Käyttäjän Pete kirjoittamat vastaukset
-
Olen käyttänyt 2% seosta, eli 3dl glyfosaattia ja 15 litraa vettä. Tämä on ehkä hiukan reippaanlainen määrä. Taimet pitää suojata puutuneinakin.
Metsän NP:tä voisi olla hyvä ripotella taimen tyvelle. jos kevyemmin laitaisi esim. 300kg/ha määrällä, niin jos vaikkapa 2000 taimen alaa käsittelisi neliön alalta, niin se olisi 60kg/ha tällaisena laikkukäsittelynä.
Uusi nestemäinen boorilannoite Bortrac voisi olla fiksumpi konsti. Siinä on 150g booria litrassa. Sitä jos laittaisi reppuruiskuun glyfosaatin mukaan niin jonkinmoisen boorilannoituksen saisi tehtyä samalla. Itse en oikein osaa arvioida glyfosaattiheinäyksen nestemäärää hehtaaria ja laikkua kohden, mutta jos se olisi tuo 200litraa/ha tavoitteena, niin 2000 laikulle se merkitsisi 40litraa glyfosaattiliuosta (aine + vesi). Bortracia tulisi laittaa 15litraa hehtaarille jotta sillä saisi 2kg booria hehtaarille. Jos samaa annostusta käyttäisi niin se olisi 3litraa bortracia hehtaarille laikkuihin levitettynä ja bortacia siis 1,1litraa yhteen 15litran reppuruiskulliseen.
Pete 3.5.2012, 19:31Lukuisilla hehtaareilla riittäisi pelkkä raju ennakkoraivaus ja terveyslannoitus siihen, että kasvu saadaan elpymään hyvälle tasolle. Harvennuksen voisi siirtää 10-20v tuelvaisuuteen ja sitten kuhn se tehdään niin kertymä olisi hyvällä tasolla. Ja jäävää puustoa olisi niin paljon, että haihdunta pitäisi pohajveden alhaalla jopa kiertoajan loppuun asti. Näin toimiessa maakoneella ei tietysti levitystä voi tehdä vaan pitää käyttää helikopteria tai käsin/pienkalustolla Rauta-PK:ta jota tarvitaan vain 400-500kg/ha. Parhailla kohteilla tarvitaan vain kaliumia (neulasanalyysi kertoo) ja silloin voi käyttää kalisuolaa ja määräksi riittää 150kg/ha. Ei paha urakka käsin tehtynä isommallekaan kuviolle.
Nykysysteemillä ojalinjojen avauksessa korjataan kuvion järeimmät puut kuitukasaan ja sarkojen keskelle jää riukumetsä, jota sitten ojienkaivuulla ja lannoituksella yritetään lihottaa. Joku metsä-alan ulkopuolinen saattaisi ihmetellä, että mitä järkeä tässä on…
Toki on niin, että hyvin monesti sitä perkausta aidosti kuitenkin tarvitaan, joillakin alueilla käytännössä aina.
Pete 3.5.2012, 19:31Kannattaa varmistaa, että tukirahat ovat suunnitelmien lisäksi myös Metsäkeskus oikeasti myöntänyt. Ennen kemera-päätöstä ei ole mitään takeita, että tukea maksetaan. Järjestys on se, että terveyslannoitussuunnitelman tulee ensin olla hyväksytty ja rahoituspäätös tehtynä ja vasta sitten voi alkaa hankkimaan lannoitteita ja levityspalvelua. Tositteissa tulee olla päiväys rahoituspäätöspäivän jälkeen.
Tuhka kannattaa levittää ennen ojien perkausta senkin takia, että maakoneella liikkuminen kuviolla on jokseenkin mahdotonta ojien perkauksen jälkeen ja vähintäänkin ojat särkyvät kun niitä joudutaan kuitenkin ylittämään.
Se on sitten asia erikseen tarvitaanko kunnostusojitusta aina ollenkaan. Metsämiehet ja metsänparannusmiehet erityisesti ovat aika kangistuneita ajatukseen siitä, että ojat pitää aina perata. Kuitenkin jos hakkuun jälkeen jää +150mottia hehtaarille kasvamaan, niin voi hyvinkin olla, että haihdunta riittää pitämään pohjaveden riittävän matalalla. Kunnostusojituksen tarve ja laajuus pitäisi aina miettiä tarkkaan. Ojien perkaamatta jättäminen on myös parasta vesiensuojelua.
Pete 26.4.2012, 16:43CAN27 pitäisi olla myynnissä jatkuvasti. Se on typpilannoite, typpeä 27% (puolet nitraattityppeä ja toinen puoli ammoniumtyppeä). Siinä ei kadmiumia voi olla sen takia, että siinä ei ole fosforia. Fosforipitoisissa lannoitteissa kadmiumia voi olla. Kotimainen fosfori ja lannoite ei kadmiumia sisällä.
Urea on typpilannoite, jossa typpi on ureaa:)
Sitä ei kannata levittää keväällä tai kesällä. Urean typpi saattaa kuivilla, tuulisilla ja lämpimillä keleillä haihtua. Jopa yli 30% voi haihtua. Tämän takia urea sopii paremmin vain syyslevitykseen. Toki jos urean saa levitettyä juuri sopivasti vesisateen alle, niin haihtumisvaara on pieni.
Ainakin Itä-Suomessa kannattaa käyttää booripitoista lannoitetta kuten Suomensalpietaria tai Metsän NP1:stä.
Nimimerkillä ”Vappuna leviää 1200kg metsän np:tä kuusikkoon Mikkelissä”