Käyttäjän Nostokoukku kirjoittamat vastaukset
-
Niistä kantoviidakoista. Keskisessä Suomessa on ollut huippu lumisia talvia nyt kolme peräkkäin, tästä saattaa tulla neljäs. Lunta on ollut paikoin yli metri. Varsinkin vanhojen metsäteiden varsilla, missä runkoa tehdessä kiviä lykättiin metsään erikokoisiksi raunioiksi, tahtoo tulla pitkiä kantoja, samoin luonnostaan kivisellä mailla. Metriseen kerrostuneeseen hankeen kun kouran humautat kannosta tahtoo tulla pitkiä. Aikoinaan, kun metsurina olin vastaavia hakkaamassa, järeissä männikössä saattoi joutua lapioimaan enemmän lumikuutioita päivässä kuin syntyi valmiita puukuutioita. Vanhanajan metsiä kun joutui kiertämällä kaatosahaamaan. Eihän se herkkua ollut, mutta jos pitkiä kantoja jäi siitä tuli pomolta palautetta läheltä ja kovaa. Nyt pitäisi olla melkoinen armeija lumenluojia moton edellä, että kaikista kannoista saataisiin lyhyitä. Ei kai sekään ole realismia, että motoyrittäjältä vaaditaan kivikossa joka toisen rungon jälkeen ketjun tai laipan vaihtoa lyhyempien kantojen saamiseksi. Pitkiä kantoja tulee, lumitilanteesta riippuen. Mutta ovat mahdottoman hyviä kohteita klapinkerääjälle.
Nostokoukku 9.1.2023, 21:50Huoltokatkos, alasajo, säröjä siellä sun täällä. Olisiko jo aika luovuttaa. Vai onko taktiikkaa. Valtion energiayhtiö takoo huimia voittoja nykyisellä ”pula-ajan” hinnoittelulla. Maksaako kuluttaja Saksan kaasuristiretkeä?
Nostokoukku 8.1.2023, 21:39A.J. on ahkerampi ja viisaampi etsimään tietoa kuin minä. Kiitos, vastasit minun puolesta.
Nostokoukku 8.1.2023, 21:04Gla. Se rengasesimerkki ei ole mitään jalostamista. Eikä se, että lannoittamalla saadaan vuosilusto paisumaan 2 millistä neljään. En ole kasvinjalostuksen asiantuntija, kunhan tavallisen tollikan maalaisjärjellä yritän asioita miettiä ja kaiken käsiini saavan aiheesta lukea ja vähän lukemaani ymmärtääkin, niin metsästä kuin hevosestakin. Mutta miksi puiden siemenviljelmiä yritetään perustaa mahdollisimman etäälle kyseisen puulajin luonnonmetsistä? Miksi esim koivun emopuita kasvatetaan muovihuoneissa ja sielläkin kukintoja pussitetaan suojaan ulkopuoliselta siitepölystä? Miksi parhaiten satoa tuottavia vihanneslajikkeita on jalostettu ns. Hybrideiksi, jotka eivät pysty itse lisääntymään? Hevoset ei oikein sovi otsikon alle, mutta viimeinen vertaus siihen. Tiettyjen isäoriiden jälkeläisistä huomattavan suuri osa on nopeita ja kestäviä, mutta yli puolet on hyvin vaikealuontoisia. Tiettyjä sukuja on turha yhdistää. Tietyn sukuiset ovat hyviä, mutta ura jää yli puolella lyhyeksi. Näitä asioita on tilastoitu jo pitkään jokaisesta jälkeläisestä. Kasvinjalostuksessa jokaisen jälkeläisen seuraaminen on tietenkin työläämpää, vaikka jälkeläiskoealoja onkin.
Nostokoukku 8.1.2023, 20:22Gla. Tuo rengasvertaus on vähän ontuva. Mutta jatketaan vain hevosteemalla. Jos ravihevoseen on pumpattu jalostuksella ylimääräinen buusti nopeita lihassoluja, kilometriaika saattaa parantua sen 5 sekuntia, niin jotain on menetetty. Ensin siltä räjähtää hermot ja toiseksi nivelet. Tästä on lukuisia esimerkkejä. Samoin saattaa käydä kasvien kanssa, tietenkin räjähtävät ominaisuudet ovat hieman toisenlaisia. Kuitenkaan lopputulos ei ole kovin hyvä.
