Käyttäjän Panu kirjoittamat vastaukset
-
Saha voisi ihan hyvin katkoa juuri niihin mittoihin mitä se tarvitsee. Tällöin tukki% olisi pienempi ja tukin hinta korkeampi.
Kiitos, siinä tuli vastaus kohtaan 4.
Jos/kun jollekulle on epäselvää mitä ihmeen järkeä bioöljyä on yleensäkään käyttää niin omalta osaltani syitä on kaksi: Bioöljy on nähdäkseni vähemmän haitallista sekä itselleni, että ympäristölle. Selvästi suurempi paino tässä on itseni kohdalla, koska harvoin tehtävässä harvennushakkuussa metsä tuskin älyttömän paljon saastuu.
Minusta sen verran voisi kotiinpäin vetää, että suomalaisilla olisi etuostooikeus. EU:n säännöt toki kieltävät kaiken semmoisen ainakin jos ostaja on EU:sta.
Onhan noita metsärahastoja Suomessakin esim. Taaleritehtaalla (Jyrki Ketolan pyörittämänä). Ymmärtääkseni rahaston osuudet myytiin heti loppuun 100K minimisijoituksella.
Ulkomaiset ostajat voivat meitä paremmin nähdä myös muita kuin metsätaloudellisia arvoja (luonto, metsästys, jne).
Kiitos. Taitaa tosiaan olla aika kärsivällisen miehen hommaa tuo katajan kasvatus!
Katajansurma on näköjään tehnyt aikalailla selvää katajista. Kaikki katajat mitä viime palstakäynnillä osui silmään olivat aika ruskeita neulasiltaan.
Mutta kuten sanoit, katkontaa valvotaan ja siksi ei voi katkoa vain 52 tukkeja. Mutta saha voisi tarjota tukkihinnan koko tukkiosasta ja katkoa miten huvittaa. Kokorunkohinnoittelua käytetäänkin jo toisinaan kuten Pete sanoi. Itse tosin en ole sellaisia tarjouksia saanut.
@A.Jalkanen: annatko esimerkin?
Nykyisin jos esim. saha haluaisi vain ja ainoastaan 52 pituisia tukkeja niin mikä estää sitä tekemästä niitä, kunhan maksaa tukin hinnan sovittuun latvaläpimittaan asti kuten esitetyssä mallissakin tapahtuisi?
Jos rungosta tulee vaikka kaksi 52 tukkia ja sen jälkeen 2 metrin päässä tulee tukin latvaläpimitta vastaan niin miksei nykyään tuosta 2 metristä voi maksaa tukin hintaa jos se voidaan tuossa uudessa hienossa mallissa tehdä?
Koska sekä Metsäteollisuus ry sekä Suomen Sahat ry näyttää haluavan uuden mallin käyttöön niin esitän arvauksen mitä tulee tapahtumaan. Jatkossa järeimmästä rungonosasta (>25cm) maksetaan nykyinen tukin hinta ja muista vähemmän. En oikein näe muuta syytä miksi ostopuoli tätä mallia haluaisi.
Tuo lienee tavoite mutta toivottavasti kilpailu toimii eikä myyjä kovin paljon häviä uudessa mallissa jos se tulee.
Laitetaan linkki uutiseen kun se ei ainakaan avausviestissä ole:
http://metsalehti.fi/Metsalehti/Metsauutiset/2014/6/Puun-katkonta-uudistuu/
”metsäteollisuus voisi katkoa puut paremmin tarpeidensa mukaan, sanoo Metsäteollisuus ry:n metsäjohtaja Tomi Salo.”
Tarkoittaako Tomi Salo sitä, että sellufirmat voivat uudessa mallissa ostaa kuitua tukin hinnalla vai mitä? Mikä estää metsäteollisuutta tällä hetkellä katkomasta puut tarpeidensa mukaan? Olen ollut käsityksessä, että juuri niin ne tekevät.
Elikkä siis miten tämä sama-saapas-sopii kaikille malli ottaa huomioon eri ostajien erilaiset tarpeet?
Se että, katkonnasta riippumatta tukkiosuudelle tulee tukin hinta tietenkin laskee sitä tukin hintaa.
Niin eli ei se järeys nyt sitten välttämättä niin hyvä juttu olekaan. Ihan turha sovittaa samaa saapasta kaikille uudella hinnoittelumallilla kun kaikilla ostajilla on omat tarpeensa.