Käyttäjän Pähkäilijä kirjoittamat vastaukset
-
alle satalitraiseen metsään ei kannattas motoa viedä…
Pähkäilijä 26.1.2013, 18:50jos tuosta jättää pari vaihetta pois, eli nosturissa on giljotiini jolla puun saa kaadettua, sitten joko Nokan mallinen sykeharvesteri joka pilkkoo puut suoraan kyytiin – jäi prototyyppiasteelle tai Havelin peräkärry jossa uusimmassa versiossa on sykekarsija, katkoja ja halkoja.
noilla perseprosessoreilla tulee ongelma, kalikat on edelleen metsässä ja sieltä halkojen keruu on työläämpää.
Hakusanoilla Klapimaster 210 tai Hytar HPP-190 löytyy jotain, Hytarissa tosin ei ollut karsimateriä tai kaatomahdollisuutta, mutta paras vaihtoehto suuremman klapimäärän tekoon on jos yhdellä otteella saan puun irti kannosta pilkkeenä kyytiin.
Pähkäilijä 26.1.2013, 14:57Aikoinaan osui nuori valtakirjakaupan vahtija kuviolle kun avattiin talvella ojalinjoja. Ehdotti että hakatkaa ja ajakaa vain ojan päällä ettei tule niin kauhean isoa aukkoa ojan vierelle…
Ihan piti kysyä että mihin herra ajatteli kaivinkoneen saavan ne ojaturpeet nostettua…
Ei yleensä kannata sääliä tuota leveää uraa ojan vieressä. Parempi lopputulos saadaan aikaan kun pienemi osa metsästä kasvaa hyvin verrattuna siihen ettei koko metsä kasva kunnolla.
Muutamaa kuvioa pitäisikin käydä katsomassa missä firman metsään tehtiin koemielessä karkea ensiharvennus ja ojalinjojen avaus. Pystyyn jäi noin 500 puuta hehtaarille – seuraava vaihe olisi avohakkuu. Ellei Asta niitä sitten pistänyt nurin puolenkymmentä vuotta myöhemmin.
Pähkäilijä 25.1.2013, 19:03http://www.motiva.fi/taustatietoa/energiankaytto_suomessa/energian_kokonaiskulutus
en laskenut pelkkää bensaa vaan öljyn kokonaisuudessaan jota osa käytetään lämmitykseenkin jne…
Eli ensimmäiset 50 miljoonaa ylimääräistä kuutioa puuta voidaan käyttää paljon helpomminkin korvaamalla kivihiili ja maakaasu. Siihen käy paljon vähemmänkin jatkojalostettu puutavara.
Jos ja kun puusta tehdään biopolttoaineita on jalostamot sijoitettava paikkoihin missä saadaan ”hukkalämpö” kaukolämpöverkkoon.
Suomen vuosittainen puunkasvu ei riitä tähän kaikkeen, toki on toivottavaa että mahdollisimman suuri osa vuosikasvusta saadaan käytettyä, se kaikki tasoittaa nykyistä vaihtotaseen vajetta. Loppu voidaan korvata kotimaisella fossiilisella turpeella ettei tarvitse käyttää tuontifossiilisia polttoaineita.
Pähkäilijä 25.1.2013, 16:48Timppa kirjoitti
”Kun raakaöljyn hinta kaksinkertaistuu, mikä on ilman muuta selviö, ja teknogia kehittyy, niin eräänä päivänä tullaan näkemään tilanne, että metsistä voisimme saada kannattavasti Suomen tarvitseman polttoaineen. Näin uskon. Kysymys on vain ajankohdasta. ”
############PJ = Petajoule
k kilo 1 000
M mega 1 000 000
G giga 1 000 000 000
T tera 1 000 000 000 000
P peta 1 000 000 000 000 000Vuonna 2011 Suomen energian kokonaiskulutukseta katettiin puuperäisillä tuotteilla 320 PJ (88.9 TWh) ja öljyllä 353 PJ (98 TWh)
Jos öljy tehdään puuperäisistä raaka-aineista tarvitaan 200 TWh lisää puun käyttöä – prosesissa puolet puun energiasta muuttuu lämmöksi ja toisesta puolesta saadaan biodieseliä.
200 TWh vuodessa -> 100 miljoonaa kuutioa nykyisten käyttömäärien päälle.
Suurien yksiköiden kanssa käy usein ettei ymmärrä kokonaisuutta, vähän kuten Kreikan konkurssissa jonka meinaavat maksaa vientituotteillaan (fetajuusto).
eli
1 m3 puuta on 2 MWh
1 000 m3 puuta on 2 GWh
1 000 000 m3 puuta on 2 TWh
100 000 000 m3 puuta on 200 TWh joka tarvitaan lisää että öljytuotteet saadaan korvattua puulla. Samalla tulee 100 TWh lämpöenergiaa (360 PJ jolla voidaan korvata maakaasu ja hiili pääpiirteissään)Eli kysymyshän on vain mistä repäistään 100 miljoonaa mottia puuta vuodessa lisää…
EDIT
siis selvennykseksi, 100 milljoonaa mottia nykyisen käyttömäärän päälle vuodessa.
