Käyttäjän Numppi kirjoittamat vastaukset
-
Kyse ei ole siitä ettei markkinoille enempää sopinut. Se määrä mikä markkinoille luvataan, on myös sinne tuotettava. Kuten esim pörssisähkön blackfriday. Kinect energy tarjosi virheellisesti Suomen markkinoille myytäväksi liki 5800MW jokaiselle tunnille. Heillähän ei tätä sähköä oikeasti ollut myytäväksi, joten joutuivat ostamaan tämän määrän markkinoilta. Lähes kaiken saivatkin ostettua minkä lupasivat, kalliiksi kyllä kävi.
Olisi Suomen sähkömarkkinat aika kaaoksessa hetkessä jos Teboilin parlamentin paikalliset Kallet ja Tolopaiset ennustaisivat aina tuulivoimaennusteen..
Varsin kannattamaton oli päivän ”manipulaatio”, koska keskihinta on 8 senttiä.
Numppi 3.3.2024, 14:57En tiedä mistä nuo hinnat ovat mihin vertaat? Huomenna taitaa yhden tunnin spot hinta olla 15 sentissä.
Numppi 3.3.2024, 14:47Ei kannata Nostokoukku lähteä salaliittoteorioiden pariin. Sähkömarkkina ei ole Olkiluotoon reagoinut juuri mitenkään. Maaliskuun futuurihinta Suomeen alle 7senttiä alv 0. Futuurien mukaan hinta on hieman kalliimpaa kuin naapureilla.
Numppi 3.3.2024, 14:26Ottavat Ruotsista parhaillaan reilut 2400MW ja Virosta 350MW paikkeilla. Saisivat tuon määrän ja ylikin vielä itsekin tuotettua, mutta pitävät näköjään kaukolämmön, teollisuuden ja vesivoiman tuotantoja vajailla tehoilla. Kaukolämmön tuottama parhaillaan rapia 900MW, tammikuussa kovilla pakkasilla tuottivat reilut 2500MW. Vesivoimakin nyt vain 1600MW ja teollisuus 1300MW.
Pörssihinnatkin yllättävän maltilliset siihen nähden ettei tosiaan tuulivoimaa ole tänään juuri ollenkaan.
Numppi 2.3.2024, 13:29Juuri näin! Viroon viedään normaalioloissa valtaosan ajasta 1000MW. Nyt saavat vaan reilu 300, jää tuo noin 700MW meidän suomalaisten hyödyksi. Viron hinnat taas tulevat pysymään korkeampina, kunnes linja korjattu.
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010264947.html
Ymmärrän täysin yhtiöiden kannan. Jos tässä nyt joustetaan, niin samalla tavalla yhtiöllä pitäisi olla oikeus muuttaa määräaikaisen hintaa kesken sopimuskauden. Kriisin aikaan, kun hinnat olivat pilvissä niin moni nautti 3-4 sentin sopimuksia, kun oli juuri ennen tehnyt. Olisiko tällöin kuluttaja ollut valmis irtaantumaan sopimuksestaan?
Sopimus on sopimus ja määräaikaisen idea on sitoa hinta samaksi sopimuskauden ajaksi. Ja näin ollen suojautua hinnan muutoksilta. Pörssisähkössä riskit kantaa kuluttaja.
Numppi 1.3.2024, 16:21Jos päivällä on hintapiikkejä, sitten asia on niinkuin metsuri motokuski esittää. Kuitenkin nyt esim lähes valtaosan helmikuusta koko päivän hinnat ovat olleet parinkin sentin sisällä, joten optimointia ei hirveästi ole edes tarvinnut tehdä. Jos yön keskihinta on kaksi senttiä ja päivän ajan neljä senttiä ei siitä mitenkään huomattavasti kalliimpaa tule. Tai tulee puolet kalliimpaa, mutta silti halvempaa kuin saatavilla olevien määräaikaisten tasot.
Numppi 1.3.2024, 14:45Halvempaa se on kuin Kallella jokatapauksessa.
Numppi 1.3.2024, 13:27Joo sori sekoitin hintatakuuseen hintakaton.
Numppi 1.3.2024, 11:27Hintakatto on maksullinen lisäpalvelu. Itsellenikin sitä kaupattiin, mutta en ottanut. Muistaakseni maksoi noin 5e paikkeilla kuukaudessa. Taisi olla niin, että aina tyyliin kuukautta ennen tuli tarjous seuraavan kuukauden kiinteästä hinnasta minkä voi lukita. Toteutunut pörssisähkön keskihinta voi siis olla alle tai yli tämän tarjouksen.
Numppi 29.2.2024, 22:36On sitä helmikuussakin ollut päiviä jolloin ollut vain muutama sata. Niitä on joka kuussa. Kokonaisuus ratkaisee. Kuluvan tammikuun kaltaisia pakkasjaksoja ei usein ole ja sen mukaista sähkön tarvetta. Ettei totuus unohdu.
En odota maaliskuulta mitään kovin dramaattista hintaa. Veikkaan keskihinnan olevan 8-9 centin paikkeilla. Luvannut lämmintä ja varsinkin päivät ovat jo lämpimiä, vaikka yöllä pakkasta olisikin. Maaliskuussa ei ikinä ole mennyt kulutus 14000MW yli. Tammikuussa käytiin 15000MW.
Aika kaunan pärjättiin kokonaan ilman Olkiluoto 3, eiköhän reilu kuukausi pärjätä tälläkin erää. Media tykkää tietysti asialla rietastella. Nyt hintojen ollessa nollissa onkin hyvin hiljaaa oltu.