Käyttäjän Panu kirjoittamat vastaukset
-
Pienpuun korjuun tuki putoaa ensi vuonna ja on enää 50€/ha. Kriteerit myös kiristyvät kun maksimipituuksista putoaa metri pois. Se voi olla aika ratkaiseva metri, max 11m kun alkaa olemaan alakanttiin ensiharvennukselle.
Kysymykseni liittyy pellon metsitykseen, josta olen kysellyt toisessa ketjussa. Tarkoitus on metsittää pelto koivulle mutta nyt olen alkanut miettimään, että laittaisin joko sekaan tai omina kuvioinaan lehtikuusta ja hybridihaapaa. Ilmeisesti hybridihaapa kasvaa jalostettua koivuakin nopeammin eikä siksi ehkä sovi koivun kanssa sekaviljelyyn?
Hirvien ei pitäisi olla ongelma tien vieressä asutuksen lähellä.
Vieläkö muuten hybridihaavan taimia saa jostain järkihintaan? Tällä hetkellä haapa kelpaa energiaksi hyvään hintaan mutta 20v kuluttua voi olla, ettei puuta polteta enää ollenkaan. Kelpaako haapa nykyään kuiduksi? Tukkia sahataan Pieksämäellä mutta onko hybridihaapa liian nopeakasvuista/höttöistä siihen?
Kulut olisi tosiaan hyvä lisätä omaankin tilastooni. Niitä on nimittäin ollut aika paljonkin johtuen lähinnä lannoituksista ja jossain määrin raivauksista. Lannoitusten satoa toivottavasti korjataan sitten tulevaisuudessa.
Hirvituhoriski ohjaa itselläni aika paljon puulajivalintaa. Tässä on mahdollisuus laittaa koivua kun pellot ovat kohtuullisen kokoisen tien varressa ja asutuksen vieressä. Samalla tilalla tulee myös toinen pelto/niitty metsitykseen. Se on kauempana tiestä ja alueella on paljon hirviä ja siksi laitan siihen kuusta.
Lähellä olevalla tilallani istutin viime keväänä mäntyä vaikka siellä hirvet syövät kaikki männyntaimet. Vaihtoehtoja ei karulla paikalla oikein ollut. Tai ehkä männyn kylvö olisi ollut parempi vaihtoehto. Olen kuitenkin nyt varautunut tekemään aika monta Trico-käsittelyä tälle pienehkölle alalle ensi vuoden syksystä lähtien.
Ja sitten takaisin asiaan:
Pete (ja muutkin), jos se glyfo-käsittely nyt tehdään heinäkuun 1.-2. viikolla ja sen jälkeen muokkaus niin mitä mieltä koivun syysistutuksesta?
Onko rouste-riski pellolla liian suuri?
Pystykarsinnalla?
Onko nestevirtaus siis alaspäin loppukesästä/syksyllä?
Ratkaiseeko tuo kantojen glofy-käsittely tosiaan vesomisongelman? Luulin, että pitäisi kaulata tai taskuttaa elävät puut glyfolla?
Eli säästöpuuryhmä on jätetty. Onko tila vielä sertifioitu? Varaudu juurivesahelvettiin jos poistat ne elävinä.
😀