Käyttäjän Panu kirjoittamat vastaukset
-
Kiitos. Taitaa tosiaan olla aika kärsivällisen miehen hommaa tuo katajan kasvatus!
Katajansurma on näköjään tehnyt aikalailla selvää katajista. Kaikki katajat mitä viime palstakäynnillä osui silmään olivat aika ruskeita neulasiltaan.
Mutta kuten sanoit, katkontaa valvotaan ja siksi ei voi katkoa vain 52 tukkeja. Mutta saha voisi tarjota tukkihinnan koko tukkiosasta ja katkoa miten huvittaa. Kokorunkohinnoittelua käytetäänkin jo toisinaan kuten Pete sanoi. Itse tosin en ole sellaisia tarjouksia saanut.
@A.Jalkanen: annatko esimerkin?
Nykyisin jos esim. saha haluaisi vain ja ainoastaan 52 pituisia tukkeja niin mikä estää sitä tekemästä niitä, kunhan maksaa tukin hinnan sovittuun latvaläpimittaan asti kuten esitetyssä mallissakin tapahtuisi?
Jos rungosta tulee vaikka kaksi 52 tukkia ja sen jälkeen 2 metrin päässä tulee tukin latvaläpimitta vastaan niin miksei nykyään tuosta 2 metristä voi maksaa tukin hintaa jos se voidaan tuossa uudessa hienossa mallissa tehdä?
Koska sekä Metsäteollisuus ry sekä Suomen Sahat ry näyttää haluavan uuden mallin käyttöön niin esitän arvauksen mitä tulee tapahtumaan. Jatkossa järeimmästä rungonosasta (>25cm) maksetaan nykyinen tukin hinta ja muista vähemmän. En oikein näe muuta syytä miksi ostopuoli tätä mallia haluaisi.
Tuo lienee tavoite mutta toivottavasti kilpailu toimii eikä myyjä kovin paljon häviä uudessa mallissa jos se tulee.
Laitetaan linkki uutiseen kun se ei ainakaan avausviestissä ole:
http://metsalehti.fi/Metsalehti/Metsauutiset/2014/6/Puun-katkonta-uudistuu/
”metsäteollisuus voisi katkoa puut paremmin tarpeidensa mukaan, sanoo Metsäteollisuus ry:n metsäjohtaja Tomi Salo.”
Tarkoittaako Tomi Salo sitä, että sellufirmat voivat uudessa mallissa ostaa kuitua tukin hinnalla vai mitä? Mikä estää metsäteollisuutta tällä hetkellä katkomasta puut tarpeidensa mukaan? Olen ollut käsityksessä, että juuri niin ne tekevät.
Elikkä siis miten tämä sama-saapas-sopii kaikille malli ottaa huomioon eri ostajien erilaiset tarpeet?
Se että, katkonnasta riippumatta tukkiosuudelle tulee tukin hinta tietenkin laskee sitä tukin hintaa.
Niin eli ei se järeys nyt sitten välttämättä niin hyvä juttu olekaan. Ihan turha sovittaa samaa saapasta kaikille uudella hinnoittelumallilla kun kaikilla ostajilla on omat tarpeensa.
Sain tarjouksen, jossa oli sorvitukki omana puutavaraluokkanaan, latvaläpimitta 24cm. Eli kuulostaa ihan tältä uudelta mallilta, jossa se taisi olla 25cm. Sorvitukin hinta oli kuitenkin sama kuin laihan tukin. Eli ainakaan tämän ostajan hinnoitteluun uusi malli tuskin vaikuttaisi.
Mielestäni voi mutta en tiedä tapahtuuko näin. Asia voidaan huomioida metsän arvon laskennassa odotusarvokertoimella.
Jos olen oikein ymmärtänyt (oikaiskoon viisaammat jos en ole) niin tämä uusi rungonosaHINNOITTELUmalli jakaa rungon järeyden perusteella eri laatuisiin osiin. Ajatuksena lienee, että parempilaatuisesta maksettaisiin kovempaa HINTAA, muussa tapauksessa ehdotus ihmetyttää vielä enemmän.
Malli ei tietenkään takaa sitä, etteikö tukkipuuta ostettaisi jatkossakin kuitupuuna, koska tuskin malli sitä ehdottaa, että muita laatutekijöitä ei enää saisi huomioida.
Ei malli välttämättä huono ole mutta ihmettelin siis sitä miksei ostaja voisi jo nyt tarjota sellaista hinnoittelumallia kuin huvittaa. Toisaalta jos myyjällä on tarpeeksi hyvä leimikko niin myyjäkin voi yrittää sanella hinnoittelumallin.