Käyttäjän Panu kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 1,711 - 1,720 (kaikkiaan 1,955)
  • Panu Panu

    Laskeskelin juuri naapurin tuoreen hakkuun säästöpuita ja täsmälleen 10 kpl / ha oli oikeaoppisesti jätetty. Se hieman ihmetytti, että mukana oli hyvälaatuisia tukkimäntyjä. Sertifiointikriteerit kuitenkin sallivat melkein minkä vaan 10cm rinnankorkeudelta puiden (poislukien ehkä kuusi) jättämisen jos suositeltuja säätöpuita ei löydy.

    Panu Panu

    Kannattaa muuten tutustua siihen, mitä milloin ja missä oikeasti vaaditaan:

    http://goo.gl/Bg5gKY

    Esimerkiksi jos aiot uudistaa lehtipuulle niin kantokäsittely voidaan unohtaa.

    Panu Panu

    Pienemmällä hakkuulla voi ehdottaa, että kävelee itse pensselin kanssa koneen perässä ja sivelee kannot urea-liuoksella. Jos ostaja ei suostu niin se kertoo siitä, että kantokäsittelyllä tehdään voittoa.

    Panu Panu

    MHY Uusimaan lehden mukaan ”kustannus vaihtelee noin puolesta eurosta yli euroon per kuutio”.

    Panu Panu

    Neuvottelukysymys ja joka tapauksessa erittäin tärkeä asia tarjouksia vertaillessa. MHY-lehden mukaan MO yritetään pääsääntöisesti laittaa maksajaksi mutta toivottavasti poikkeuksiakin on. Kesäkorjuu ei tämän jälkeen ehkä olekaan yhtä houkuttelevaa kuin ennen puun myyjän kannalta.

    Panu Panu

    Juu toki, kaikki tämmöiset riskit kuten tuulituhot laskee sitä pääoman tuotto%:ia (isommalla otannalla, jossa riskejä myös toteutuu) ja siksi riskejä kannattaa ottaa vain tiettyyn rajaan asti.

    Panu Panu

    Tarkoitatko, että kasvaisi, jos se raha olisi laitettu johonkin pankkitalletukseen metsän sijaan? Jos näin on niin en oikein ymmärrä miksi se pankkitalletus (joka ei toki ole riskitön) pitäisi tähän sotkea.

    Minä haluaisin nähdä kuvaajan metsän pääoman tuotto%:sta 0 – 150 vuotta. Parametreiksi syötettäisiin tarvittavat tiedot kuten maapohja, lämpösumma ja puulaji. Löytyykö tämmöistä? Tämän tiedon perusteella kuka tahansa voisi koska tahansa verrata oman metsänsä sen hetkistä tuottoa johonkin muuhun sijoituskohteeseen, vaikka sitten siihen pankkitalletukseen. Ei tarvisi arvailla tulevaisuuden korkoja.

    Panu Panu

    Luulisin, että puhumme nyt samasta asiasta: suhteellinen arvokasvu = pääoman tuotto. Menikö oikein?

    Toki jos vieraalla pääomalla ollaan liikkeellä niin kannattaa laskeskella riittääkö pääoman tuotto% metsässä lainan hoitamiseen. Mahdollisesti pääoman tuotto%:sta joudutaan jopa tinkimään, jotta saadaan käteistä lainan maksuun (jos ei halua myydä metsämaata). Itse näkisin kuitenkin mieluiten laskelmia siitä miten saadaan paras pääoman tuotto%.

    Panu Panu

    Investoinnin osalta tuon ymmärrän. Investoinnissa ei lähdetä siitä, että investoinnin kohde voitaisiin myydä kesken ”investointikauden” pois. Monet ajattelevat metsää samalla lailla.

    Puhtaasti sijoittajan näkökulmasta noin ei voi kuitenkaan ajatella. Sijoittajan laskelmissa sijoituksen arvo kasvaa joka päivä kun puut kasvavat (eikä vasta hakkuupäivänä) ja siten syntyy sijoituksen tuotto%.

    Hakkuita kannattaa kuitenkin tehdä usein ja voimakkaina tästä näkökulmasta katsoen, jotta metsään sidottu pääoma pysyy mahdollisimman pienenä suhteessa arvokasvuun. Näin hakkuut pitäisi optimoida, korko ei asiaan vaikuta.

    Panu Panu

    Mitä siitä nettonykyarvolaskelmasta jää käteen? Sinne arvotaan joku korko (joka on siis täyttä arvailua vuosikymmenten tähtäimellä) ja sitten arvotaan joku toinen korko ja heitetään arpaa mikä niistä valitaan.

Esillä 10 vastausta, 1,711 - 1,720 (kaikkiaan 1,955)