Käyttäjän Nuakka kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 501 - 510 (kaikkiaan 617)
  • Nuakka

    Olisikin mukava nähdä kun esim. Seppänen tekisi videon ensiharvennuksesta pienemmällä koneella.

    Nuakka

    Taneli: puulämmitykseen siirryttiin kokonaan v.1990, eli n.300000 litraa öljyä jätetty polttamatta.Lämmitettävänä kaksi taloa, 100 ja 300m2, niistä uudempi vuodelta 1898, ja lisäksi vähän lämmintä työtilaa vanhassa navetassa. Myönnän, ei kaikkein ekologisin asumismuoto lämmönkulutuksen kannalta.

    Nuakka

    Maa/ilmalämpö on hyvä ja laitteetkin järkevän hintaisia normaali omakotitaloluokassa, mutta yli 40 kw lämmitystehon vaativassa kohteessa laitteiston ja lämpökaivojen hinta pompsahtaa jo niin paljon yli hakekattilasta, ettei kynnet enää pitäneet, varsinkin kun sähkökulutkin olisivat kasvaneet. Tulevaisuudesta ei tiedä, voi olla että näitä vanhoja taloja ei saa enää pitääkään asumiskäytössä, ei ainakaan lämmittää puulla.

    Nuakka

    Itse laskeskellut karkeasti omalla kohdalla näin: 10000-15000 litraa polttöljyä korvautuu n. 100 km3 puuta,haketettuna n250m3. Taitaa n.1e öljynhinnalla jäädä puulle 100€ kuutiohintaa. Öljynkulutusmäärä voisi toki olla nykyaikaisilla kattiloilla pienempi.

    Nuakka

    Ajalta kun olin vielä Mhy jäsen, jäi mieleen, pitäisikö toimihenkilöitä vähän kouluttaa vaitiolovelvollisuuteen ja lojaaliuteen jäseniä kohtaan? Sai kyllä kuulla ihan pyytämättään naapurien metsien tilanteen ja onnistumiset ja epäonnistumiset. Ilmeisesti omat asiat levisivät myös eteenpäin…

    Nuakka

    Taitaa Arvometsän laskelmista juurikin puuttua hakkuun jälkeinen vioittuneiden taimien raivaus kulupuolelta. Aiheeseen palatakseni, kun hehtaarille tulee ajouraa enskassa n.500 metriä ja jos vähän kapeammalla koneella säästäisi esim. yhden puun 4 metrin välein, olisi se jo 125 puuta hehtaarilla enemmän varttumassa tukiksi. Paavo Puuntuottaja taisi laskelmassaan arvioida, että korjuu saisi urattomana maksaa mo:lle n.6 euroa motilta enemmän ja tulos olisi sama. No uraton korjuu ei ole realismia isommassa mittakaavassa, mutta harvennukset pitäisi pystyä teettämään nykyisiä yleiskoneita pienemmällä kalustolla. Jos tarpeeksi moni vaatii, ostajien ja urakoijien luulisi vastaavan kysyntään. Itselläni on maarakennustaustaa, siellä olisi lyhyt ura yrittäjällä jos yrittäisi joka työhön tarjota 25t telakaivuria.

    Nuakka

    Ei ehdi tähän hätään, mutta vuoden sisään olisi minulle tulossa lehtikuusikuviosta oikein virallinen hinta-arvio, kun Fingrid vetää aukoksi mm.tämänkin huolella hoidetun kuvion, muiden mukana.

    Nuakka

    Yksi yleinen peruste torpata kaivinkonemoto on ollut, että terävät telalaput vioittavat juuria. No , nyt nämä suoralappuiset kaivinkonetelat ovat metsäkoneeseen köytettynä parasta mitä voi kuvitella ja niillä ajetaan kaikki leimikot suolta kivikkoon, enskalta aukolle. Ymmärrän hyvin ettei teloja kukaan vaihda/ ota pois jos kukaan ei sitä vaadi eikä siitä saa palkkaa. Joskus vaan moto ja ajokone ovat ketterämpiä ja rikkovat maata vähemmän ketjuvarustuksessa ja puolta kevyempänä.

    Nuakka

    Kyllähän hakkuu-ja ajokoneiden paino on harvennuksia ajatellen liian korkea, vrt.  aikaisemmin lavettiautot 3-tai 4-akselisia, nyt kaikilla alkaa olla 5-akselia. Tässä koneiden kasvussa on varmaankin takana tuottovaatimus, taksat on ”neuvoteltu”niin alas, että kuutioita pitää tulla, ja tappiolla( ja sen mukaisella asenteella) tehdyt ensiharvennukset kuitataan aukolla. Älytöntä on tehdä harvennusta 28 t koneella ja 2000 kg kouralla, kun puolta kevyemmillä saa saman ulottuvuuden, kapeammilla urilla ja pienemmin juurivaurioin. Vaikka isossa koneessa olisi 3 metriä leveät telat joka nurkassa, ei pistekuorma pienene kuin kokonaispainoa laskemalla. Ja pistemäisiä ne juuret tuppaa olemaan, ainakin meillä päin.

     

    Nuakka

    Joo, hyvin hoitui asia, olisikin maisematyölupa ollut vähän liioittelua kun oma piha kyseessä ja hakkuu on peltokoivikoiden harvennusta. Naapureitakaan ei lähimailla. Samalla huomasin , miten taannoinen tonttien kaavoitukseen liittynyt museoviraston käynti oli kirjattu monelle kuviolle, löysivät kivikasoja kaskeamisen ajalta. Eipähän mennyt niidenkään tutkijoiden aika hukkaan kun tekivät ”löydön”. Saattaa mennä metsätalous veikeäksi kunhan alkavat vielä kartoittaa ja seurata hiilinieluja.

Esillä 10 vastausta, 501 - 510 (kaikkiaan 617)