Käyttäjän Normandy kirjoittamat vastaukset
-
Tässä maailmanlopun maalaamisessa on jotakin, jota en ymmärrä. Venäjän kriisin seurauksena sähköntuonti sieltä loppuu, se on vajaat 1/3 sähköntuonnista. Sähköä on Suomessa pitkään tuotu paljon, koska Pohjois-Ruotsin vesivoima on ollut halvempaa kuin Suomen polttoaineesta sähköä tekevät laitokset. Mutta laitoksia on ja Olkiluoto tulee vielä päälle Meillä on asennettua kapasitettia 17,3 GW ja kulutushuippu viime talvena oli 15,4 GW. Kaasulla ja öljyllä on tehty Suomessa alle 10 % sähköstä.
Jos tiukka paikka tulee, niin Tornion terästehdas yksin kuluttaa 4 % Suomen kokonaissähkönkulutuksesta. Sellutehtaat on sähkö-yliomavaraisia. Tietysti jos hinta maailmalla on parempi kuin se, mitä esimerkiksi Tornion terästehtaan kannattaa maksaa, niin tehdas laitetaan kiinni. Mutta ei siksi että sähkö loppuisi.
Pihkatappi, laitan alle molemmat tähän liittyvät, peräkkäiset kohdat UPM:n Q2 tulosjulkistuksesta
- Liiketoiminnan rahavirta oli -879 (308) miljoonaa euroa, mihin vaikutti energiasuojausten rahavirta. Muilta osin liiketoiminnan rahavirta oli pääasiassa odotusten mukainen
- Energiafutuurihintojen nousu oli ennätyksellinen, kuten oli myös siihen liittyvä energiasuojausten lyhyen aikavälin rahavirtavaikutus. Vastaavasti se luo UPM Energylle vahvaa tuloksentekopotentiaalia
Eli selvällä suomenkielellä: UPM on kuukausia sitten suojannut omaa sähkönmyyntiään myymällä futuureita Nordpoolissa eli sopimuksia myydä tulevaisuudessa sähköä nyt sovittavaan hintaan. Koska hinta silloin vuoden vaihteen tietämillä oli paljon alhaisempi, niin nyt nuo sopimukset ovat rankasti miinuksella (jos kaupasta sovittaisiin nyt, niin hinta olisi paljon korkeampi).
MUTTA kun UPM nyt myy tuon sähkön oikeasti, niin se oikeasti myydään tämän hetken SPOT-hintaan ja simsalabin nyt saatavan hinnan ja tuon futuurisopimuksen sovitun hinnan ero on tismalleen sama kuin mitä UPM on nyt joutunut maksamaan Nordpoolille vakuudeksi
En usko Fortumin kaatumiseen. Se nyt kuitenkin omistaa aika jumalattomasti ydin- ja vesivoimaa, jotka nyt takoo hurjaa tulosta. Mutta saattaa olla että Uniper kaadetaan saksan valtion syliin ja sinne laitetusta rahasta ei saada juuri mitään takaisin.
Perustan arvioni siihen, ettei Seligsson Phoebus-rahasto ole Fortumia myynyt. Sen salkunhoitaja Anders Oldenburg vielä Fortum-osakkeet pitää. Hänellä on Nallen vaistot näissä jutuissa.
Tuulivoiman lisääminen kyllä kääntää katseita myös Vuotokseen ja Kollajan suuntaan; vesivoima kun on erinomaista säätövoimaa (vaikka se meneekin jokisysteemiin eli ei ole täysin vapaasti säädettävää)
Huomaatteko miten hyvin ja paljon faktaa meistä löytyy, kun asiaan ryhdytään. Tässä keskustelussa on tullut paljon tietopalasia ja -lähteitä. Kiitos!
Tolopainen, mistä sun tietosi OL3 pysäyttämisestä on kotoisin? Fingridin reaaliaikaisessa sähkötaseen seurannassa ei siitä näy merkkiä?
