Käyttäjän PenttiAKHakkinen kirjoittamat vastaukset
-
Minusta kiertoaikakeskustelu menee HS /yle tyyliseksi kommentoinniksi, jos päätehakkuukeskusteluissa aletaan puhua sellupuusta.
PenttiAKHakkinen 22.3.2025, 07:59Näköjään keskusteltu lahopuusta. Minä sanoisin, että hakkuutähteet eivät ole verrattavissa lahopuuhun. Lumpit olisivat, mutta ei niitä kovin paljoa ole hehtaarilla. Kannot lukisin tärkeäksi lahopuuksi. Monesti näkee taimikoissakin lyhyitäkin kantoja, jotka tikat hiljalleen hakkaavat ”murusiksi”. Ei ne huvikseen niitä reiitä.
Pari kertaa on metsässä näkynyt karhun täysin silppuama kanto. Molemmilla kerroilla oli kaksihaaraisen kuusen n 1,5 metriset kannot.PenttiAKHakkinen 22.3.2025, 07:48Visakallolla on outo kuusikon kasvatussysteemi. Jos oikein ymmärsin niin 10 vuoden päästä puuta olisi 600 m3 ja keskikasvu luokkaa 14 m3/ha/vuosi. Nykyhinnoilla vuosituotto 1200 eur / ha. Minä en menisi päätehakkaamaan ellei ole tuhoja.
Noin pintapuuolisesti arvelisin, että 3 harvennus olisi kannattanut jättää tekemättä ja odottaa suoraan 10 vuotta ja päätehakkuu. Runkolukusarjoistahan sen saisi selville, mutta arvelisin, että 10 vuoden kuluttua siellä olisi ollut puuta vähintään 500 m3/ha.PenttiAKHakkinen 21.3.2025, 20:57Minä olen saanut hyviä tervalepän taimia rantalepikon ojanpientareilta. Pellon puolellakin vielä parinkymmenen metrin päässä lepikosta.
Tervalepän käpyjä ja niistä siemeniä olen kylvänyt. Eilen viimeksi, mutta ei ole oikein onnistunut. Kosteikkoihin pajun tilalle olen yrittänyt tervaleppää. Taimien istututuksessa onnistumisprosentti on yli 70.
PenttiAKHakkinen 20.3.2025, 09:53Perkon jutussa ihmettelin metsien kalkituksen ylistämistä. Minulla on se tieto, että varsinkin kuusikon kalkitus on haitallista. Sekä kasvulle, että maaperälle. Luke lla/ jukuri on tutkimuksia, hakusana ”metsän kalkitus”.
PenttiAKHakkinen 18.3.2025, 08:40aSantalle sanoisin vielä noista kantojen nostosta, että on yksi tapaus, missä ei ilmastorikosta tapahtuisi, päinvastoin: Metsitetty pelto. Jos lähdetään siitä, että pelto on ollut peltona vuosikymmeniä ehkäpä satoja niin maaperässä ei ole juurakoita lahoamassa. Sinne ei tarvita mitään syötettä, ei kantoja ei hakkuutähteitä, paikkaamaan aikaisempien hakkuiden karikkeen hajoamista.
PenttiAKHakkinen 17.3.2025, 23:05Kurjelle sanoisin, että ei niitä lukuja kannata pyöritellä. Aivan selvästi kasvun ja poistuman lasketaan on omat teoriat.
Kasvun laskennan osatekijät on helppo tietää ( runko, oksat ja juurakot).
Poistuma on monimutkainen laskea. Yksiselitteinen on hakkuun poistuma. Kuutiometrit tiedetään ja ekv arvo 0,7. Se on siinä. Lahopuun poistuma-arvo on monimutkaisempi. Se näyttää olevan melko vakio, joten lienee vain poistettava vuosikasvusta. Tai käytettävä kasvun ekv kerrointa.
Hakuun maaperävaikutus on täysin laskentamallien armoilla. On syötettä ja on maaperähaihduntaa. Ja edellisetkin vuodet on otettava huomioon. En lähde arvailemaan.
PenttiAKHakkinen 17.3.2025, 21:59Taasko täällä lasketaan Luken tekemiä inventaarioita. Anneli näytti ainakin laskeneen tuon 0,7 kertoimen oikein. Siis 1 m3 runkopuuta painaa 400 kg ja siitä puolet on hiiltä, siis 200 kg ja moolisuhde 44/12 ( co2;c) antaa tulokseksi, että 1 m3 runkopuuta vastaa 0,7 tnco2ekv.
Jos haluaa tarkkoja arvoja mistäkin niin voin suositella vtt raportti 258 vuodelta 2016 Eija Alasalmi et al.
Sanoisin, että ulkopuolisten on hyvin vaikea saada selkoa Luken laskelmista. Yleensä vilkaisen niitä päällisinpuolin. V 2023 tietoja en ole edes vilkaissut.
Sen verran voin kuitenkin todeta, että Ollikainen/Soimakallio esittävät muunneltua totuutta HS kirjoituksessaan. Käyttivätkö peräti kerrointa 2 hakkuusäästölle. Pari vuotta sitten se oli vielä 1,7 Ollikaisen puheissa. Kertoimet vaikuttavat oikeilta, jos nielun lisäys tulee vuosikasvun lisäyksestä. Jos nielun lisäys tulee hakkuusäästöstä niin silloin kerroin on tuo 0,7 ensimmäisenä vuotena. Suurenee kyllä hiljalleen, koska hakkuusäästön runkopuun lisäbiomassa (oksat, juurakot) ei mene syötteeksi maahan. Maaperäpäästö on melko vakio, mutta pienenee, jos syötteeseen tulee katkos. Ruotsalaiset taitavat laskea tämä päinvastoin. Tai heillä ei ainakaan ole maaperäpäästöä. En ole tutkinut tarkemmin.
Sivuhuomautuksena voisin mainita, että juurakoiden nosto päätehakkuun jälkeen on oikea ilmastorikos. Juurakoiden nostosta tulee ensimmäisenä vuotena täysimääräinen vaje maaperähiileen. Vajeen paikkaamiseen menee vuosikymmeniä.
PenttiAKHakkinen 17.3.2025, 11:34Anneli se jaksaa hehkuttaa finsilvan mainosjuttuja. Tuossakin insertissä kehuvat vastuullisuuttaan mm otsikolla ”hiilivarasto kasvaa”. Tekstissä sitten sanotaan, että nielua piisaa ja hiilivarasto pysyy samalla tasolla. Luulisi hälytyskellojen soivan, jos joku latelee tällaista tekstiä.
PenttiAKHakkinen 17.3.2025, 07:58Metsän maapohjan kantokyvyn tieto on elintärkeä, jotta esim nieluvouhotus pysyisi kurissa. Ja pystyttäisiin suhtautumaan tietynlaisella hilpeydellä esim prof Pukkalan kirjoitukseen, miten lahopuuta tulee lisää kun hakataan jatkuvasti vain 8 m3/ha/vuosi metsässä, jossa on puusto 221 m3/ha.