Käyttäjän Pete kirjoittamat vastaukset
-
Niin, pyysitkö tarjouksen, jos oikeasti edes pyysit, nimenomaan kuvailemallesi kuviolle? Kerroitko sen ominaisuuksista? Oletko sevittänyt turvekerroksen paksuuden ja pohjamaan laadun? Mistä päättelet että kyseessä on turvekangasvaiheeseen kehittynyt turvemaan vt? Lukeeko niin metsäsuunnitelmassa? Nämä kaikki ovat ihan perustietoa päätöksenteon tueksi kun uudistamistapaa tai ylipäätään seuraavaa toimenpidettä harkitsee.
Suometsävaltaisella alueella tarkoitan vaikkapa Pohjois-Pohjanmaata tai Pohjois-Karjalan tiettyjä pitäjiä. Ylipäätään alueita joilla suometsissä toimiminen on arkipäivää. Sellaisilla alueilla ei ehdotella kuusenistutusta vt-ravinnetason paksuturpeisille kuvioille. Ei edes MHY.
En minä tiedä miten pitkään soistumista täytyy odotella tai paljonko siemenpuita pitää jättää. Olemme kaikki uudessa tilanteessa kun tavalla tai toisella päästään näitä aikanaan oijitettuja turvemaita nyt uudistamaan. Oma ajatus on, että jäljitellään, jos pystytään, niitä tilanteita joissa turvemaalla oli ns. vaihtuva taimiaines. Näillä riitti kun kuivatus laitettiin kuntoon. Miten erityyppiset turvemaat toimii tässä ”jäljittelyssä”? En tiedä mutta aion kokeilla. Tosin omalle kohdalle mahdollisuuksia on osunut vähän.
Pete 17.7.2017, 22:40Näätä taitaa enempi viihtyä kirjoituspöydän ja excelin äärellä vaikka toki sekin on tärkeää. Tämän vaikutelmän saa kun Näätä edes harkitsee puolukkaturvekankaan äestämistä. Ehkä sinne kuvion laidalle sen metsä-äkeen saa käymään, mutta tasan varmasti kääntyy ympäri saman tien. Sama juttu mätästys-kuusenistutus ajatusten kanssa. En kiellä etteikö sellaisia metsä-ammattilaisia löydy jotka istutusta ehdottaa jopa puolukkaturvekankaalle, mutta ei sentään suometsävaltaisilla alueilla. Uusimaalla näin voisi käydäkin, osaamista/näkemystä kun ei ole. Ei tosin ole suometsiäkään kuin malliksi.
Itse Näädän kohteeseen liittyen. Sillä kannattaa toimia niin että hakkaa pääosan puista pois ja jättää laihat siemenpuut (mäntyä) jonkinlaiseksi juotiksi/linjaksi vaikka ojan varteen josta ne on myöhemmin korjattavissa. Sitten vaan odotellaan että rahkasammal valtaa alaa ja ottaa siementä vastaan. Kuvio saa mennä hyvinkin märäksi ja odottelua voi jatkaa niin pitkään että männyntaimia alkaa kuolla liialliseen märkyyteen. Sitten vaan ojien avaus vaikka kahteen otteeseen varovasti ja asianmukaiset laskeutusaltaat tehdään samalla. Hieskoivua ei pidä jättää yhtään siemenpuuksi eikä reunametsäänkään. Taatusti sitä saa kuviolle kuitenkin. Parempi ettei tule aivan riesaksi asti. Aikanaan sitten varhaisperkaus/raivaus männyn hyväksi. Puolukkaturvekankaalla kannattaa tuolla lämpösummalla pyrkiä säilyttämään potentiaali mäntytukin tuottamiseen kun ei se kuitenkaan maksa juurikaan enempää kuin hieskoivun kasvattaminen.
Pete 14.7.2017, 14:28Näin kun lasketaan ja maksimoidaan sijoitetun pääoman tuottopa niin suurinta tyhmyyttä on sijoittaa metsänuudistamiseen ja hoitoon ylipäätään edes euro hehtaarille. Parhaasen korkoon päästään kun ei investoi euroakaan. Silloin tuotto on jopa äärettömän suuri. Siis tuottoprosenteissa. Jos lasketaan euroissa niin tilanne minun mielestä muuttuu, mutta minä ajattelekin väärin.
Pete 14.7.2017, 14:23Miten ötökkälaki estää talvella hakatun puun käytön sellunkeittoon?
Jostain syystä omalla kohdalla nimenomaan talvihakkuut ovat aiheuttaneet paljon enemmän vaurioita kasvamaan jääville puille ja tiestölle. Kesähakkuut ovat olleet varsin ongelmattomia.
Jos kesä-aikanen puuhuolto rakennetaan Venäjän tuontipuun varaan niin kyllä sitä siellä myös kesällä ryhdytään hakkaamaan. Veikkaisin, että sama suuntaus on sielläkin ihan riippumatta siitä mikä on kysyntä Suomesta.
Onko Sitolkalla ja Savo’ttamiehellä parempaa tietoa Venäjällä harjoitettavien hakkuiden kestävyydestä? Tuleeko kuitupuu Suomeen harvennushakkuilta vai olisiko niin, että se kuitenkin kertyy pääasiassa avohakkuilta? Onko teillä tietoa siitä miten nopeasti kyseiset hakkuualat alkavat taas sitoa hiiltä?
