Käyttäjän Panu kirjoittamat vastaukset
-
Puunhinnat on nousseet sen verran 11/2023:sta että eikös tuo ala jo näyttämään erittäin hyvältä kaupalta.
Tässä on koko vuoden 2023 tilasto Hannulta ja keskihinnoissa mennään maksimissaan 12% yli summa-arvon (Varsinais-Suomessa). Toisinsanoen 20% yli vaatii jotain erityistä, esim. kelirikkokorjuu ja -kuljetuskelpoisuuden.
20% summa-arvon ylitys on aika paljon mutta kannattaa katsoa myös kaupantekohetken puun hinnat. Esim. tällä hetkellä koivukuidusta maksetaan kasvatusharvennuksessa 35-43€/m3. MHY käyttää yleensä vuoden keskiarvoa tilastohinnoista mikä ei mielestäni ole mitenkään perusteltavissa. Vähän sama kuin yrittäisin pörssistä ostaa osakkeita vuoden takaisella hinnalla.
Onko tilalla kaikkia kehitysluokkia taimikosta lähtien? Jos on niin se tuo oman haasteensa laskentaan. Onko tilasta tehty metsäarvio ennen ostoa? Jos on niin hintaa voi peilata Hannun hintaseurantaan, josta näkee ainakin alueen keskimääräisen hintatason.
Arvokasvu 5,5% maksetusta kauppahinnasta kuulostaa minusta ihan hyvältä.
Anneli puhuu kassavirrasta mikä on aika tyypillistä metsäkeskustelussa mutta tässä ymmärtääkseni haettiin tuottoa.
Eikös kantohinnat ole nousseet enemmän kuin lannoitteiden hinnat?
Miten määritätte harvennusajankohdat kuusikolle? Itse katson vihreää latvusta ja kun se alkaa olla keskimäärin 60% puun pituudesta niin harvennan. Mutta tosiaan nyt en ole uskaltanut kasvatusharvennuksia enää tehdä.
Harvennukset pitäisi kai tehdä jo aikaisemmin kuin tuo oma kriteerini, jotta harvennuksen jälkeinen kirjanpainajariski minimoituisi. Mitä enemmän on oksatonta runkoa näkyvillä sitä suurempi riski siihen, että runko kärsii paahteessa ja kirjanpainajat näkevät sen sopivatksi kohteeksi .
Kahden kirjanpainajatuhon jälkeen olen toistaiseksi laittanut kasvatusharvennukset jäihin kuusikoissa. Molemmat tuhot tapahtuivat kuuselle vähän liian karulla paikalla. Jatkossa pitää harkita uskaltaisinko rehevillä kasvupaikoilla harventaa toisen ja ehkä kolmannenkin kerran.
Juttu on nyt ilmestynyt. Koivukuitu 43€ kasvatusharvennuksella eikä ollut edes kovin iso leimikko, 550m3.
Yritin jo korjata linkkiä aiemmin mutta myös kuusen taulukon mukaan tukki% on 87. Mutta totta mitä sanot, ei voi keskimittojen perusteella laskea metsän tukkiprosenttia.
Mutta arvion mukaan siis tukki% on ollut vuonna 2020 72,4%. Vielä voi odotella ennenkuin tekee päätehakkuun, toisaalta hinnat ovat nyt kohdallaan.
Taulukon mukaan tukkiprosentti on 87%.
https://ak.maanmittauslaitos.fi/2019/tukki-ja-kuitupitoisuudet-kuusi
Jos tukki% on alhaisempi niin se johtuu huonosta laadusta. Hinnat ovat nyt sellaiset, että ei liene syytä enää venyttää päätehakkuuta. Kuidustakin saa hyvän hinnan.
Koskaan aiemmin sitä ei ole voinut saada mutta nyt pitäisin mahdollisena itse saamaani hintaan peilaten, joka alkoi kolmosella.