Käyttäjän Pete kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 391 - 400 (kaikkiaan 998)
  • Pete

    Sitähän minä olen tässä koko ajan korostanut, että nimenomaan siirtokapasiteetti on se ongelma. Ei minua huoleta pörssisähkön korkea hinta kulutushuipuissa kun en kuitenkaan kulutustani nosta niiden aikana. Pikemminkin päinvastoin.

    tolopainen vaikuttaa fiksulta mieheltä/naiselta, mutta kuvitteletko sinä oikeasti, että siirtoverkko on ”valmis” kun nekaapelit jo kulkee jokaiseen tupaan?

    tämä varsin kiihkoton kirjoitus saattaa avata asiaa: http://www.energiauutiset.fi/sahkoverkot/sahkon-siirtohinnoittelu-tehoperusteiseksi.html

     

    Pete

    Planter lähetti erittäin hyvän taulukon. Sähkölämmityksen osuus on yli 90 prosenttia uudisrakentamisessa. Siis sellaisen sähkölämmityksen joka edellyttää valtakunnanverkkoa. Pelletti ja puulämmitystaloissa lämmitys saadaan toimimaan hyvin pienellä varavoimalalla.

    pidän hyvin erikoisena, että tällä metsänomistafoorumilla asenteet ovat hyvin  jäykkiä ja sähkönkulutuksen piikkejä ei nähdä ongelmana TAI koetaan ettei asialle voi mitään. Heittäydytään yhteiskunnan huomaan tyyliin ”kyllä sitä sähköä vaan pitää saada ja aina niin paljon kuin kukin tarvitsee ja halvalla”. Tällainen asennoituminen asiaan tosiaan välittyy.

    Olen itsekin syvältä maaseudulta kotoisin ja minunkin mielestä myös maaseudulla asuvilla tulee olla samat mahdollisuudet elää elämäänsä kuin kaupungeissa asuvilla. Avuttomuutta ja ”yhteiskunta hoitaa” mentaliteettia en kuitenkaan hyväksy tässäkään yhteydessä. Toki yhteiskunta ja poliittinen ohjaus on tehnyt kaikkensa sähkön kulutushuippujen kasvattamiseksi. Lasku tästä lankeaa kaikille yhä kohoavina siirtohintoina.

    Pete

    Noniin, nyt tähän tulee jo yksittäisen talouden näkökulmaa ja sehän on ihan luonnollista. Minä en ole muistaakseni kertaakaan ollut kieltämässä sähkölämmitystä, mutta olen huolissani kulutuspiikeistä joita nimenomaan sähkölämmitys (mikä muukaan?) aiheuttaa. Ja tämä enempi valtakunnan tasolla ja verkkoyhtiön tasolla. Näitä piikkejä olisi järkevää tasoittaa vai onko joku tästä toista mieltä?

    on totta., että maaseudun asunnot tyhjenee, mutta niitä halutaan peruslämmittää. Tuskin se muulla konstilla onnistuu kuin sähköllä. Ihan avuttomaksi tai huolettomaksi Tolopaisen tyyliin ei kannata kuitenkaan heittäytyä. Lukemattomille peruslämmitetyille pömpeleille riittäisi kuivanapitolämmitys, eli yksinkertainen termostaatti joka pitää talon sisälämpötilan muutama astetta ulkolämpötilaa korkeampana. Ja lisäksi vesijohtoihin ja laitteisiin saattolämmitys/pakkasvahti.

    Pete

    Visakallio, tuollainen tilanne on toki mahdollinen, mutta nykyiset pannut ovat toisenlaisia. Jos asuu alueella jossa jakeluhäiriöt ovat todennäköisiä, niin varavirtasysteemi pitäisi olla itsestäänselvyys. Tämäkin on uskomaton juttu, että varmaan vain promillella omakotitalouksista on agrekaatti ja vielä harvemmalla se käynnistyy automaattisesti. Muita härpäkkeitä ja autoja on piha täynnä, mutta sähkökatkoon ei ole varauduttu muuten kuin kännykän taskulamppu-apsilla.