Pete 14.7.2017, 12:39Sitolkalle siis sopii että kesä-aikainen tuoreen puun saatavuus turvataan tuonnilla Venäjältä? Ilmeisesti linnut pesii rajan takana ihan et aikaan kuin Suomessa?
Pete 13.7.2017, 10:57Osaatko Jeesi arvioida kuinka monta tuntia per haapahehtaari olet vahimmilla istutuksilla aikaa viettänyt aitojen kohenteluun ja tarkastuskäynteihin? Kuinka monta kilometriä olet ajanut per haapahehtaari tähän mennessä?
Pete 13.7.2017, 10:27Kausivaihtelun tasoittamiselle on monta perustetta ja työvoiman saannin turvaaminen ei ole niistä vähäisin. Kaikki meistä varmasti arvostavat sitä, että työtä on tarjolla edes jotenkuten tasaisesti ja lomaakin on suunnilleen ennakoitavasti.
Pete 12.7.2017, 10:14Kuinkahan suuri osa metsä-alasta avohakataan tai edes harvennetaan pesintä-aikaan? Uudistushakkuita tehdään noin 140 000 hehtaarin alalla vuosittain. Jos näistä 30 000 hehtaaria osuu pesintä-ajalle, niin se on 0,13 prosenttia metsäpinta-alasta, eli 22,8 miljoonasta hehtaarista. Toisin sanoen 99,87 prosenttia metsäpinta-alasta ei uudistushakata vuosittain.
Inhimillisesti ajatellen uudistushakkuu on tietysti pesiville linnuille katastrofi, mutta mittasuhteet on hyvä tiedostaa. Pesiä tuhoituu luonnon ilmiöiden takia varmasti monikymmenkertaisesti vuosittain ja pääsääntöisesti linnut ehtivät pesiä uudestaan.
Pete 11.7.2017, 19:23Omalla kotikylällä (Uusimaa) evakkojen tilat lohkottiin kantatilojen reunoilta, sinällään ihan fiksusti. Ei ne parhaita peltoja olleet jos ei huonoimpiakaan. Alkuperäisten asukkaiden peltoja on vuosikymmenten saatossa paranneltu salaojitettu jne. joten nyt jos vertaa niin onhan ne evakkojen pellot NYT selvästi heikompia. Vuokraviljeltyjä osin jo vuosikymmenten ajan.
Pelin piti jo olla selvä ja pari lohkottua tilaa oli jo vaihtanut omistajaa kaupoilla kun Aso lähestyi isoa tilaa 50-luvun puolivälissä. ”Vielä pitää saada kaksi tilaa lohkottua…”. Siinä ei auttanut ”neuvottelut”, tilat lohkottiin keskelle vanhan sukutilan maita. 50 prosenttia oli maanhankintalaissa maksimi mitä toimivasta maatilasta voitiin lohkoa asutustoimintaan. Monelta tilan osalta tähän ”päästiinkin”. RKP sai Ruotsin valtion mukaan painostamaan ja rannikon kartanoalueella selvittiin rahalla. Ja sillähän ei ollut mitään arvoa. Tosin muutama rannikon ruotsinkielinen isäntä haksahti luovuttamaan rahan sijasta saaria ja tuottamatonta rantaa, sillä kun ei katsottu olevan mitään arvoa. Samaa tapahtui Saimaalla.
Pete 11.7.2017, 16:32Missä tahansa sijoittamisessa pitkä pitoaika, pääsääntöisesti, parantaa tuottoa ja joku pääsee vaikkapa vaurastumaan. Ehkäpä metsä- ja maaomaisuuteen liittyvä tunneside ja ajatus, että ”maata vain ostetaan, ei koskaan myydä” johtaa pieneen vääristymään. Nokia oli 90-luvun alussa kansanosake. Veikkaan, että suurin osa ehti myydä Nokiansa viimeistään kun kurssi oli 10-kertaistunut. Toisaalta moni uskoi kurssin aina vaan nousevan ja menetti lainatutkin rahansa… Metsäomaisuuden osalta arvonnousun liikkeet ovat hitaampia ja kynnys myydä pohjineen on verraten korkea. Parhaiten pärjää se joka myy puuta aina kun mahdollista, eli järkevällä tukkiprosentilla ja sijoittaa sitten niitä rahoja osakemarkkinoille tai vaikka asuntolainan maksuun.
Siirtolaisten asuttaminen taisi omalta osaltaan pelastaa Suomen kommunismilta vaikka syvälle sekin juurtui. Maanhankintalain mukaan valtio maksoi luovuttajille käyvän hinnan (tai sinne päin), mutta hyvin harva isäntä sijoitti rahat inflaatiolta turvaan. Jos rahoilla ostettiin hevosia niin penniäkään ei ole jäljellä. Tästä on ihan oman suvun kautta tietoa :). Inflaatio saatiin Pekkalan hallituksen voimin sellaiseen vauhtiin, että vaati todellista näkemyksellisyyttä jos onnistui säilyttämään omaisuuden inflaatiolta suojassa. Maan ostaminen ei ollut mahdollista, Valtio toimi markkinassa ohituskaistalla pitkälle 50-luvulla. Ja lisämaiden osto oli mahdollista vain asutustiloille tai pientiloille.