Käyttäjän pihkanaama kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 81)
  • pihkanaama

    Vielä sen verran jäi mainitsematta, että metsätilan käypää arvoa laskettaessa tuohon tod.näköisesti tulisi parinkymmenen prosentin arvonkorjaus alaspäin, joka olisi siis laskennallinen arvo. Tänä päivänä nuo pikkutilat myydään yleensä ilman arvon korjausta olevalla hinnalla tai jopa sen yli. Tuohon perustin tuon 10-12000e hinnan.

    pihkanaama

    Puusto 140x11x3 tekee 4620e, odotusarvokertoimella 2 noin 9000. Maan arvo MT (oletus) pohjalla noin 1200e. Nevan arvo pyöreä 0 kitukasvuisine mäntyineen. Kutakuinkin noin laskisin itse arvon. Ei tuota pikavoittoja, mutta 10-15 vuoden päästä ostamatta jättäminen todennäköisesti harmittaa. Hyvillä kulkuyhteyksillä ja rajanaapuri, niin voisinpa pitää 10000-12000e sopuhintana.

    pihkanaama

    Mönkijän kanssa voi tulla ongelmia, jos on tieliikennemalli. Rekisteröimäton maastomönkijä ja traktorimalli käyvät samalla lailla, kunhan tehot on riittävät metsätöihin (väh. 400 kuutioinen moottori) ja muut kriteerit täyttyvät, että se hyväksytään kalustoon. Polttoaineet vähennetään molemmista käyttötuntien mukaan.

    pihkanaama

    Tuo olisi asiaa. Sehän olisi vähän sama, kuin palkka nousisi 10% Alkaisi hankintana tekeminen kiinnostaa enemmän.

    pihkanaama

    Jos nyt vaikka traktorimönkijä on hyväksyttynä kalustoon, voi sen huoltoon, vakuutukseen, polttoaineisiin yms. liittyvät kulut vähentää sen mukaan, kuinka paljon sinä vuonna on metsäkäyttöä. Metsäkäytön ja oman käytön tuntimäärät ylös ja vähennykset samalla prosenttiluvulla, kuin käyttötunnit on. Näin olen itse ymmärtänyt. Metsäkäytön osuutta tulisi kuitenkin olla vähintään 50% käyttötunneista. Esim. auton peräkärri ei omalla kohdallani täytä tuota 50% joten en ole sen kuluja koskaan vähennyksiin laittanut.

    pihkanaama

    Tarjous siis oli kahdelta firmalta ja molempien ostomies kävi leimikolla? Onko tuo todennettu jotenkin, vai olettamus? Tuntuisi kummalta, jos molempien ostaja leimikolla käytyäänkin arvioisi niin paljon pieleen. Mahdollista toki, mutta luulisi ainakin toisen ammattimiehen tehneen lähemmäs totuutta osuvan arvion.
    Hoitamaton hakkuukohde tuottaa välillä pettymyksen: Ylispuustoa, joissa monesti ilmenee vielä laatuvikoja. Välipuut ja aluspuut pieniä, joista ei tukkipino kasva. Lisänä on monesti vielä ylitiheys ja koivujen suuri määrä, jolloin leimikon järeys kokonaisuutena ei ole kovin hyvä.
    Jos ymmärsin luvut oikein, niin havut kaikkiaan tukkia noin 161 m3 (mänty, kuusi ja sorvi) ja kuitua 176 m3, lisäksi pikkutukki 23m3. Tukki% koko leimikolla havujen osalta alle 50%. Koivukuidun määrä on kaikkiaan aika korkea, eikä koivutukkia lainkaan. Koivut joko heikko laatuisia ja/tai ylitiheässä kasvaneita.
    Onko leimikon alalla vaihtelua kasvuolosuhteissa? Itselläni on kokemusta leimikoista, jossa osa alueesta saattaa olla selvästi paremmalla kasvualustalla, kuin toinen osa. Tyypillisesti vaikkapa notkelmasta alkava rinne, jossa rinteellä kivennäismaa, kun taas pohjalla saattaa olla soistunut muuttuma. Yleensä silloin siellä rinteessä kasvaa puu huomattavasti paremmin. Jos arvioi puuston sen paremman osan perusteella, saattaa tulla äkkiä heittoa kokonaisuuteen alaspäin.

    pihkanaama

    Ittelläni on ollut joulupuuna viimeiset vuodet kesämökkitontin rantakoivujen alle luontaisesti tulleita kuusia. Jostain syystä tuossa kasvavat viimeisen päälle joulupuu muotoon. Oksisto tiheää ja sopivan viistosti ylöspäin. Siellä näytti taas olevan pari hyvän kokoista ja pienempiä tulossa…

    pihkanaama

    Käänteistä syksyä voi kokea näinkin:
    Laitoin kaupaksi puolentoista hehtaarin kuusikon päätehakkuukuvion. Maasto on kovapohjaista kivennäismaata, joten ajattelin, että laitetaan kesähakkuuna. Sain saman hinnan tukille ja kuidulle, kuin vuosi sittenkin. Ostomies sanoi, että etsivät tällä hetkellä puhtaita kuusikuvioita, joissa ei ole juuri mäntyä seassa. Yllätys oli suuri, kun alottivat hakkuun kaksi päivää kaupanteosta. Ennakko-odotukseni oli, että menisi ensi kesään.

    pihkanaama

    Niin tuosta odotusarvosta sen verran, että sillä on kai tarkoitus kompensoida nuoden metsän alhaista hintaa. Nythän kakkosluokan taimikon arvo saattaa olla vaikka 2000-2500e/ha. Nuoreksi metsäksi muututtuaan pelkkä puuston arvo voi olla 100 kuutiota hehtaarilla kuitua, eli esim. 1200e. Tuossa välissä on kuitenkin mennyt 5-10 vuotta aikaa ja arvo puolittunut? Lisäksi arvostetaan tulevien vuosien arvokasvua, jossa kuitu muuttuu tukiksi kolminkertaistaen puun hinnan siltä osalta.
    Jos saa ostettua palstan, jossa on nuorta metsää hyvällä kasvupohjalla ilman odotusarvolisää, voi sitä pitää aina hyvin kannattavana ostona.

    pihkanaama

    Itse olen tehnyt kuusikon taimikon harvennukset myöhäsyksyllä.
    Ei ole kuumakaan eikä haittaa ötököistä. Kuusen taimikon ensiraivausta olen tehnyt aiemminkin, kun siinä poistetaan lähinnä lehtipuiden vesoja.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 81)