Käyttäjän pihkanaama kirjoittamat vastaukset
-
Eipä tuosta muuta haittaa ole, kun tämän vuoden kasvun menetys.
Ensi vuonna kasvaa taas, ellei taas tule halla…pihkanaama 9.6.2014, 22:13Jos aikaa ja intoa riittää, tuollainen talon lähellä oleva kohde on loistava hankinta hakuukohde. Kuitua tehden harvennus 1000-1200 runkoa/ha. Latvoista voi tehdä polttopuuta. Koneellisesti tehden hakkuusopimuksessa pitäisi olla ehdoton runkolukuminimi/ha mainittuna tai käy helposti niin, että menee rauduksen runkoluvulla vajaatuottoiseksi. Runkolukua riittävästä jättäen saanto/ha jäänee pieneksi, jolloin voi olla hankala kohde saada yksinään kaupaksi.
pihkanaama 8.6.2014, 23:08Etuosto-oikeus toimisi jotenkin järkevästi myyjää kohtaan, jos naapurutilallisella olisi oikeus lunastaa tila samalla hinnalla, kuin korkein tehty tarjous on. Jos hinta naapurin mielestä karannut liian ylös, ei oikeutta olisi pakko käyttää. jolloin myytäisiin korkeimman tarjouksen tehneelle.
Herää kuitenkin kysymys, kenelle naapureista kuuluisi etuosto-oikeus, jos naapuritiloja olisi vaikkapa 10kpl? Suurimmalle vai ahneimmalle?
pihkanaama 26.4.2014, 19:50Kaivurin saatavuudestakin vähän riippuu. Jos onnistuu siten, että mättäät syksyllä ja istutus keväällä. niin hyvä. Jos mättäät keväällä, niin heti samalla istutus.
pihkanaama 23.4.2014, 23:12Vasta raivasin yhden 1,5ha täyskokoisen kuusikon ns. päätehakkuukuntoon. Talvella tein pienistä puista sekä riukukoivuista polttopuita ja keväällä vedin pihlajat raivaussahalla nurin. Ajatus on tehdä päätehakkuu viiden vuoden sisällä. Seuraavat kuviot aion hoitaa samalla kaavalla. Monimuotoisuus ehkä kärsii, mutta sitä voi toki hoitaa jättämällä johonkin kohtaan raivaamatta, jossa muutenkin huonompaa puustoa.
pihkanaama 17.3.2014, 12:19Pahin on vasta harvennettu kuusikko samalla tehdyn aukon reunalla.
pihkanaama 17.3.2014, 12:15B-5 = A
pihkanaama 16.3.2014, 19:13Alottelin omaa metsänhoitouraa alle 10-v sitten. Sitä ennen moottorisahakokemusta vain polttupuusahailusta. Näin myöhemmin ajateltuna tapaturmariski saattoi olla silloin jopa suurempi, kun ilman mitään turvavarusteita painoi menemään. Onneksi ei mitään sattunut.
Lähdin sahasavottaan sillä periaatteella, että opettelen ensin teoriassa työvaiheet mahdollisimman hyvin ja turvallisesti ja hommaan kaikki tarpeelliset turvavarusteet ennen metsään menoa.
Samoin tehtiin yksi pihapuiden kaatosavotta tutun metsurin kanssa, joka opetti käytännössä kaato, katkaisu- ja karsintatekniikat.Aloitin sahailun halpohkolta kohteelta, jossa kaatosuuntien kanssa ei ollut niin nuukaa: oli vähäpuinen alue ja puiden kokoluokka ei kovin järeää.
Raivaussahan kanssa sama homma, kirjallisuudesta sekä videolta perusoppi kaaliin ka sitten harjoittelemaan.
Myöhemmin olen kiinnittänyt huomiota ergonomisiin työasentoihin enemmän, ettei esim. selkä hajoa ennen aikojaan.
Toistaiseksi on päässyt vähillä vammoilla. Kerran putosin tukkikasan päältä, kun pölli pyörähti jalan alla. Mustelmalla ja pikku säryllä selvisin. Tuuriakin kerran oli, kun yhtä tuulen kallistamaa puuta katkaisin. Lähti niin nopeasti, ettei kerennyt kissaa sanoa, kun rungossa ollut jännite purkautui. Onneksi kimposi toiseen suuntaan.
Kaiken kaikkiaan sanoisin, että ainakin tällainen ei ammattilainen, mutta tekeväinen metsänomistaja selviää vähimmin vammoin, kun ottaa asioista mahdollisimman hyvin selvää ennen tekemistä, käyttää AINA turvavarusteita ja ei ahnehdi liikaa kuutioita ja hehtaareja. Väsyminen, hosuminen ja valon väheneminen lisäävät todella paljon tapaturmariskiä.pihkanaama 1.3.2014, 11:41Minä olen nuoresta männiköstä hävittäny haavat roundupilla. 50% seos, vesurilla löin taskut eri puolelle tyveä, johon lorotin ainetta. Isoimpiin porasin lisäksi reikiä juurenniskoihin,
pihkanaama 23.2.2014, 18:40No joo, mullakin eivät aiemmin olleesta mönkijästä sen kummemmin kysellet, kunhan ilmoitin työtunnit metsäkäyttöön ja omaan käyttöön sekä sen, mitä töitä metsässä mönkijällä oli tehty.
Satuin vaihtamaan riskimmän ja traktorimallin just samana verovuonna, kun verottaja tiukensi suhtautumistaan mönkijään ja traktoriin metsätilan kalustona. Uskoisin, että sen takia tuli niinkin tarkkoja kyselyjä. Veikkaan, että ko. laitteiden liittämistä metsätilan kalustoon joutuu tänäkin vuonna perustelemaan aiempaan totuttua paremmin. Sen saa kyllä liitettyä, kunhan käyttö on riittävän laajaa ja kohdistuu yli 50% metsäkäyttöön. Mieluiten kun se olisi tuolla 60-80% välissä. Kehotan kuitenkin vieläkin tekemään sen käyttötunti kirjanpidon mahdollisimman hyvin. Siihen kun laittaa käyttöpäivän, tehdyt tunnit, työlajike mitä tehty sekä metsäkuvio, jolla työskennelty ja erikseen vielä merkinnät metsäkäytöstä tai omasta käytöstä, ollaan jo aika pitkällä. Lisää uskottavuutta, kun esittää asiat verottajalle tarkasti.