Käyttäjän Pete kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 801 - 810 (kaikkiaan 1,016)
  • Pete

    Haapakeskusteluksi tai esitelmöinniksi se meni tämäkin avaus. Se ainakin jää tästä mieleen, että todellakin mutu-pohjalta moni metsiään kasvattelee. Hyvä että siihen on vapaus ja se vielä lisääntyy. Monenlaista erikoisuutta kuitenkin esitellään kestävinä ja järkevinä ratkaisuina. Esimerkkinä toiveet koivutukin saamisesta turvemuuttumilta tai lehtipuun kasvatus kallioalueilla. Kukin saa toki vapaasti tulla hurskaaksi uskossaan.

    Pete

    Suomalaista metsäkuvaa hallitsevat taimikot sekä nuoret ja varttuneet kasvatusmetsät. Muutaman hehtaarin avohakkuut siellä täällä eivät isoa kuvaa muuta. koskaan aikaisemmin ei Suomessa ole ollut näin paljon varpukasvillisuudelle suotuisia elinympäristöjä. Yleinen hoitamattomuus ja aluskasvillisuuden raivaamattomuus lisäävät myös metsän peitteisyyttä. Edellä mainitut mielessä parempia olosuhteita riistalle metsien rakenteen puolesta on turkin koskaan aiemmin ollut. Metsäkanalintujen taantuminen johtuu jostain muusta, mutta minä en tiedä mistä.

    Pete

    Miten ja minkä riistan metsästys kaventaa monimuotoisuutta? Hirvenmetsästys kokenaisuutena (=liian ison hirvikannan ylläpito) varmasti kaventaa monimuotoisuutta, mutta miten muu metsästys?

    Pete

    Jesse perää tieteellisiä tutkimuksia mutta samaan aikaan esittelee omia luontaisella siemenillä kylvettyjä suosarojaan varmana merkkinä jalostuksen tarpeettomuudesta. Tämä kertoo enemmän jessestä kuin jessen tutkimustuloksista.

    Pete

    Tuhoriskit täytyy kuitenkin ottaa hyvin vakavasti. Metsätuholakia ei saa ainakaan höllentää. Se toimisi ainakin luonnonsuojelijoiden tavoitteiden vastaisesti. Tuulenkaatorytöistä on saanut alkunsa kymmenet vanhojen metsien avohakkuut Etelä-Suomessa. Alkuperäisenä syynä on huono metsähygienia. En todellakaan ymmärrä luonnonsuojelijoiden lyhytnäköisyyttä tässä asiassa. Kyllä se säästömetsä kaatuu passiiviseltakin perikunnalta kun ensiksi on puoli hehtaaria 130v kuusikkoa kuivunut. Hakkuun rajaaminen on mahdotonta ja siinä kaatuu sitten koko 10ha kuvio. Esimerkkejä on jo lukuisia.

    HUOM! Syynä ei ole kuusen sopimattomuus metsätalouspuuksi Suomessa vaan yli-ikäisyys ja korjaamatta jätetyt tuulenkaadot! Paras tapa suojella vanhoja yksityismetsiä on huolehtia jämptisti metsähygieniasta, tästä olen aivan vakuuttunut. Lahopuuta voi ja pitää jättää sitten muista puulajeista. Ja tottakai ne kuivahtaneet kuusenrungot kannattaa jättää metsään, niillä ei ole enää mihinkään kiire kun kirjanpainaja on ne jo jättänyt. Päinvastoin ne toimivat kirjanpainajan vihollisten pesäpuina.

    Omakohtaista kokemusta asiasta on runsaasti. Jo pari isoa kuusenrunkoa riittää siihen, että vierestä kuivahtaa 10 runkoa. Metsätuholain 20 rungon raja on aivan liian väljä toleranssi, sellaisen seurauksena on helposti jo usean hehtaarin totaalituho.

    Pete

    Suomalaisin metsiin mahtuu aivan hyvin useiden hehtaareiden ”puupeltoja” sinne tänne. Suomen olosuhteissa ei millään päästä oikeasti monotoniseen metsäkuvaan. Kuvion reuna on lähes aina 100m päässä. Lisäksi metsänhoidon varsin vaatimaton taso varmistaa osaltaan monimuotoisuuden. Minulla ei ole yhdenkään palstan naapurina metsänomistajaa joka hoitaisi metsiään ”puupeltoina”. Mielestäni omat ”puupeltoni” eivät ole uhka omille tai naapurien metsille. Eivätkä ne edes ole mitään puupeltoja. En esimerkiksi torju aluskasvillisuutta kemiallisesti kasvavan metsän alta niin kuin vaikkapa USA:ssa tehdään. Ei meillä ”puupeltoja” ole. ”Puupelto” on vain iskusana ja propagandaa.

