Käyttäjän Pete kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 771 - 780 (kaikkiaan 998)
  • Pete

    Aihetta on käsitelty monipuolisesti, mutta laitetaan omakin lusikka soppaan. Kuten jo todettua, niin markkina on sellainen että erikoislaadulle ei saa hintaa. Ei ainakaan niin paljon että kiertoajan jatkaminen kannattaisi. En näe mitään syytä etteikö näin olisi jatkossakin.

    Nykymuotoinen lannoitus ainoastaan parantaa puun laatua. Suometsien lannoitus suuntautuu kohteille joilta ei tukia hakattaisi lainkaan tai vain vähän ellei ravinnetasapainoa laitettaisi kuntoon. Laatu voi olla heikkoa, mutta on se sentään tukkia. Boorinpuutoskohteilla lannoitus parantaa laatua ratkaisevasti, tästä ei varmasti kiistaa saada aikaan? Kangasmaiden typpilannoituksia tehdään vähän ja niitäkin lähinnä 2. harvennukseen jälkeen lopputuloksena ehkä hiukan paksumpilustoisia pintalautoja. Männiköissä tukkiprosentti nousee ja välitukin osuus tukkisumasta pienenee.

    Pete

    En ole omaa mielipidettä onnistunut asiasta muodostamaan vaikka kiihkeimmin ilmiön todellisuuden puolesta puhuvat tutkijat toteavatkin, että ”ilmastonmuutos ei ole mikään mielipideasia, se on totta”.

    Kieltämättä uutisointi on jokseenkin hurmoshenkistä jos vain vaihteluvälin ääripää (6 asetta) uutisoidaan. Näinhän se media toimii. Totta on myös se, että tutkijat eivät voi olla riippumattomia tässä asiassa. Skeptikot eivät rahoitusta saa eivätkä meriittejä. Tämä koskee varsinkin nuorta tutkijan uralle suuntautunutta porukkaa. Hankalia kysymyksiä ei kannata esittää kun apuraha täytyy uusia jopa vuosittain.

    Varmaa on kuitenkin se, että Suomessa ylläpidetään jatkossakin eurooppalaisittainkin korkeaa veroastetta ilmastonmuutoksen torjuntaan vedoten. Toivottavasti ei kansantaloutta kuristeta hengiltä tässä leikissä. Esimerkiksi autoilun verotuksesta ei luovuta vaikka se muuttuisi päästöttömäksi. ”Syntiä se yksityisautoilu silti on ja ylläpitää liian hajanaista asutusta”. Biotalous on Suomessa totta jo tänään. Greentech:in osalta olen skeptisempi. Siitä ei uutta Nokiaa synny varsinkaan väkisin vääntämällä. Suomalainen ankara ympäristöverotus ei tule toimimaan innovaatioiden moottorina, menestys syntyy vain vientimarkkinoilla ja aidolla kysynnällä. Samaan aikaan Suomessa tulee huolehtia muunkin teollisuuden kilpailukyvystä.

    Metsänomistajana tunne on ristiriitainen, kieltämättä energiapuu tukee jo nyt metsätaloutta ja toivottavaa on, että sen merkitys kasvaa jatkossakin. Kuitenkin jos tämä tapahtuu raskaan ympäristöverotuksen johdosta ja vientiteollisuus edelleen näivettyy ja jopa alasajetaan, niin klapin kova hinta ei paljoa lämmitä. Verotus on kokonaisuutena kestämättömän kovalla tasolla ja silti valtio ottaa hulvattomasti kulutusluottoa. Ei hyvältä näytä näin nelikymppisenä kolmen lapsen isänä.

    Pete

    Niin, minä en ottanut kantaa Osaran henkillöön. En ollut tietoinen taloudellisista epäselvyyksistä jne. Aukon oikeutusta ja sen perusteita ei aukon nimi, ”Osaran aukeat”, kuitenkaan heikennä. Varmasti siellä on ollut eri miehet jotka ovat menetelmistä päätöksiä tehneet. Ja varsinaisen työn teki miehet jotka olivat rautaa. Heillehän se kunnia kuuluu, ei niinkän Osaralle. Imelää on se, että nykyisistä lähtökohdista arvostellaan aukon kokoa, menetelmiä ja puun laatua. Kaikki ei varmasti mennyt ns. putkeen, mutta kokonaisuutena lopputulos on erinomainen.