Pähkäilijä 24.1.2013, 21:18Jesse suu vaahdossa kommentoi täällä asiaan kun asiaan…..
Lähettäjä: ms200
——ja saa aikaan itsekseen keskustelunkin kun vastaa itse itselleen jopa parikin kertaa…
Tuo on palstan lukioiden harhauttamista kun nostaa otsikkoa kerta toisensa jälkeen tarkoituksella ylöspäin vaikak voisi muokata lisätekstit suoraan edelliseen viestiinsä…
No toiset tahtoo sydänleikkauksenkin paikallispuudutuksella että voivat opastaa kirurgia 🙂
Mutta asiaan. MHY palvelee tulevaisuudessa heitä ketkä palvelua tahtovat ja eri alueilla on yksittäiset henkilöt saaneet toiminnallaan sen aikaan että joko palveluja halutaan tai ollaan haluamatta. Sama käy eri ostajatahojenkin kanssa. On ihmisiä jotka eivät periaatteesta myy jollekin – yleensä nämä kaunat katoavat sukupolvenvaihdoksessa. Muiltakin kun Metsä Geeltä (joka kuulemma vasta hioo organisaatioaan?) on saanut pitemmän aikaa kaikki metsäpalvelut yhdestä osoitteesta jos on tahtout. Avainasiakkaita varten tulee vuosittaiset ”muistutukset” niin taimikonhoidoista kun kaupoistakin.
Bisnestä tekee jokainen puun ostaja kuin myyjäkin.
Pähkäilijä 24.1.2013, 12:05Onhan heijastavassa nauhassa ajateltu luonnon monimuotoisuutta. Saa rouva pikkulintukin pesäänsä peilin 🙂
Mutta muuten tosi hyvä keksintö vaikka työvalot olikin urakoinnin suhteen huonoin keksintö sitä ennen… erottuu ihan eri tavalla heijastinnauha tavalliseen verrattuna – pitkän aikaa ollut ongelma tavallisenkin nauhan kanssa lienee ollut kallis hinta kun ostomiehet ei tunnu sitä millään käyttävän…
Täälläpäin oli aikonaan leskirouva joka pitkin hampain päästi moton metsäänsä, kävi kirveellä tekemässä leimikon ja moton hakattua kävi leimaamassa sitten uran vielä uudestaankin ku jäi liian tiheäksi. Osan leimasi vain yhdeltä puolelta jne… oma hauskuutensa nämä tapaukset on vuosien jälkeen vaikkei silloin liiemmin tainut hymyilyttääkään 🙂
Pähkäilijä 21.1.2013, 19:03Jawohl. Noita tuli hakattua 1990-91 Saksassa. Puut olivat niin tiheässä että ilman vinssiä niitä ei saanut kaatumaan. Korjuuvauriot olivat aikamoiset.
Toinen tapa hoitaa Z-Baum metsiköt oli poikkisahata n. 2 metrin kantoon ja pätkiä alas ryntäävä runko taas 2 metrin kohdalta. Nuo poistettavat rungot halottiin polttopuiksi ja myytiin omaan piikkiin valtion metsistä.
Suomessa vastaavaa pätkimistä voisi käyttää myös, ravinteet jäisivät valiorungon lannoitteeksi.
Ainakin kustannukset jäisivät alhaiseksi ko. menetelmällä.
Hoitoalueellani kuviot raivataan 3 kertaa ja valiorungot karsitaan ja harvennetaan.
Apuharvennuksen minimitavoite on kuitupuu/pikkutukki (runkoluku 1000/ha) ja valiorungoilla 32 cm läpimitta. Kasvutilaa valiorungoille avataan 25 m2, säde 2,82. Käytännössä kasvutila on tietenkin isompi.
Lähettäjä: metsänvartija
—-
kun moderointi ei tämmöisiin puutu niin aloitetaan sitten oma keskusteluketju aiheelle – tokihan tämä on oman keskustelun arvoinenPähkäilijä 19.1.2013, 12:53Ilmoitus paikallislehteen?
EDIT
tai kiertele metsiä ja kun löytyy sopiva kohde etsi maanomistaja sille ja tee tarjous.
Pähkäilijä 18.1.2013, 20:16Suoraan sanottuna minua VITU*TAA koko nauhan laitto mutta erikseen kun mainostaan lehdessäkin että aluelle on jäänyt vahva hirvikanta, viittä hirveä 1000 hehtaarille enkä taida salakaajaksikaan ryhtyä on vitsit vähissä. Seuran luvat on kyllä käytetty 100% onnistuneesti mutta mitä muutakaan voi istuttaa kun kuusessa oli lahoa ja maasto on männylle liian rehevää…
Oma ampumalava ja passiin on tietysti yksi vaihtoehto, oman omaisuuden suojelemiseksi ei pitäis olla rangaistavaa hirvien ampuminen omasta taimikosta.
Mutta se siitä – jatkuvasta taimikonhoidostahan tässä piti keskustella ja hirviketjuja on tarpeeksi muutenkin.