Käyttäjän Nostokoukku kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 4,831 - 4,840 (kaikkiaan 4,846)
  • Nostokoukku

    Osallistuin rhy:n kokoukseen. Paikalla 22 osallistujaa. Ukot syytteli toistensa porukoita miten hirvikanta on ammuttu viime vuosina liian vähiin. Laskin piruuttani, että osallistujista 17 oli metsänomistajia. Tästä porukasta kuului kaiken kitkerin kritiikki hirvikannan tuhoamisesta. Kysyin asiasta. Iski kuiva yskä.

    Nostokoukku

    Olisi aika mielenkiintoista tietää paljonko hirvenmetsästäjissä on ns. MTK:n etupiiriläisiä. Uskoisin, että aika paljon. Tiedän ainakin yhden porukan johon ei muita huolita.

    Nostokoukku

    Tältä kanavaltahan taitaa löytyä paperitehtaallinen talkoolaisia kolmivuorotyöhö pelastamaan pesoset ja kumppanit. Mitäpä tuosta palkkaa vaatimaan. Annetaan nekin ulkomaalaisille sijoitusyhtiöille osinkona.

    Nostokoukku

    Olisikohan tuossa MTK:n vuosia jatkuneessa hirvihysterian lietsomisessa sittenkin kysymys jostain muusta kuin metsätuhoista? Jospa arka asia onkin hirvien tuotanto eikä niinkään tuhot. Tuottaahan hirvieläimet vuosittain varmaan pitkästi yli 10 milj. kiloa erinomaista lihaa ohi lihantuottajien tuotannon. Ovatko metsätuhot vain Troijan hevonen, jolla merkittävä kilpailija pyritään poistamaan.

    Nostokoukku

    Olen yli 20 vuotta ajellut kylätietä ohi ja samalla seurannut seuraavanlaista kohdetta: Rehevä omt rinnekuusikko hakattiin aukeaksi. Puusto oli sylentäyteistä ja paljon. Aukko kulotettiin ja laikkuihin rauduskoivun kylvö. Syntyi hulppea koivikko ja sen alle luontaisesti ilmainen erittäin tiheä kuusentaimikko jonka pituus nyt metristä kymmeneen. Viime syksynä koivikko harvennettiin, samalla tasattiin pisimpien kuusien ryhmiä. Koivusta jäi jäljelle n. 400 huippulaatuista runkoa. Sanokaapa viisaammat voisiko tätä kehittää jatkossa jatkuvalla kasvatuksella.

     

     

    Nostokoukku

    Ajouran vieressä puut kasvavat reippaimmin. Syynä se urilla ravinteita vapauttava massa ja lisääntynyt valon määrä. Latvuksista tulee kuitenkin selvästi toispuoleisia, kun oksat kasvavat eniten uran puolella. Siksi lumituhorunkoja on eniten havaintojeni mukaan juuri urien välittömässä läheisyydessä. Urien välissa puut lisäksi tukevat toisiaan paremmin kuin urien varsilla. Tämä havainto-otanta kuitenkin vain vähän yli 1000 lannoitushehtaarilta. En tiedä mitä mieltä tiede ja tutkimus on asiasta.

     

     

    Nostokoukku

    Ei se lannoituskaan aina tehoa, joillakin kohteilla olen tehnyt saman havainnon varsinkin varttuneemmilla kohteilla. Jos on varaa sitoa pääomaa pitkäksi aikaa, niin ensiharvennuksen jälkeen kannattaa aloittaja. Tulokseen pääseminen edellyttää kuitenkin vähintään yhtä jatkolannoitusta. Taimikon kasvattaminen harvana tulevaa lannoittamista ajatellen on kannattamatonta. Liika harvuus aiheuttaa suurempaa kasvutappiota kuin ylitiheys. Lisäksi lannoitettavalla kohteella tulee olla tietyt kriteerit kunnossa, esim. Riittävä puusto ja puuston hyvä laatu. Susipuita ei kannata lannoittaa.

    Nostokoukku

    Muutaman kymmenen vuotta olen seurannut lannoitettuja kuvioita. Muutama havainto keskusteluun: Lannoitus kannattaa tehdä ensiharvennuskohteille kaksi vuotta hakkuun jälkeen. Ensimmäisenä kiihtyy neulasten kasvu. Tuulituhoja merkittävämpi riski on lumituhot. Kasvaneeseen neulasmassaan kertyy tuplamäärä lunta ja rytinä alkaa käydä. Keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa tulee tykkytalvi, jolloin menetetään lannoituksen kasvunlisäys lisääntyneenä tuhoina. Yli 200 m merenpinnasta olevien kohteiden lannoitus on tämän vuoksi riski.

    Nostokoukku

    Jos on konsultti ja läppäri päivittämässä jotain pitsantilaus sovellusta, taksa on 3-500 tunti. Juttelin viime talvena traktorimiehen kanssa, joka oli auraamassa maaliskuussa ensi kertaa tietä savotalle metrisessä hangessa. Mies, 200 heppoinen traktori, aura edessä, linko takana ja taksa 70 tunti. Mitään työtä, jota tehdään kumikengät jalassa ei arvosteta ja palkka on sen mukainen.

    Nostokoukku

    Valtakunnan metsien inventointi, VMI, antaa luotettavaa tietoa metsien tilasta. Ja näkyy ne hoitamattomuudet pitkin tienvarsia. Ilves on tehokas peurojen ja kauniiden vähentäjä, hirven kanssa se on avuton. Vaikka metsästäjä olenkin, en oikein ymmärrä ilveksen metsästystä. Pedoista susilaumalla on konstit rajoittaa hirvikantaa, mutta tuovat mukanaan muita ongelmia, aiheellisia ja aiheettomia pelkoihin perustuvia.

Esillä 10 vastausta, 4,831 - 4,840 (kaikkiaan 4,846)