Käyttäjän pihkatappi kirjoittamat vastaukset
-
En ole värjännyt, kun heti sumuttaa kannon järjestelmällisesti, tuntuu riittävältä. Liipasinta joutuu rämpyttämään. Ainetta pitää olla ohjeen mukaan 1-2 mm kannon pinnalla, jolloin ohut sumukerros ei riitä, pullon suu 10 cm päähän kantoa ja suihkuttelee kannon ympäri. Varmaan parempi paineruiskupullo, mulla tuo oma pullo riittää, kun kannot suht pieniä.
Addblue puolen litran suhkepulloon, jossa suutin toimii. Varustevyöhön yksi ylimääräinen tasku, turkinjukurtti purkki nippusiteillä ja jesarilla taskuun kiinni ja tuonne selkäpuolelle se kotelo. Eli jos suihkepullo tuohon purkkiin mahtuu, mulla oli joku hyönteisten tuulilasinpesu pullo kaikinpuolin sopiva. Suihkepullo on aika kätevä tuollai hallinnoida ja suihkuttaa kannot hetimiten, eikä pullo ole pudonnut vielä kertaakaan. Joka tauolla suihkepullon täyttö, täydessä suihkepullossa paine parempi. Aikaahan siihen pullosouviin silti menee, mutta jos isoon kantoon ruiskii puoliminuuttia, niin pienempään sitten vähempi. Tuusaamisien kera jos puoli tuntia päivästä menee kantokäsittelyn hoitamiseen, niin ei tuo paha kun marraskuussakin päivänvaloa vielä piisaa. 10 litraa addblue litkua menee noin hehtaarin ensiharvennuksella ja maksaako noin euron litra.
Kylvö ja luontainen männikkö kannattaa kasvattaa hiukan tiheämmässä nuoruus vaiheessa, jos ja kun männyt kilpailevat keskenään. Ja tuohon muutaman taimikon harvennuksen jälkeen energiapuu korjuu sopii yhtenä vaihtoehtona ihan suunniteltunakin.
Onko kuormainvaaka mittaus?
Tämä ollut opettavainen tarina. Isolla koneella tehdään pieni kuvio arviolta 30 litraista puustoa ja puukauppatuloja 1000 eur/ha. Euro on hyvä konsultti, ei voi metsänomistajaa syyttää, kun ostajat käy palstan läpi ja kelpo tarjoukset löytyi kaikilta.
Raivurit: husq. 555fx*2 sekä 245rx ja stihl 460. Kaikki työkäytössä tilanteen mukaan. Toinen 555fx etusormikaasuliipasimella.
Moottorisahat: husq. 550xp ja stihl ms241 ja Ms200. Kaikki toimii, Ms200 hyvin vähällä käytöllä, käytännössä ylimääräinen.
Alaharventaen moottorisahalla nuo pari hehtaaria, mitä kasvatettu taimivaiheen alussa hyvin tiheänä ja vielä enskaan 2500 kpl. Meillä suurin osa taimikoista tehdään suositusten mukaan. Nämä kotitarve puuksi tarkoitetut on sitten oma lukunsa. Tapion ohjeitten mukaan siis 95% meilläkin. Minä lopetan tältä erää, voitte jatkaa Tapion ohjeiden kertaamista.
Niin meillä kun on 2500 runkoa/ha, puiden minimi etäisyys on 1,5 m ja enskassa poistuman keskikoko 50 litraa. Pystyy noita silkavia mäntyjä moto hyvin hakkaamaan kuiduksi ja varmaan on hakattu paljon huonompia järeämpiä leimikoita motolla pilvin pimein. On se puun suoruuskin hakkuussa vaikuttava tekijä, 100 litrainen puusto, jossa jokainen poistettava on paksuoksainen ja mutkainen tai moni haarainen voi viedä aikaa enempi mottia kohti.
Samaa olen miettinyt, tämän päivän puheissa korostuu laatu. Suomalainen kestävä puu tunnetaan. Kuitenkin raakapuu markkinat toimii toisin, tukki on tukkia kunhan on suora, paksuus ja määrä on laatua, lusto saa olla vaikka sentin vahvuista. Koivutukin kysyntä hyvä esimerkki siitä, että ainakin puulaji kannattaa valita olosuhteiden mukaan ja ehkä se havutukin laatukin jossain vaiheessa korostuu taas puukaupassa. Sahalla valmis tavara kuitenkin lajitellaan ja hinta vaihtelee laadun mukaan.
Se kokemus on, että pitkään kantoon sahaaminen on mielekästä, kun voi niittää surutta vähän paksumpaakin runkoa. Ja kun vattua tai heinää on tiheässä, kun vain niittää vesakkoa, vattu vastustaa aikalailla putkea vasten mitä alempana terä on. Ja eikä noita kivi osumiakaan tule.
Semmoinen tuntuma on, että reikäperkauksen jälkeen varsinkin kannattaisi taimikossa käydä tarkistelemassa, josko taimikonhoito olisi ajankohtainen. Neljä vuotta aikaa varmaan exceliin laitettava taimikonhoidon toteutukseen ja lisähuomio tarkistus reissuista. Ja raivaus veitsen voi ottaa mukaan.
Tää olisi työkalupakissa taas yksi menetelmä, ehkä kerran elämän aikana toteutukseen. Joskus aikaa ei ole riittävästi, tai muuten vaan tuntuu mielekkäältä kokeilla jotain veret seisauttavan jännittävää uutta.
Hankintahakkuuna noita enskoja olen tehnyt mielekkäissä kohteissa. Ja 1800 – 2200 kpl/ha on normi tavoitetiheydet minullakin taimikonhoidossa. Omassa taapelissa lankuissa on alle 3 mm vuosilustot ja kyllä tuo tasainen parin millin lusto hirsitöihinkin kelpaa. Mulla on tietysti eri tarpeita kun monella muulla, älkää ottako mallia, vaan toteuttakaa omia unelmianne.