Käyttäjän PasiLisko kirjoittamat vastaukset
-
”Tyhmä kysymys: eikö maksuajan pituus ja ostajan luotettavuus ole kaksi eri asiaa? Ostajan luottokelpoisuutta voi tarkistella julkisista rekistereistä ja kai mhy:kin kertoo jotain.”
Joo, on nuo eri asia. Ei minua siis juurikaan haittaa korkomielessä tai muutenkaan 2kk maksuaika muuten, jos voi olla varma että saa rahansa. Eikä käy itselle noita mitä yksittäistapauksina on mediassa.
Ehkä noihin julkisiin lähteisiin voi luottaa, paitsi se jos vaikka myy MHY:n kautta, niin kertovatko/tietävätkö edes vielä, minne puut menevät ties kelle, niin kenen tietoja tarkastelisi
PasiLisko 3.2.2025, 18:32Juuri tämä: ”Jos asiakas saa riittävästi puuta tuolla 2 kk maksuajalla niin miksei se sitä käyttäisi.”
Vaikuttaa että olen kokolailla ainoa hankala myyjä, niin ei paljoa paina. No oli tosiaan viimeisessä Metsänomistajat lehdessäkin yksi esimerkki, että meinasi rahat jäädä saamatta ja vasta käräjille vienti sai vipinää ostajaan. Harvinaista on, mutta itsellä voi silti johtaa siihen, etten myy taholle, jolle todnäk muuten myisin.
PasiLisko 3.2.2025, 17:35Nyt jo toinen toimija ei tajunnut ollenkaan mikä on ongelma, kun sanoin etten ole varma että voin tehdä kaupat jos puiden omistusoikeus siirtyy 2kk ennen maksua. On tämä tosiaan kummallinen bisnes ja ilmeisesti sitten kaikki myyjät niin huolettomia, etten käsitä.
Mietin tässä, että täytyy tämän asian takia ehkä myydä Isolle Firmalle, josta voi olla kokolailla varma, että on maksukykyinen. Muuten luultavasti myisin pikkutaholle (joka tekisi sellaiset hakkuut kuin metsänhoidollisesti pidän parempana ja jonka kuutiohinnat ei kauheasti alemmat ole ja jonka listoilla on lyhemmät tukkimitat)
PasiLisko 2.2.2025, 22:11Runkohinnoittelusta: olen nähnyt kahta poikkeavaa näkemystä eli että se sopii paremmin päätehakkuisiin ja toinen näkemys että sopii paremmin harvevnnuksiin
PasiLisko 2.2.2025, 18:25Vai olisiko joku tutkimukseen perustuva taulukko josta voisi katsoa tyyliin järeälle/vähemmän järeälle jne leimikolle hintavaikutuksen jos latvamitta sentin isompi tai pienempi ja tukin pituusmittojen vaikutuksen?
Vai onko jotenkin yleisesti tiedossa, että kumpi tärkeämpi asia: latvamitassa sentin ero vai se että pituus 370 ja toisella 430?
PasiLisko 2.2.2025, 18:22Kiitoksia kirjoituksesta, jossa luki useita kaupan/katkonnan optimaalisuuteen liittyviä tekijöit ja joka päättyi ”Käytännössä näitä edellä mainittuja asioita ei voi käytännössä tietää ennakkoon. ”
Olen ihmetellyt, että miten puustonsa tuntevakaan voi tietää kuka ostaja omine katkontoineen on paras. Vaikka katkonta menisikin suunnitelman mukaan. Onhan tuossa vielä nuo laatuasiatkin hämmentämässä soppaa ja puiden pituuskin senttien tarkkuudella, että luulisin tuon vaativat jonkin pirunmoisen tietokoneohjelman ja malliin syötetty oma puusto eikä naapurin. Ei kai tuo mutulla mene oikein.
Esim omassa kaupassa, kun toinen ostaa mittaa 370 ja toinen 430 ylöspäin, niin ei hajuakaan paljonko vaikuttaa tiliin omalla puustolla jo tuokin.
PasiLisko 1.2.2025, 20:51”Korjuupalvelun käyttö ei liity puukaupan kilpailutukseeen, vaan ne ovat eri palveluita.”
Tosin sitä mietin, että tuossa on hitusen riskiä sille, että on ketunhäntä kainalossa: miten tekevät kilpailutuksen siinä mielessä, että käräyttävätkö itsensä ja sanovat olevansa huonompi katkoja kuin joku muu. Että älä ota meiltä, kun olemme huonompi ja meidän katkomana tulee vähempi tukkia ja tiliä sinulle
PasiLisko 1.2.2025, 19:24”En tiedä mistä yleistys nykypäivänä tulee, että tukkia kuitukasaan hakataan kuidun hinnalla.”
No eikös tämän takia MHY:n kilpailutuskonsultointi ole suhteellisen yleistä? Että katsovat alueen historiatiedon perusteella, että miten kukin ostaja on katkonut, ja kyseessä juuri ettei tule siirtymää tukista kuituun. Ja kun on näkemystä, että tästä toteutuneesta katkonnasta (joka voi olla eri kuin paperissa lukee tavoitteena) voi tulla todella paljon takkiin myyjälle.
Jos tuota riskiä ei ole, niin eihän kukaan sitten teetä tuota kilpailutusta.
PasiLisko 1.2.2025, 12:34Tulikin tässä mieleen, että MHY:n korjuupalvelulla taitaa olla se etu, että heillä ei ole intressiä siirtää tukkia kuitukasaan. Ns vahinkokatkonnat oma lukunsa sitten, mutta eihän voi tietää kenestäkään tahosta, että mikä urakoitsija sattuun osumaan joskus 6-12kk päästä.
Ties jos heillä jopa on yhteinen intressi myyjän kanssa saada tukkipino mahdollisimman isoksi, kun saattaa MHY:n kate olla parempi tukista.
Onko arvon raadilla tähän näkemyksiä?
PasiLisko 1.2.2025, 12:25Mainittakoon tuosta omistusoikeuden siirtymisasiasta, mistä kysyin näkökantoja aiemmin, oli viimeisessä Metsänomistajat lehdessä esimerkki.
Siinä oli maksu viivästynyt kuukausia sovitusta ja kyselyistä huolimatta maksua ei tullut ja oli pakko jo käräjille viedä, jolloin maksu vasta tuli.
En tosiaan ymmärrä, että miten puukauppaan on pesiytynyt tällainen ihmeellinen maan tapa. Eihän kukaan esim luovuta autoansakaan ja jää kuukausiksi odottelemaan tuleeko rahat.
Saas nähdä tuleeko tästä yksi tärkeimmistä tekijöistä omassa puukaupassa. Esim MHY:n korjuupalvelun kautta voi puut mennä jollekin sahalle, jolle en suoralla kaupalla uskaltaisi myydä näillä 1-2kk maksuajoilla. Eikä MHY tuossa välissä mitään voi auttaa jos homma kusee