mutta olimme kaikki sitä mieltä että isoon osaan ympäristöministeriön toimintaa pitäisi saada järkeä. Toivottavasti tulee ministereitä ja muita päättäjiä jotka laittaa asiat paremmalle tolalle.
Pinsiön vaari 6.5.2014, 20:11Näihin vuokrasopimuksiin en ota kantaa. Mutta olen sitä mieltä enkä yksin että tuulivoima ainakaan sisämaassa ei anna juurikaan energiaa enempää kuin myllyjen rakentamiseen, huoltoon ja purkuun kuluu. Ne silpoo suuret määrät lintuja. Syntyvät ultraäänet saa monet hulluuden partaalle. Tutkiin syntyy häiriöitä. Myllyt joudutaan ylimitoittamaan johdoiltaan. Kulutushuippujen (kovat pakkaset) aikaan ne vain syö sähköä kun koneistot on pidettävä lämpiminä ja siivet jäättömänä. Häiriötilanteissa ne ruiskii öljynsä maisemiin ja siipien rikkuessa palaset lentää kauas. Vaarallisia laitteita kaikkiaan! Ja kun tulee purkamisen aika tarvitaan kuten huoltoonkin korkealle ulottuvat nosturit ja ainakin siipimateriaalia ei voi mitenkään hyödyntää. Hyötysuhde saattaa mennä negatiivisen puolelle. Erilaiset takuutarffit ja tuet ei asioita plussalle käännä!