Käyttäjän pihkanaama kirjoittamat vastaukset
-
Minä olen tehnyt raivaveitsellä yhdistettynä polkemiseen. Raivaussahaa olen välttänyt pienien taimien kanssa, ettei sattuisi vahinkoja.
pihkanaama 28.8.2016, 21:54Kaatuneiden puiden kuutioista tukkipuun hinta kuitupuun mukaan.
pihkanaama 8.7.2016, 10:24Heinääminen on sen verran epämukava homma, että pyrin välttämään sitä mahdollisimman paljon. Rehevan maan kasvupotentiaalin haaskaaminen aukkoisella taimikolla harmittaisi jälkikäteen kuitenkin niin paljon, että joillain kohteilla tätä on pakko tehdä.
Kuusikoissa aloitan uudistamisen suunnittelun siten, että raivaan lehtipuuvesakon pois ison metsän alta muutama vuosi ennen ennakoitua hakkuuta. Samalla teen polttopuusavotan pohjetta ohuemmille koivuille. Aukolle tulee näin minimi määrä vesakkoa. Hakkuun jälkeen latvukset pois aukolta, mätästys ja istutus mahdollisimman pian, yleensä heti hakkuuta seuraavan kesän aikana. Aiemmin kirjoitettua mätästyksen laatua ei voi tässä vähätellä. Yleensä nämä riittää siihen, että heinäämisen tarve on hyvin pieni. Vesakkoakaan ei ensimmääisessä raivauksessa ole kovin paljon.
Vanhan pellon uudistus tai toisen jäljiltä uudistamaton aukko on täysin eri asia. Kaikenlainen heinäkasvusto on jo niin vahvaa, että uudistuksessa joutuu heinäämään paljon. Pellon voi ruiskuttaa roundupilla istutusta edeltävänä kesänä, mutta helpotusta ei yleensä ole kuin yhden kesän verran.pihkanaama 5.7.2016, 10:51No on se heinääminen tympeintä metsähommaa, että en ainakaan itse sitä huvikseni tee. Rehevimmät paikat olosuhteiden pakosta.
Kasvueroja huomaa sillä tavalla, että pahimman horsmikon alla oleva taimi jää selvästi kasvussa jälkeen. Elossa pysyy, mutta hitaasti kasvaa.Lumi lahmaa tuollaisen kasvuston kanssa taimet maahan, josta ei ilman apuja enää nouse.pihkanaama 4.7.2016, 12:09Vanhan pellon istutus kohteet on viheliäitä. Samoin kohde, jolla istutus on syystä tai toiseta jäänyt tekemättä riittävän nopeasti ja aukko ehtii ottamaan horsmikon ja vatukon.
Kuusilla olen itse tehnyt yhden heinäyksen kaudessa, eli syys-lokakuun vaihde, jolloin lehtivihreä muuttunut ruskeaksi. Tällöin taimi löytyy heinän seasta paljon nopeammin. Raiva veitsellä ja polkemalla taimen ympäriltä sen verran pois, ettei lumi kaada niitä taimen päälle. Tällä keinolla on muutamalle ongelmakuviolle saatu hyvä kuusikko aikaiseksi.
Koivun pellon istutuskohteessa piti heinätä jo kesällä nimen omaan tuon virnan takia. Seuraavana kesänä virnaa ei ollut jostain syystä ja sitten koivu ehtikin jo yli heinikosta.pihkanaama 4.7.2016, 10:58Mulla tuli päätehakkuulla haapaa noin 50m3. Hinta oli 12e / m3, eli huonompi, kuin koivulla. Mulla oli kesähakkuu ja laitoin kantopinnoille rounduppia elokuussa. Eivät ole pahasti vesoneet.
pihkanaama 8.6.2016, 23:05Raivuri vei sanat suusta. Taimikonhoitovaiheessa istutuskuusten kanssa saman ikäisiä koivuja, jotka ovat siinä vaiheessa muutaman metrin pidempiä, ei kannata jättää kuusikon päälle. Pituusero on aivan liian vähäinen kaksivaihe kasvatusta ajatellen ja kuusikko kärsii.
pihkanaama 3.6.2016, 09:36Itse tekisin vaihtoehti 1:n mukaan. Selvään aukkopaikkaan jättäisin sen lepän tai pihlajankin monimuotoisuutta tuomaan. Sieltä, missä on koivuakin lakaisisin ne pois. Kuusikko tulee alle jos on tullakseen.
pihkanaama 26.2.2016, 14:35Tuolta pohjalta, kuin jätkä pätkä, pitääkin mielestäni kaikki hakkuu ja hoito päätökset tehdä: Relaskooppi ja omat silmät sekä tietenkin myös omat tavoitteet, joita metsänomistukseen on laittanut. Meitä on kuitenkin monenlaisia metsänomistajia. Itsekin tykkään suunnattomasti erilaisista taulukoista ja niiden ääressä ennakkoon tulevista toimenpiteistä pohdiskelusta. Melkeinpä hauskinta, mitä voi metsän ulkopuolella tehdä.
pihkanaama 18.2.2016, 12:14Itselläni on osunut viimeisen viiden vuoden sisään muutama päätehakkuu, suurin osa järeähköä kuusikkoa, vähän koivikkoa sekä pieni ylispuiden poisto. Tukkiprosentti on sen tähden kokonaisuudessaankin yli 70% ja loput kuitua. Kaikki on tehty pystykauppana. Poistuma 5m3/ha/vuosi. Seuraava viisivuotiskausi tuo tullessaan muutaman päätehakkuun sekä lisäksi harvennuksia.