    Pete

    Jälkiviisaus on sitä imelintä viisautta. Olosuhteet olivat silloin toisenlaiset ja kaikkia menetelmiä ei ollut käytössä. Silloin rakennettiin ns. hyvinvointi yhteiskunnan perusteita. Nykypäivänä alueelle jätettäisiin varmasti runsaasti alueita hakkuun ulkopuolelle ja runsaasti jättöpuita. Aivan joka notkelmaa ja kukkulaa ei tarvitsisi edes hakata. Käytetyt menetelmät olivat aikanaan parhaita ja osa niistä on tänäkin päivänä parhaita. Sitä ei käy kiistäminen. Isolta alueelta löytyy epäonnistumisiakin ja Lähteen porukka hakeutuu tietysti niille viljelymetsätaloutta kauhistelemaan. Hyvin subjektiivista mutta ymmärrettävää.
    Loistava menestystarina tuo Osaran aukko kuitenkin on.

    Pete

    Ajoituksen epäonnistuminen on tyhmintä mitä olen tehnyt. Se tyhmyys vaivaa edelleen. Tämä tarkoittaa lähinnä viljelyn ja varhaisperkauksen viivästymistä 1-2 vuodella. Se on tyhmää.

    Toinen juttu, mitä en ole oppinut, on omasta työnjohtotyöstä laistamimen. Valitettavasti olisi syytä varata kokonainen päivä ohjaamiseen kun isompi muokkaus, istutus tai taimikonhoidon on aluillaan. Taimikonhoitoa voi toki paikata jälkikäteen, mutta ei sekään mukavaa ole. Erityisesti laadukkaan maanmuokkauksen saaminen on todella vaikeaa, on tyhmyyttä ostaa palvelu itselle tuntemattomalta tekijältä, se ei tunnu onnistuvan koskaan. Koneistutuksen ostan aina kun sitä vain on tarjolla ja maapohja on sopiva, se onnistuu aina ja taimia on sovittumäärä hehtaarilla.

    Pete

    Jeesmies, kuten tämän ketjun alussa totesit ajoitus on a ja o. Nauhamaista jälkeä syntyy äestysjälkeen. Männyn kylvöaloillakin varhaisperkaus on ehkä tärkein toimenpide. Jos mänty lähtee hyvään vauhtiin ja samalla raivataan hyvin varovasti hirvien pelossa, niin lopputulos voi olla mainitsemasi ryteikkö. Minulla on omakohtaista kokemusta tästä. Varhaisperkaus pitää siis männyn kylvötaimikkoonkin tehdä ja mäntyjen väliksi vähintään 50cm. Eikä sitä koivunraippaa pidä jättää siihen väliin. Varsinaisessa taimikonhoidossa työ on sitten joutuisaa ja puut suoria toisin kuin tuppaisiin jätettynä.

    Pete

    Olisi kiva tutustua edes muutamaan talouteen joissa nuo pakolla myydyt kemialliset puhdistamot toimivat. Koko episopi on häpeällinen. Luonnolle ei minkäänlaista parannusta ole saatu aikaan.

    Kotikylälläni eläkeläismies joutui asentamaan kalliin systeemin kun halusi sisälle suihkun. Hänelle myytiin koko roska, eli vesivessa myös sisään. Kyseessä siis yhden hengen talous. Järjestelmäksi asiantunteja LVI liike kauppasi kemiallisen systeemin. Eläkeläinen halusi, että vian sattuessa kannen päälle asetettu pihavalo syttyy. Valo on nyt palanut yhtäjaksoisesti jo viisi vuotta. Polttimoa on välillä vaihdettu. Eläkeläinen käy edelleen asioillaan navetan päädyssä kuivakäymälässä ja peseytyy pihasaunassa. Suihkua käyttää talvella, yli 75v miehet ei montaa kertaa viikossa lotraa. Lopputulos siis se, että eläkeläinen hakkasi 2ha aukon rahoittaakseen täysin tarpeettoman järjestelmän. LVI liikkeestä todetaan, että ”näin tässä nyt kävi, kuormaa ei ole riittävästi”. Pihavalo on hyvällä paikalla, se auttaa hämärään aikaan navetan päätyyn kävellessä.

