Käyttäjän Panu kirjoittamat vastaukset
-
Ei tuossa sanota, että huono laatu käy.
Energiasisällöillä ja hyötysuhteella voi spekuloida mutta käytännössä kWh-tarve selviää kun ottaa akkuraivurin käteen ja lähtee raivaamaan.
7 akkua löytyy, isoimmat on AP300S, jotka ovat 281Wh. Yhteensä akkuja on noin 1700Wh, amppeeritunteina jotain 50ah. Stihlissä jännite on 36V.
Minulla on alle 2kWh akkuja, niillä raivaa päivän. Kesällä voisi vielä jatkaa kun akut loppuu mutta mies on siinä vaiheessa yleensä valmis.
Olen siis ostanut kaksi akkuraivaussahaa (tai Stihlin termein trimmeriä): FSA90 ja FSA130. FSA90 oli selvästi alitehoinen raivaukseen ja sillä touhu oli aika hidasta, siksi ostin FSA130:n kun se tuli saataville, sillä raivaus sujuu hyvin. FSA90 on käytössä trimmerinä, kumpikaan ei ole hajonnut eikä tarvinnut mitään huoltoa.
Polttomoottoriraivaussahassani (FS480) sen sijaan oli aina käyntiinlähtö- ja käynnissäpysymisongelmia. Huolto sai sen jonkinlaiseen kuntoon mutta ongelmia oli aina. 7-8v kohdalla siitä hajosi kulmavaihde (tai kytkin?) ja myin sen hajonneena eteenpäin.
10-20ha vuodessa ja siinä on kaikenlaista, esim yksi 9ha 5v sitten hakatun aukon raivaus uudistusta varten.
Stihlin akkuvehkeet ovat halvempia kuin Husqvarnan. Itse olen nyt noin 7 vuoden ajan tehnyt kaikki raivaukset akkuraivaussahalla, aluksi Stihl FSA90 ja sitten FSA130. Uusin malli on FSA 135, jota edelleen myydään trimmerinä. Akku- ja komponenttipula aiheuttaa sen, että perinteiset sahavalmistajat pyrkivät myymään polttomoottorisahoja.
”vain niin huonolaatuisia puita, että niistä ei tukkia tule koskaan” – Oman kokemukseni mukaan tähän päästään vain määrätietoisesti yrittämällä eli poistamalla harvennuksissa parhaat puut.
Mitä huonolaatuisempi metsä sen rajummin harvennetaan. Toisinsanoen kuitupuuta ei kasvateta. Motokuskilla on silloin paljon vastuuta, raju harvennus tietysti vain pahentaa tilannetta jos sitä ei tehdä tiukalla laatuotteella.
Huippulaatuisen voi kasvattaa tiheämmässä ja keskittyä m3-tuotokseen kun joka rungosta tulee tukkia koko matkalta.
Myös alaharvennuksessa voi käydä niin, että otetaan parhaat puut pois ja jätetään huonolaatuiset susipuut ym, kokemusta on.