Käyttäjän pihkatappi kirjoittamat vastaukset
-
Välillä Visakallon metsät kasvaa hurjasti ja välillä nuoret metsät venyy vain puolimetriä vuodessa. No sama kai se mitä täällä höpötetään.
<p>Kyllä se tahtoo poikkeuksetta etelässä jäävä puusto venyä yli 12 metrin, kun tavoitellaan edes 70 litran runkoja ensiharvennukseen. Eri asia jos kasvatetaan tarkoituksella energiapuuta.</p>
Minä ainakin haluaisin että kommentointi liittyisi käsiteltävään asiaan. Politiikan tunkeminen joka paikkaan on mielenköyhää.
<p>Metka nuorenmetsän hoidon havupuustojen max 12 m pituus jättää etelässä ensiharvennuksen suurelta osin pois tukien piiristä. Pohjoisessa ensiharvennukset voi tehdä tuettuina normi hakkuina.</p><p>Kaiken kaikkiaan tuon korjuu tuen olisi suonut jäävän pois, 8 metriä olisi sopiva tuettavan nuoren metsän kohteen max pituus, silloin olisi tuella se ohjaava vaikutus. Ihmetellään miksi ei ole raivaajia, vähilläkin aika ja voimat kuluu siihen kun pitää kaataa yli 10 metristä räippää metka tuella, tehdään nämä nyt kiireesti kun vielä tukea saa. . Varmaan tämä on sitä energiapuu tukea, mutta eikö tuosta pitäisi ennemmin rangaista jos ei huolehdi metsää kuntoon ajallaan. </p>
Ens kesänä lannoitteita ei välttämättä metsään ole. https://yle.fi/a/74-20061199
Sahalaitoksen puukaupoista ei ainakaan minulla kaikkia pituuksia erikseen puukauppasopimuksessa ole ollut muistaakseni koskaan. Joskus ottavat alle 3 metrin pätkiäkin ja en moiti. Selkeämpi olisi tarjouksia vertailla, jos olisi vain puulaji kohtainen runkohinta, mittarit arviointiin kehittyy ajan myötä. Jollekin järeys on tärkeää ja toiselle laatu ja myyjälle näkyy vain tarjottu hinta. Nyt kun ajattelee keväällä tehtyä kauppaa, niin saavat vapaasti viedä sellutehtaalle kaikki tai tehdä vaikka ratapölkkyjä, hinta on sovittu runkojen koon perusteella ja itseä kiinnostaa tässä kaupassa enempi korjuujälki, kuin puitten jatkojalostus. Kevään tarjouksessa käytettiin kuitenkin melko kovaa tukkiprosenttia, jos runkohinnan jyvittää puutavaralajeiksi ja tässä sahatavara suhdanteessa keväällä tehty puutavaralaji kauppa tuntuisi hankalalta.
Runkohinnalla myin keväällä osan harvennuksen puulajeista Mg:lle, eli se leijonaosa. Ei tarvi mittailla pölkkyjä ja korjuujälki harvennuksilla keskisuomessa ollut miesmuistiin aina Mg:llä erinomaista. Valtavia eroja paikkakunta kohtaisesti, mistä saa parhaan tarjouksen ja osaako edes sitä parhaan tarjouksen tekevää ostajaa löytää. Tarjouksien kysyminen isommille leimikoille on kuitenkin viisasta.
Asiakkaan mittojen mukaan tavarat tehdään. Jos mänty sahatavara tilauksiin on sahalta tulossa uudet mitat ja vanhat pätkitty jo tienvarsi varastoihin, niin ei kannata tehdä. Tai kuusen tukkia tarvitaan tosi paljon ja nopeasti, ettei tilaukset myöhästy ja koneet tekee kuusi aukkoja vähän aikaa. Metsässä tämä tietysti tuntuu hämmentävältä, mutta ei se mitään tietokone logiikkaa ole, ihan käytännön asioita. Koneen siirto on hyvin pieni kustannus, kun verrataan asiakas tilauksen tyrimiseen. Ja mitä nämä pakkaset vaikuttaa, päästäänkö jollekin talvi kohteelle jo ja kovan tien harvennus säästetään.
Ranka-Anttikin laittaa raksin takasin ruutuun, kun keskustelu siirtyikin bensan kulutukseen.
Moottorisahalla menee useinmiten vajaa 3 l päivässä Bensaa ja raivaussahalla vajaa 4 l. Makarovin moottorisahassa noin litran tankki, mikähän malli?
Pari vuotta sitten turruutin tuhat litraa bensaa sahoissa ja istutin välillä jonkun 30000 puun taimea. Toki suurin osa palkkatöissä. Silloin yksi raivuri kulutti ylimääräisen paljon.
Minusta 10 l /ha taimikoissa on lähellä totuutta, mutta suurin osa taimikoista tehdään hieman myöhässä.