-EDIT: eilen klo 12-18 ydinvoimatehot on pienentyneet 1 GW eli tässä ilmeisesti se alasajo. Siis tieto oikea, aika väärä 🙂
Loviisa 2 on suunnitellussa seisokissa vielä 2 päivää…
Fingridillä on valvomo, jossa ollaan 24/7.
Todennäköisesi syynä oli ruotsin rajajohdot: Yöllä kulutusta on vähemmän, silloin rajajohdoissa on tilaa. Aamulla kulutus kasvaa ja kun sähköpörssi on laatinut ennusteensa niin, että ruotsista tuodaan sähköä piuhat punaisina päivällä -> sieltä ei ollut tarpeeksi säätövoimaa saatavissa.
Nuo käynnistetyt voimalat on rakennettu juuri tähän tarkoitukseen, Forssa on polttoöljykäyttöinen kaasuturbiini. Todennäköisesti Fingrid jo yöllä hälytti laitosmiehen paikalle varmistamaan tilannetta jos etäkäynnistys ei onnistuisi ja kun Ruotsin johdot (tai siirto Pohjoissuomi – Eteläsuomi) alkoivat täyttyä, niin varavoimalat käynnistettiin
Leone, sekoitat kaksi asiaa. Sähköverkon tehotasapainon ylläpito, johon nyt tehdyt reservikapasiteetin ylösajo liittyy, on eri asia kuin kuin kykenemättömyys tuottaa kulutusta vastaava määrä sähköä eli tehovajaus.
Joka hetki sähköverkossa täytyy olla sama tuotanto kuin on kulutus. Muuten sähkön taajuus alkaa muuttumaan. Pohjoismaiden tasolla tätä säädellään vesivoimalla. Mutta koska siirtoyhteydet Norja- Ruotsi ja Pohjois-Suomi – Etelä-Suomi ovat rajalliset, niin kaikkea säätöä ei voida tehdä vedellä. Pieniin ryppyihin on kaasuturbiineja, jotka käynnistyvät minuutissa ja isompiin ryppyihin on varavoimalaitoksia. Lisää voi lukea Fingrid varavoimalaitokset
Tehovajaus taas tarkoittaa sitä, ettei sähkön tuotantotehoa ole saatavilla. Vaikka tuosta 17,3 GW tehosta ottaa pois tuulivoiman, niin suomessa on asenettua tehoa enemmän kuin mikään tähän mennessä ollut kulutushuippu Suomessa. Ja lisäksi sitten Ruotsin ja Viron siirtoyhteydet.
Leone, Tuulivoiman syöttötariffijärjestelmä sulkeutui 2017 eli sen jälkeen rakennetut tuulivoimalat eivät saa eivätkä ole saaneet tukea.
Tuulivoimaloiden rakennustahti konkretisoituu, kun kuuntelee radio suomea. Melkein joka yö on liikkeellä ainakin yksi erikoiskuljetus, jossa ”mukana olevien ajoneuvojen lukumäärä on kolme”. Nämä ovat tuulimyllyjen osia.
Leone, Suomea ei uhannut sähköpula. Systeemi toimi ihan niin kuin oli suunniteltu eli ennusteet oli mennyt väärin ja lisäksi rajasiirtojohdot oli täynnä. Silloin käynnistetään nopeaa reserviä ihan suunitelman mukaan. Tälle reserville maksetaan vuosittaista korvausta siitä, että ne ovat käytettävissä juuri tähän.
Talvella hitaasti säädettävää tuotantoa on käynnistetty jo hyvissä ajoin, koska kulutusennusteet näyttävät että tuotantoa tarvitaan. Silloin sähkö on kalliimpaa, koska tuotantoa käynnistetään tuotannon kustannusjärjestyksessä; halvimmat ensin.
Nyt siis oli kyse Kulutus/tuotantoennusteen virheestä. Ei muusta.