Käyttäjän Panu kirjoittamat vastaukset
-
Olisi mielenkiintoista ensin nähdä ne tuottolaskelmat, joissa 4000-5000/ha tiheys on todettu optimaaliseksi. Metsänhoidon suosituksista en ainakaan löytänyt.
Miten Visakallo määrittelet tuon päätehakkuukypsäksi?
Ymmärrän Veli-Jussin aloituksesta, että 1200/ha koskee myös mäntyä, koska muuta ei mainita. Veli-Jussi voi täsmentää jos näin ei ole.
Omien kokemusteni mukaan 2500/ha varhaisperkauksesta lähtien riittää pitämään männyn oksien paksuuskasvun sopivasti kurissa. Eri asia on, jos tavoitellaan huippulaatua (josta ei ainakaan nyt makseta lisää), jossa tyvitukin oksapaksuus on olematon.
Helpompihan se olisi vetää jo varhaisperkauksessa 2000-2500-tiheyteen. Ehkä syynä on hirvet kuten Visakallo mainitsee mutta yhtiön miehet jättävät mainitsematta.
Minulla tosiaan kaupat onnistuivat hyvällä hinnalla vaikka pari ostajaa ei EH:sta tarjonnutkaan. Jos EH:sta ei nyt olisi tullut kunnollisia tarjouksia niin koko hakkuuta olisi pitänyt siirtää vuodella eteenpäin. Latvuksien takia pelivaraa ei ole kovin montaa vuotta.
Jalmarille: kuten kirjoitin niin pyrin pitämään latvukset Veli-Jussin mainitsemissa mitoissa eli harvennuksilla on kiire. Kuten myös kirjoitin niin tiheässä kasvatuksessa tämä on haastavaa, lähinnä ensiharvennuksessa pienen runkotilavuuden takia.
Esim. kun viime kuussa myin männikön ensiharvennuksen kasvatusharvennusten kyljessä niin pari ostajaa rajasi EH:n pois tarjoamastaan leimikosta liian pienen runkotilavuuden takia. Hyvänä puolena oli olematon ennakkoraivauksen tarve. Ennakkoraivasin kuitenkin ennen tarjousten pyytämistä mutta se oli kevyt homma eikä ostajat välttämättä olisi sitä vaatineet.
Uusimman Metsälehden haastatteluissa yhtiöiden männyntaimikon raivauksissa jättämä runkoluku oli 4000-5000.
Puusto on kasvatettava koko ajan täystiheänä, jotta raivauksen määrä pysyy jollain tavalla järkevänä. Samalla tietysti kannattaa pyrkiä pitämään mainittuja latvus%:ja mutta se voi olla haastavaa. Minulla tämä tarkoittaa ensiharvennukseen asti havupuilla 2500/ha ja koivulla 2000/ha. Istutusmäärät luokkaa 1500/ha ja loput luontaista.
Konekuski kai oletti, että risut on kerätty.
Kun tein aukon 2021 niin myin risut erikseen aukolta, lähinnä siksi että saha ei niitä ostanut. Risujen ostaja keräsi ne aukolta ja hinta oli silloin 4€/risu-m3. Sain kaksi tarjousta risuista ja tämä oli parempi. Hinnat ovat toki nousseet selvästi vuodesta 2021.
Kun kertoo aukon risujen hinnan niin kannattaa selventää onko kyseessä hinta / ainespuukuutio vai risukuutio. Aika useinhan se taitaa olla ainespuukuutio.
Toukokuussa tein kaupat ilman hintatakuuta. Kaksi tarjousta oli, johon takuun olisi saanut mutta arvioin ettei hinnat tai ainakaan takuuhinnat enää nouse paljon.