Käyttäjän ollikolli kirjoittamat vastaukset
-
Hyvin toimii ja tiedot suurimmalta osin oikein. Kaytan jatkuvasti ja helpottaa kovasti esim tarjouspyyntoja tehdessa. Kirjoituspoydalta voin hoitaa suurimman osan metsanhoidosta, itse kun asun aika kaukana ja ehdin kayda tiloilla vain kesaaikaan.
ollikolli 25.7.2018, 12:58Hintatilastointiin pitaisi saada paljon muutoksia koska nykyinen kaytanto ei kuvaa todellista markkinahintaa. 4 viikon kauppojen keskiarvo on myos ihan turha jaanne jostain aikojen takaa. Kaikki kaupan lisat lippiksista sorakuormiin tulisi kieltaa tai sitten tilastoida niiden todellisen arvon mukaisesti ja lisata hintaan. Kokorunkokaupat menevat kokonaan tilastojen ohi, en ymmarra miksi niita ei voida tilastoida myos? Ja ennenkaikkiea hintatilasto tulisi koota toteutuneista kaupoista puolueettoman tahon toimesta, esim kuutiostahan datan varmaan saisi kun vain viitsisi ottaa…Vai onkohan niin etta tilastoja ei olla paivitetty kin jollakin on vain pitka kesaloma ja ei sitten viitsitty siirtaa tehtavan hoitoa eteenpain tai annettiin niin huonot ohjeet etta on ”teknisia ongelmia”. Joka tapauksessa taysin luokatonta toimintaa, mutta kun kukaan ei ole vastuussa ja ketaan ei kiinnosta niin ei johda jatkotoimenpiteisiin? Tutkiva journalismi voisi selvittaa jos sita Suomessa olisi, mutta ei taida olla
ollikolli 3.7.2018, 23:36Kuutio + metsaan.fin yhteistyo ihan hyva idea. Itse pyydan tarjoukset suoraan ostajilta, mutta laitan leimikon myos kuution kautta jos joku muukin ostaja sattuisi kiinnostumaan. Kaupat teen joko suoraan tai kuution kautta , riippuen mita kanavaa pitkin kommunikointi sujuu. Ostajat maksavat kuutiolle valityspalkkion, jonka siis voi ohittaa tekemalla kaupan ilman kuutiota. Olettaisin ostajien maksavan paremmin kun valityspalkkiota ei tarvitse maksaa kauppapaikalle.
ollikolli 7.6.2018, 16:21Timpalle voisin kommentoida, etta esim raaka-oljyssa on eri oljylaatuja pilvin pimein, silti referenssihinta otetaan Brent oljylaadusta, joka itse asiassa on vain hyvin pieni tuote oljykaupassa. Siita huolimatta kaikki muut oljylaadut seuraavat brentin hintakehitysta ja niissa sitten joko hinta brent + xx $ tai brent – xx $. Ihan samalla tavalla puukaupassa voidaan maarittaa kuusitukin m3 hinta ja sitten lisata/ vahentaa korjuu/kuljetus/laatu jne.
Mita tulee vastapuoliriskiin eli siihen etta futuurikaupan toinen osapuoli ei pysty vastaamaan huutoonsa , niin se on ratkaistu siten etta kauppapaikka on tehnyt sopimuksen ns selvitysyhtion kanssa joka hoitaa rahaliikenteen. Futuurikaupasssa kaupanosapuolet asettavat vakuudet , jotka muuttuvat futurin hinnan muuttuessa taaten sen, etta voimakkaiden hinnanmuutosten tapahtuessa ei tapahdu naita ”konkursseja” jolloin kaupanosapuoleta jaisi rahat saamatta.
Hintojen markkinaehtoinen muodostuminen mahdollistaa sen , etta kaikilla toimijoilla on yhtalainen tieto oikeasta hinnasta. On talousteorian mukaisesti tehokkaiden markkinoiden yksi maaritelmista.
ollikolli 7.6.2018, 14:39Kannatan ehdottomasti. Olisi kaikkien osapuolien etu jos hintariskia voisi suojata johdannaistutteilla. Raaka-ainemarkkinat ovat toimivat ja mahdollistavat lapinakyvan hinnanmuodostuksen ja riskien siirron osapuolien kesken. Hinnan lapinakyvyys ja mahdollisuus ”lukita”sopiva hinta itse valittuun ajankohtaan edistaisi aidon markkinahinnan muodostumista. Futuurikauppa myos mahdollistaisi muiden markkinatoimijoiden osallistumisen kaupankayntiin. Mita enemman osallistujia , sita vaikeampi on manipuloida hintaa. Nain tilanne oleellisesti parantuisi, kun hieman karjistaen ostopuolella olisivat muutkin kuin kolme isoa. Parasta olisi tietysti etta hintainformaatio olisi reaaliajassa ja kaikille toimijoille saatavilla samanaikaisesti.