Nostokoukku 8.1.2023, 20:00Runkopiikki. Jalostuksella on aina hintansa, ne varjopuolet joista ei yleensä keskustella. Jos jalostuksella saadaan 30%:n kasvunlisäys puuhun tai ravihevoselle 5 sekunnin parannus kilometriaikaan, on myös jotain ominaisuuksia joita menetetään. Jonkun halutun ominaisuuden pysyvä juurruttaminen lajiin edellyttää jossain määrin sisäsiittoisuutta. Ja sillä on aina myös varjopuolensa. Epäilen, että näin on käynyt myös metsänjalostuksessa. Paikallista alkuperää ei taimissa ole, ne voivat olla varsin kaukaakin istutusalueelta. Se, että kirjanpainaja iskee lumituhon tai myrskyn kaatamaan kuuseen on normaalia missä tahansa, suojelualueillakin. Mutta suojelualueilla näkee aika harvoin pystyyn kuolleita kuusia, joiden kuivumisen syy on kirjanpainaja vaikka ikänsä puolesta ovatkin jo vähän huonossa hapessa. Puunkasvatusalueillahan nämä 40-60 vuotiaiden nopeakasvuisten jalostuskasvien massakuolemat ovat jo liiankin yleisiä, suhteellisen pienellä alueella jopa satoja hehtaareja. Lapin männiköiden tervasrosovaivat parhaassa kasvussa olevissa puissa saattavat johtua samasta syystä.
Nostokoukku 8.1.2023, 18:43Sertifioinnin sääntöjä yritin itse noudattaa ja sen jälkeenkin oli varmaan noudatettu. Mutta, mutta…… ne säännöt nyt ovat lähinnä toiminnan valkopesua, vai olisiko viherpesua. Hyvin keinotekoista räpellystä, silmänpalvontaa.
Nostokoukku 8.1.2023, 17:41Itesenäisyyspäivän pitkänä viikonloppuna ajelin muutaman tuhannen hehtaarin alueen metsäautotiet läpi ylisitkeää hirvikoira seuraten ja hirvenjälkiä etsien. Nyt evp:nä yritin ilman ennakkoasenteita löytää alueelta monimuotoisuutta. Alue oli ennen työalueenani, joten siinä ei ole varmaankaan yhtään hehtaaria jossa en ole käynyt, joten tarkastelu ei ollut pelkkää autosta havainnointia. Ehkä monimuotoisuusasioissa rimani on liian korkealla koska monimuotoisuutta en alueelta parhaalla tahdollakaan löytänyt. Tehokkaasti raivattuja täysin yhden puulajin taimikoita ja nuoria metsiä, hyvin harvoja ensiharvennuksia, tukkipulassa yläharvennuksena hakattuja varttuneita kasvatuskuvioita, vuosi sitten talvella hakattuja laajoja avohakkuita kuvioilla joissa arvokasvu olisi ollut vielä muutaman vuoden parhaimmillaan. Lehtipuita niukasti, järeää haapaa ja koivua ei ollenkaan. Kaipasin edes yhtä laskukanavaksi perkaamatonta puroa tai järeän puuston ympäröimää laskematonta metsälampea, ei ollut. Ojanpenkkojen vatukoita ja horsmapuskia en monimuotoisuudeksi laskenut.
Nostokoukku 8.1.2023, 13:36Hiilidioksidi ei tunne rajoja, on turha laskea mitä Suomesta viedään ja kenelle se lasketaan. Ilmakehä on kaikkien.
Ärsyttääkö joku Jean S. Kun noin päättömiä alat ehdottelemaan. Usein totuus tahtoo ärsyttää, se kun on usein vähän tunkkainen asia.
Nostokoukku 8.1.2023, 13:01Aina pitää tutkia kaikki sivuvaikutukset. Olen samaa mieltä. Niin myös metsien hiilitaseessa. Mielestäni siitä puuttuu nykyisellä laskennalla jotain oleellista.