Käyttäjän Panu kirjoittamat vastaukset
-
Kysyin ChatGPT:ltä miksi Ruotsissa talous on kasvanut ja Suomessa ei. Vastaus on pitkä kuten yleensä mutta pihvi on ehkä tässä lauseessa:
”Ruotsi on usein tunnettu liberaalista talouspolitiikastaan, kun taas Suomi on perinteisesti noudattanut sosiaalidemokraattisempaa lähestymistapaa.”
Avoin huutokauppa voisi olla valittavissa Kuutiossa. Mutta sitten pitäisi olla standardoitu kaikki mitat ym.
Tuleeko hintaero pelkästään siitä, että kesälläkin tarvitaan puuta? Metsän ja teiden kannalta talvihakkuu on aina parempi.
Vuonna 2022 valtion menot olivat yli 10mrd vähemmän kuin 2024 budjetti (76,3 vs 87,9mrd). Onko täysin mahdoton ajatus palauttaa kulut kahden vuoden takaiselle tasolle?
Valtio on tuplannut menonsa 16 vuodessa (43,5 -> 87,9mrd). Vähän ihmetyttää miksei edes pientä osaa tuosta menojen nostamisesta voisi perua kun rahaa ei ole. Näin toimitaan yrityksissä, näin toimivat yksityishenkilöt. 10mrd luulisi löytyvän helposti.
KKV:n edustaja kertoo artikkelissa, että rajanveto on vaikeaa. Hintoja koskevan strategisen tiedon vaihtaminen on kiellettyä. Aitoon hintakilpailuun kuuluu se, että ei tiedä kilpailijan aikomuksia hinnoittelun osalta. Toki puukaupassa tämä on vähän teoreettista kun yleensä ostaja kertoo hinnan. Toki se ei tietenkään aina johda kauppaan ja sitä voi myös neuvotella ylöspäin.
Luonnollista läpinäkyvyyttä on hintojen seuraaminen julkisista lähteistä. Mutta jos kerron täällä, että tukkia en myy alle 80€ niin menee mielestäni tuohon strategisen tiedon vaihtamiseen. Tai hintasignalointiin, joka on myös kiellettyä. Toinen kysymys on sitten mikä merkitys markkinoille on sillä, että joku 2ha omistaja huutelee hintanäkemyksiään.
Tiedot vapaasti lainattu artikkelista.
MG hinnoittelee jo päätehakkuullakin tilavuuden mukaan?
En ole lukenut hesarin juttua mutta työikäiset ihmiset luovat talouskasvua ja jos heidän määränsä vähenee niin talous supistuu. Suomen osalta tämä kehitys on jo täydessä vauhdissa:
”Tilastokeskuksen väestöennusteen mukaan työikäisen (15–64-vuotiaiden) väestön määrä väheni vuosien 2010–2020 aikana 136 000 henkilöllä. Työikäisten osuus väestöstä on tällä hetkellä 62 prosenttia. Osuus pienenee Tilastokeskuksen ennusteen mukaan 60 prosenttiin vuoteen 2040 ja 57 prosenttiin vuoteen 2060 mennessä. Ennusteessa oletetaan, että Suomi saa muuttovoittoa ulkomailta 20 000 henkilöä vuonna 2021 ja sen jälkeen nykyisen väestöennusteen mukaisesti 15 000 henkilöä vuosittain.”
https://tieto.traficom.fi/fi/tilastot/vaestorakenteen-muutos-haastaa-yhteiskuntaa
Nyt pitää keskustella näistä, koska MT Metsä-lehden mukaan hintatietojen jakaminen elinkeinonharjoittajien (jollaisiksi jokainen MO luetaan) kesken on kilpailulainsäädännön vastaista.
Samaan törmäsin kun ostin metsätilan 2018. Sinne oli tehty 7 vuotta aiemmin 10ha aukko ja risut oli kerätty tienvarteen mutta siinä olivat edelleen. Selvitin ostajan ja pyysin viemään risut pois. Ostaja maksoi mieluummin korvauksen siitä, että risut voi jäädä siihen, taisi olla myöhäistä yrittää niitä hakettaa.
16-vuotiaat ovat aiheellisesti huolissaan heidän niskaansa kaadettavasta velkataakasta:
”MÄKISALO oli valinnut täysistuntoon kysymyksen siitä, miksi hallitus on ottanut 14,4 miljardia lisävelkaa, vaikka se on kertonut taittavansa velkaa velkaantumisen lopettamiseksi.”