Käyttäjän pihkatappi kirjoittamat vastaukset
-
Samasta Tapion laatimasta ohjeesta tapauskuvaus.
Melko kallista touhua tuossa. Huomattavaa on metsänomistajalle tuleva korvaus 500 euroa / ha. Olkaapa tarkkoja metsänomistajat, pyytäkää korvaus vierimetsänhoitoprojektista.
Case 1
Sijainti Etelä-Suomi
Suunnittelu Mhy
Toteutus Mhy, neljä metsuriaKustannukset Linjan kokonaispituudella noin 1700 euroa/km
Metsäiselle osuudelle laskettuna noin 3400 euroa/km
luvut sisältävät metsänomistajille maksetun korvauksen 500 euroa/km
(250 euroa/linjan reunan km)Kuvaus
Linjan kokonaispituus noin 13 km, josta metsässä tai metsään rajoittuvaa noin 8 km.
Metsänomistajia kaikkiaan 32.
Kolme puustoista tilaa jättäytyi pois. Näiden osuus linjan pituudesta noin 1,5 km.Linjalla tehdyt työt:
– johtokadun raivaus (10 m)
– vierimetsän raivaus
– vierimetsän harvennushakkuu metsurityönä (10 m johtokadun reunasta)
– toimihenkilötyö suunnitteluun, työnjohtoon ja toimistotyöhönTapion ohjeesta, joka siis on Energiaviraston hanke:
Vierimetsän hoito ja hakkuu vaatii aina maanomistajan kirjallisen suostumuksen. Jos kertyvä puutavara on tarkoitus myydä hankkeen toteuttajan toimesta raakapuun ostajille, on kaupan tekemistä varten oltava jokaiselta metsänomistajalta (jonka puuta markkinoidaan) valtakirja. Siinä tapauksessa, että hankkeen toteuttaa (metsäteollisuuden) puutavaran hankintaorganisaatio, on kunkin metsänomistajan kanssa tehtävä hakkuuoikeudesta pystykauppa (sopimus korjata metsänomistajan maalta sovitusta paikasta puita).
Sähköverkkoyhtiöt vastaavat vierimetsien hoidosta. Työt hoidetaan joko itse tai ostamalla palvelu metsäalan toimijoilta. Sähkölinjan vierimetsän käsittelyyn pyydetään aina metsänomistajan lupa. Energiateollisuus ry, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ja Svenska Lantbruksproducenterna Centralförbund SLC antoivat syksyllä 2012 jäsenilleen yhteisen vierimetsän hoitoa koskevan suosituksen, jonka tavoitteena on parantaa sähkönjakelun toimitusvarmuutta.
Alla linkki ennaltaehkäisevään hoito-ohjeeseen vierimetsänomistajalle:
http://energia.fi/sites/default/files/Johtoalueiden_vierimetsien_hoito_opas.pdfErikoistapauksessa, jos johtokatu on niin kapea, ettei hakkuukone mahdu työskentelemään sen reunassa eikä johtokatua voida leventää, joudutaan miettimään mahdollisuutta toteuttaa hakkuu koneellisesti vierimetsän sisältä. Tällaisesta vierimetsän hoitohankkeesta ei ole kokemusta, mutta hakkuutyö sinänsä vastaa tavallista puutavaran korjuuta sähkölinjan vierestä. Yksi vaihtoehto on myös linjakadun leventäminen, mutta se voi edellyttää johtoaluesopimusten uusimista, mikä taas voi tehdä leventämisen verkkoyhtiölle taloudellisesti kannattamattomaksi.
80-luvulla hirvenmetsästäjät valehtelivat hirvien todellisen lukumäärän, nehän suorittivat sen laskennan itse. Hirvikarja kasvatettiin tarkoituksella suureksi, että sitten on enempi sitä syötävää. Sitä ei osattu ennakoida mitä haittavaikutuksia sillä toiminnalla voisi olla. Se virhe on toivottavasti tunnistettu ja otetaan opiksi, eikä päästetä hirvikantaa enää liian suureksi.
Kun uudistusalan jättää muokkaamatta niin sitä heinäystä on ihan kohtuuttomasti, pienaukkojen pienuudesta johtuen muokkaus on kuitenkin kai hieman epäkannattava.
Sama muokkaamattomuuden ongelma koskee tietysti jaksollista kasvatusta ja siinähän se vasta työllistääkin, jos luontoa säästäen päättääkin istuttaa reheviä pohjia ilman muokkausta. Eihän se Petäjäveden mieskään ole jättänyt uudistusaloilla muokkausta tekemättä.
Ennen laikut kuokittiin ja istutettiin avojuuritaimia, työ oli raskasta ja sitä heinäämistä oli sitten vielä kohtuuttomasti, sitten niitä piti täydennysistuttaa kun se heinääminen jäi tekemättä ja se täydennys vasta raskasta ja kallista olikin. Nyt asiaan on tullut korjaus, muokataan rehevät pohjat kunnolla ja istutetaan putkella heti kasvuun lähtevät pottitaimet, työ on helppoa ja heinäämistä on vähempi. Luulisin että muokatulla maalla puun kasvu on vähintään 10 vuotta parempaa kuin mokkaamattomalla.
Muistelen että jotain 500 taimea päivässä oli ammattimiehen avojuuritaimien istutus määrä, eli hehtaarin istutukseen meni 4 päivää. Nyt pottiputkella lappaa 2000 kappaletta, eli hehtaarin päivässä ja työ on kevyempää, onnistuu suurimmalta osalta metsänomistajia omatoimisesti (tietysti päivätuotos kunnon mukaan). Heinäämisen teettäminen kahteen kertaan ammattilaisella on jo kohtuuton kustannuserä viljelyketjuun. Muokkaus kustannus on ehkä 300 – 400 euroa /ha, siitä ei kannata tinkiä, kustannukset on viisain tässä kohti ottaa heti niin lopputulos on halvin ja paras.
Tottaki se läppä pitää olla auki kun on enempi pakkasta. Ja kannattaa jättää saha pystyyn tauon ajaksi, takakahva taivasta kohti.
Joo, tottakai se on noin että mieluummin ostetaan tarvittaessa kauempaakin, että saadaan säilytettyä se hintahallinta siinä päämarkkina-alueella, eli lähellä. Mutta kyllä ne puut joudutaan tuolle alueelle haalimaan jo aika isolta alueelta joka tapauksessa.
Tauolla saha pitää sahata johonkin pölkynpäähän pystyasentoon. Moottorin lämpö sulattaa kaasuttimen, tämä ennalta ehkäisee jäätymistä. Kasatessakin voi välillä jurauttaa pölkyn päähän pystyyn. Ei sahaa saa lumeen upottaa.
Sitä minäkin ajattelin, mutta kun Timppa ei sanonut niin. Ehkä Stora, UPM ja ML ei niin verissä päin taistele.
Onhan ne Varkaus, Kaipola ja Äänekoski samaa hankinta-aluetta ihan kumipyöräliikenteelläkin, sitten siellä on vielä isoja puunpolttolaitoksia. Rannikon tehtaatkin tarvitsevat raaka-aineen, joka päivä menee junalasteja. Ei metsän tarvi tehtaan vieressä olla, mutta usean sahan ja muun puun tarvitsian luontaisella hankinta-alueella.