    Useankin hehtaarin puhdas kuusikko, männikkö tai koivikko ei ole uhka monimuotoisuudelle tai minkään sortin kestävyydelle varsinkin jos metsä on kasvavaa ja oikealla kasvupaikalla. Ja sitä hakataan. Ja kuvion reunaan on aina se maksimissaan 100m Aivan turhaa hysterian lietsontaa siis. Sekapuuston tuhonkestävyydestäkään suomalaisissa olosuhteissa ei ole ainakaan omalle kohdalle osunut yhtään tutkimusta. Enemmän on liikkeellä mutua ja sitä maalaisjärkeä.

    Pete

    Jalostetun siemenen käyttö on helpoimpia ja edullisimpia tapoja parantaa metsätalouden kannattavuutta. Metsikkösiemenen kaupallinen keräys olisi syytä lopettaa ainakin männyn ja koivun osalta. Poikkeuksena mänty niillä alueilla joille jalostettua siementä ei ole saatavilla.

    Kuivien kankaiden luontainen uudistaminen tuskin on riski, ne ovat aikanaan uudistuneet paikallisella siemenellä. Niilläkin tosin jalostettu siemen olisi parempi ratkaisu. Jos minulla sellaisia olisi, niin kylväisin jalostettua siementä joukkoon. Tosin ainkin pienillä kuvioilla siemenpuiden poisto laskee kannattavuuta ja jo muutaman tuulenkaadon hinnalla saisi siemenet koko kuviolle.

    Pete

    Eikös ne kriteerit ole jeessillä itsellään tiedossa ja ainoat ja oikeat?Johan se on huomattu, että muunlaisten ajatusten esittäminen kuin tuuleen huutaisi. Jatka sinä vaan parhaaksi katsomallasi tavalla.

    Pete

    Mainitsemassani yhtiön mallissa pyritään puhtaaseen männikköön kylvämällä ja raivauskertoja on kaksi. Koivut ja muu ryönä kaadetaan raivauksissa surutta maahan. Jessen ja upm:n mallissa samaa on vain runkoluvun ennen harvennusta ainakin jos olen ymmärtänyt kirjoituksesi oikein.

    Pete

    Hyvä huomio tuo lumituhoriskin kasvaminen. Senkin takia ”karsiutumisen odottelu” ei ole kannattavaa. Jos oksikkaan männikön harvennusta lykkää, niin seurauksena on se, että susipuita ei kannata enää poistaa. Nykyisin jo käytäntöön tulleen männyn ”tiheikkökasvatuksen” osalta ensiharvennuksen ajoitus on yhtä tarkkaa kuin rauduskoivikoiden. Ainakin UPM:n jättää 3000-4000 runkoa hehtaarille taimikonhoidon jälkeen ja siihen sitten yhdistelmäkorjuu ensiharvennuksessa. Ajoitus on tarkkaa ja paikalliset olosuhteet täytyy tuntea, jotta lumituhot pysyvät kohtuullisina. Ei sovi minun mielestä vaaramaisemiin tai Suomenselälle. Ihan ok malli muualle kuitenkin kunhan muistaa, että viimeistään 10m pituusvaiheessa täytyy alkaa jo harvennuskaupoille. Ja runkoluku sitten noin 1300ha. Jos ottaa vain puolet pois, niin harventamaan joutuu jo 5v päästä uudestaan.

    Hyvälaatuista mäntyä saa yleensä sekapuuksi kuusen istutusaloille. Niissä kannattaa taimikonharvennuksessa muutama istutuskuusikin poistaa jos laikkumättään laikussa on suora ja laadukas mänty. Kasvatukseen tulee sitten vaihtoehtoja jos mäntyjä säästää edelleen ensiharvennuksessakin. Parhaat männyt ainakin omalla kohdalla kasvaa kuusikoiden sekapuuna.

Esillä 10 vastausta, 801 - 810 (kaikkiaan 1,016)