Käyttäjän pihkatappi kirjoittamat vastaukset
-
Kyllä noita on ollut aina tarjolla. Ikäkaira on kova sana.
Tutkimuksissa on aina normal temperature an press ja sitten kun oikeasti jotain tehdään niin onkin koneet jotka uppoaa puolimetriä ajouralla jne.
Nämä käsitteet taitaa olla jokaisella omat. Kyllähän tuo alikasvosten hauduttaminen metsäksi on pitkässäjuoksussa sitä perinteistä metsänhävitystä, mutta onhan tuota kasvavaa puustoa teollisuuden tarpeiksi.
Itse miellän yläharvennuksen valinnaksi päävaltapuun ja lisävaltapuun välillä joskus toisessa ja ainakin viimeisessä harvennuksessa ja sillä uudistamisaika pitenee ehkä 15 vuotta ja tukkipuusaanto hyvälaatuisessa puustossa sitten maksimoituu kiertoajalla. Ihan lillukanvarsia ero tavalliseen jaksolliseen kasvatukseen kannattavuuden kanssa ja lopputulos voi olla tilanteenmukaan plus tai miinus. Itse kun harventaa niin aina tukin teko on mukavampaa ja tulee sitä arvottua noita jätettäviä puita laadun mukaan melko tarkasti. Motolla en ehkä teettäisi yläharvennuksia tällä hintatasolla.
Älä Roisto sekoita asioita. Yläharvennukset on eriasia kuin tämä jatkuvakasvatus. Ihan kaikki viimeaikaiset tutkimukset osoittavat että ainakin viimeinen harvennus kannattaa tehdä yläharvennuksena. Ei se Pukkala tainnut yläharvennuksia tarkoittaa.
Perimä vaikuttaa uudistumiseenkin ja se pitää ottaa huomioon. Pienaukkoja pitäisi tehdä hyvissä ajoin, eli ennenkö noita päävaltapuita on kaadettu. Jos ensin kasvatellaan kuusikkoa yläharvennuksilla 150 vuotta, niin jäljellähän on perimältään huonoimmat yksilöt. Ja jokatapauksessa perimä heikkenee, jos laajemmassa mittakaavassa alettaisiin harsimaan.
Luontaisen uudistumisen takiahan alaharvennuksiin on aikoinaan pakotettu, eli että se isoimpien puiden parempi perimä siirtyisi luontaisen uudistumisen kautta. Nykyään kun laitetaan taimitarhan jalostetut taimet, ei ole tuota perustetta pelkille alaharvennuksille.
Joo, ne luopuivat varmaan männyn istutuksista jo aiemmin ja kylväenhän niitä männiköitä tehtiin. Mutta tosiaan istutettiin myös kuusta Vt-pohjille kun hirviä oli tolkuttomasti.
Palataanpa Reima aiheeseen ja nimiä säästämättä. Eikös Erkki Lähde ja Jalkanen (oliko Anneli) testaillut 80 luvulla ekoäestä. Erkki esitteli silloin televisiossakin hommaa, ketjujen päässä jotkut ankkurit tai koukut. Ilmeisesti tuossa ei kuitenkaan maanpinta tarpeaksi aukea, että taimettuminen varmistuisi ja tuo menetelmä on unohtunut, vai käytetäänkö ekoäestystä vielä? Pointti on tässä se että tuo taimettuminen on tutkijoidenkin mielestä ollut suuri ongelma jatkuvassakasvatuksessa, siihen on haettu, ehkä turhaa, luonnonmukaisempaa ratkaisua.
Äestettyyn maahan nousee MT-pohjalla ja sitä karummalla aina puusto ja melko nopeastikin. Muokkauksen käyttö edesauttaa sen että pienaukolle nousee tuhansia lehtipuita ja pakko on tarttua jossainvaiheessa vesuriin, haittaaks se kun kasvuolosuhteet paranisivat muokkauksella huomattavasti. Minä muokauttaisin pienaukon ja varautuisin taimikonhoitoihin.
OMT-pohjaa ei minun mielestä kannata uhrata jatkuvaankasvatukseen, heinäyksen määrä pienaukoissa voi laiskan yllättää.
Horsman seasta taitaa mäntykin nousta ihan hyvin. Joskus nuorena katsoin kun yksi männyn istutusala kasvoi puolentoista metrin horsmaa eikä sille mitään tehty, ajattelin että siinä nyt llaiskotellaan, kuitenkin tuohon nousi ilman heinäyksiä täysitiheä männyntaimikko. Ja horsma nousee VT-pohjille, muokkaus parantaa olosuhteita.
Metsämannut Keskisessä Suomessa istuttivat VT-pohjia kuuselle 2000 luvun alussa, tarviiko kertoa syytä ammattimiesten yllättävään ratkaisuun? No varulta paljastan: ”Ihan toivotonta yrittää kasvattaa mäntyä”.
Mulla on yhdellä ostopalstalla 1200 lämpösumma-alueella hehtaarin sekametsä kuvio. Päällä on 40 kpl motin mäntyjä ja 60 kpl tukkipuu kokoisia kuusia joista järeimmät 1,5 mottia ja suurin osa alle 400 litraa. Kuvion ppa on vain 18. Noiden isompien ikä on 110 vuotta ja kasvavat vieläkin kohtalaisesti. Alemmassa kerroksessa on nyt 12 – 18 cm vahvuisia kuusia ja välissä joitain honteloita koivuja. Kuvion runkoluku 700 kpl / ha ja tukkiosuus 40 %. Hakkuussa 10 vuotta sitten on otettu vain alle tukkipuu kokoista puuta välistä pois, omistaja varmaan ollut A Laiska B Tietämätön C Tyytyväinen hakkuuseen, kun on jätetty alikasvoskin kasvamaan ja nuo komeat puut. Typeryydellä on hintansa, ajoissa tehty yläharvennus olisi taannut edes jonkinlaisen tilin.
Mitenkähän vuonna 1905 nuo puut ovat syntyneet, ilmeisesti jotain harsinta jätemetsää ollut. Silti ovat kasvaneet ja lahoa ei ole, kun ei tuolla varmasti koneilla ole juuri liikuttu muutakuin kymmenen vuotta sitten. Jos vuonna 1905 olisi ollut muokkauskoneet ja jalostetut kuusen taimet ja tehty hoitotoimenpiteet, tuo kuvio olisi jo toisen kerran uudistuskypsää.
Niin kauan kun sähköä tulee Ruotsista tai Norjasta tarpeeksi, hinta säilyy varmaan siedettävänä, mutta jotenkin tuo omavaraisuus vain kiehtoo. Puuta kasvaa melki tuplasti siihen mitä sitä käytetään, kunnon taimikonhoidot varhaisessa vaiheessa turvaisi sen että voitaisiin myös järkevästi korjata tuo kasvu.
TVO ilmoitti juuri että ydinvoimalan kannattavuus on jo vähän niin ja näin näillä sähkönhinnoilla. No tuulivoimalla tietysti vielä pahemmin pielessä kun tuet loppuvat.