Nykyinen hintatilastointi on ketjun aloittajan mukaisesti vanhentunutta tietoa ja osa kaupoista menee kokonaan tilaston ohi (runkohintakaupat) ja kaiken maailman bonukset, taimet , laanit ja murskeet ym kaupan vauhdittajat eivat nay tilastoissa ollenkaan.
2 vuoden korjuuajan myontaminen on ihan turhaa loperoilya myyjan puolelta, nykyisin voitaisiin ihan hyvin sopia korjuuajankohta esim 6 kk sisalla seka toimenpiteet jos korjuu siirtyy. Esim niin etta korjuun myohastyessa ostaja maksaa lisaa tai myyja voi vetaytya kaupasta tms.
ollikolli 11.5.2018, 14:28Kilpailuviranomaisilla olisi tassa tutkinnan paikka, tuntuu silta etta maaravassa markkina-asemassa olevat toimijat vaaristavat hintakilpailua ko. toiminnalla. Luulisi nyt etta tassa olisi ihan selva sanktion paikka. Ai niin, suomessahan metsateollisuus on valtion erityissuojelussa, meinasi unohtua. Metsanomistajista viis
ollikolli 25.4.2018, 14:27vale, emavale ja tilasto. En ihmettele enaa mitaan taalla , runkokaupat tilastoidaan tukkikaupoiksi. Ostajan asiallako tilastoijatkin ovat? Ota sitten selvaa mika on markkinahinta kun tilastotkin ovat luokattomia. Kilpailutus on siis ainoa tapa selvittaa mika on markkinahinta, mutta sitapa ei sitten voi vertailla naapurin tekemiin kauppoihin….Kylla on surkealla tolalla metsanomistajan etujen valvonta. Luulen etta paljon niinsanotusti jaa rahaa poydalle, joka olisi otettavissa myyjan taskuun.
ollikolli 22.4.2018, 17:09kiitos Menninkainne, jos olisi joku metsanomistajien etuja ajava jarjesto joka saisi edes sopimukset standardisoitua, niin sekin olisi jo iso askel eteenpain. Kylla vaan tuntuu etta ostajat tekevat mita huvittavat ja myyjia viedaan kuin passia narussa. No, kun on hereilla niin ei satu vahinkoja.
ollikolli 21.4.2018, 15:02Onko kellaaan tietoa miten runkohinnat ovat suhteessa pystykaupan kuutiohintoihin? Jossain nain runkohinta noin 51 € tukkihinnan ollessa noin 60€ , rippu tietysti kohteesta jne mutta onko suuruusluokka edes sinnepain? Runkohinnoilla kauppaja tekevat, jakaisitteko kokemuksianne?
ollikolli 21.4.2018, 00:34kiitos muutamasta asiallisestakin vastauksesta. Miksi niita runkohintoja ei sitten tilastoida mihinkaan? Itse olen kaynyt enemmankin kauppaa hyodykemarkkinoilla , joissa hinnanmuodostus on lapinakyvaa kun kaupan kohteena oleva hyodyke on standardisoitu, jolloin ei tarvitse miettia naita katkontaeroja jne. Luulisi etta myyjiakin lapinakyva hinnoittelu kiinnostaisi, ostajia ei tietenkaan. Tuntuu vain etta jos ei edes viitsita kilpailuttaa , niin eipa ole kyse puutulon maksimoinnista vaan jostain ihan muusta. Itse lahestyn tata prosessia puhtaasti liiketaloudellisten periaatteiden pohjalta, ei lippikset eika kynat eika bonukset eika taimet eika mukavat kahvittelutuokiot kiinnosta vaan se mita puusta maksetaan ja etta ostaja ei pane tukkia kuitupinoon jne.