    Pete

    Juuri näin kuin Jeessi toteaa. Olen ihmetellyt aiemmin ja ihmettelen uudestaan miten syvällä maaseudullakin isoja (ei niin energiatehokkaita)  päärakennuksia ja jopa konehalleja on muutettu toimivasta öljy tai puukeskuslämmityksestä maalämmölle ja jopa vielä älyttömämmälle ilma-vesi lämmölle. Tässä on kyllä pumppulämmitys onnistunut markkinoinnissa. Hakestokeri systeemit ovat nykyisin aivan jotain muuta kuin ne kotikutoiset systeemit vuosikymmenten takaa, mutta tämä tieto ei maaseudun isäntiä ole vissiin tavoittanut. Pellettikin on aivan oivallinen energialähde kun valitsee keski-eurooppalaiset systeemit. Kaikkein hulluinta mutta toki ymmärrettävää on sitten näiden isäntien huuto myrskyjen aiheuttamista jakeluhäiriöistä. Ja kun siirtoyhtiöt tekee työtä käskettyä eli maakaapeloi ja nostaa siirtohintaa niin eihän se käy! Ja ei se käy minullekaan, nimittäin se, että minä joudun maksumieheksi vaikka kestän jakelukatkoja oikein hyvin ja en lisää sähkönkulutustani edes kovimpien pakkasten aikaan.

     

    Pete

    Haapa on hyvä polttopuu, se tosiaan putsaa pannun, kiukaan ja hormin. Ihan ok ja halkeaa helposti. Energiaa siinä on yhtä paljon kuin koivukilossa. Mutta niin hyvää se haapa ei ole että sitä istuttaisin. Seuraava sukupolvi joutuu ostamaan haapahalkonsa, minun jäljiltä ei montaa aihiota jää.

    Pete

    Mutta asiaan. Sitäkin on tähän kejuun alkanut tulla. Siirtoverkkoyhtiöiden intressissä ei ole sähkön kulutushuippujen tasaaminen. Ne investoi siihen tahtiin kuin markkina kaistaa vaatii ja sitten vielä tämä tolkuton nollatoleranssi vaatimus jakelukatkoille. Se kaikki maksaa. Kun lämmitykseen käytetään jotain muuta kuin sähköä, niin huippuja pystytään tasaamaan ja jakelukatkojenkin kanssa pystyy paremmin elämään.

    On edesvastuutonta, että Suomessa edelleen edistetään sähkölämmitystä, pumpulla tai ilman. Vai mitä on mieltä kaikkitietävä Tolopainen?

    Pete

    En tiedä kokkolan varastonkokoa, lieneekö se jokin varmuusvarasto? Tavara tulee ja lähtee junalla. Tulosuunta on venäjä. Ei sitä tuotantoon menevää tavaraa kannata kokkolan kautta kuskailla.

    Pete

    Kylläpä ostaakin kun se venäjäntuonti on halvempaa ja junainfra ja monta vuosikymmentä toiminut yhteistyö on voimissaan. Yaran myötä ammoniakki voidaan tuoda tarvittaessa laivallakin Uuteenkaupunkiin. Muutama vuosi sitten Uuteenkaupunkiin investointiin kolmas rakeistuslinja. Tuotantokapasiteetti on tuplaantunut. Ei olisi tapahtunut growhown aikana.

    halvalla se growhow silti meni. Myytiin juuri sillä hetkellä kun globaali vuosikymmeniä kestänyt ylituotanto oli kääntymässä tarjonnan niukkuudeksi. Sitä ei maan hallitus nähnyt tai halunnut nähdä. Yara nosti hintaa rajusti heti 2007-2008, mutta niin olisi nostanut growhowkin. Miksei olisi kun euroopan ja koko maailman hinta nousi rajusti? Näitä melkoisen mittavia investointeja ei Suomeen olisi growhown omistuksessa koskaan saatu. Yara on suurimpia yhteisöveronmaksajia.

    Lannoitteiden hintojen ”tasokorotus” laittoi globaalit investoinnit liikkeelle. Nyt uusi kapasiteetti alkaa olla markkinoilla, tämän johdosta viime syksynä hinnat olivat taas growhow aikaisella tasolla. Kemianteollisuudella menee Suomessa kuitenkin kokonaisuutena hyvin vaikka Tolopaisen mielestä se on tietysti korkeintaa väliaikaista.

    Ja fosfori, se on tietysti elämälle välttämätön mineraali minunkin mielestä.

    Pete

    On sitten osunut kahden terassin osalta huonot terät minun kohdalle Eivät ne aikuiseen parkkiintuneeseen jalkapohjaan tuntuneet miltään, mutta lasten pehmeisiin jalkapohjiin jäi tikkuja meidänkin perheessä vaikkei ollut kuin yhden iltapäivän vierailu. Lapsethan juoksevat ja jarruttavat liukumalla. Molemmat terassit oli tehty todella tiukkasyisestä tavarasta, eli venäjän tuontipuusta. Epäilen ettei suomalainen viljelty ole tässä suhteessa ainakaan parempaa. Se toinen terassi on jo vaihdettu painekyllästettyyn. Aika iso lasku tuli omistajalle kun terassilla oli kokoa noin 100 neliötä. Itse en laittaisi lehtikuusta vaikka saisin ilmaiseksi.

Esillä 10 vastausta, 391 - 400 (kaikkiaan 998)