    Pete

    Vastataan nyt tähän huuhaahan vaikkei otsikkoon liitykään:

    ” RE: Männyn karsiutuminen
    Mutua tai ei pete mutta kannattaisi joskus kurkata muutakin kuin niitä iänikuisia koulkirjoja. Kyllä lehtimassan alle kurkkaamalla pääsee käsitykseen kuinka lehtipuun hienojuuristo kulkee sen puolihajoavan lehtimassan ja turpeen välissä sujuvasti.
    Ja ajan kanssa kyllä pintakompostiominaisuus tavallaan ruokkii puustoakin. Mutta pelkkä havupuun karike ei taas tuota ominaisuutta tee. Päinvastoin uskon jopa lisääntyvän puuaineksen hidastavan turpeen maatumisprosessia. Samalla tietysti lehtimassa kuoppiin kerääntyessään tasoittaa pintakerrosta joka on sekä hyvä että huono asia. ”

    Vähienkin koulukirjojen lukeminen lopetettiin esimerkiksi Maon aikaan Kiinassa ja Hitlerin aikaan Saksassa niitä karsittiin jyrkästi. Samanlaisia kokemuksia on muualtakin. Seuraukset lienevät Jeesmiehenkin tiedossa?

    En ole metsäntutkija, mutta silti pidän suomalaista tutkimusta varsin luotettevana. Aina joskus joku iso uha nostaa päätään kuitenkin, kuten vaikka happosateet ja Suomen metsien kuoleminen 10v aikana. Kriittinen täytyy siis olla kun tutkimustuloksia soveltaa käytäntöön. Paljon on myös opittu, esim. mäntyä ei enää juurikaan uudisteta reheville maille.

    Lehtimassan alle kurkkaamalla löytää hienojuuria varmasti, erityisesti varpukasvien hienojuuria. ”Pintakompostiominaisuus” ei tavallaan ruoki puustoa. Osana turpeen pintaa muodostuvaa heikosti maatuvaa raaka-humuskerrosta se kyllä voi ruokkia. Lisääntyvä ”puuaines” ei hidasta turpeen hajoamista. Jos”puuainesta” on paljon niin se välillisesti haihdunnan kautta ylläpitää turpeen hajoamiselle otollista tilannetta. En ole missään nähnyt lehtimassan kuoppiin kerääntyessään tasoittavan pintakerrosta. Edes lehtikompostissa ei pinta tunnu nousevan vaikka siihen vuosikymmeniä kuskataan uutta massaa, kourakuormaajaa ei siis tarvita vieläkään.

    Jeesmies, jatka kuitenkin samaa rataa, hauskaahan tämä on!

    Pete

    Ilves taitaa olla ketulle pahempi vihollinen kuin ihminen. Kettu väistyy alueilta joilla ilveksiä oon paljon. Voiko ilveksiä vähentämällä ylläpitää kettukantaa joka puolestaan tasoittaa myyräkannan vaihtelua.

    Myyrävuodesta puheenollen. Ihmettelen, etä täällä väitetään myyräkannan olevan allonpohjassa. Tänä kesänä myyriä on näkynyt moneen vuoteen verrattuna poikkeuksellisen paljon teitä ylittämässä. Muutaman olen onnistunut liiskaamaankin. Merkit on samat kuin muutama vuosi sitten. Syksyllä myyriä aivan vilisi teiden yli. Jo tänä keväänä taimikoiden kuloheinässä oli myyränreikiä aivan eri malliin kuin muutamaan viime vuoteen. Myyrätuhoja en kuitenkaan ole havainnut, vielä. Hyvä merkki on se, että petolintuja en muista koskaan nähneeni niin paljon kuin tänä kesänä. Erityisesti haukkoja on näkynyt paljon.

    Nämä havainnot ovat Häme-Savo-Karjala alueelta. Minkälaisia havaintoja muilla palstalaisilla on?

    Pete

    Mutua taas kerran. ”Lehtimassalla” ei ole mitään merkitystä turvemaalla maaperän ”paremmaksi muuttumisessa”. Kuivatuksen seurauksena turve hajoaa ajanmittaan ja turpeen maatuessa siitä mineralisoituu typpeä muun kasvillisuuden käyttöön. Ihmisen mittakaavassa aika on pitkä, kymmeniä vuosia. ”Lehtimassa” ei siis muodosta mitään kompostia turvemaille.

Esillä 10 vastausta, 771 - 780 (kaikkiaan 998)