Käyttäjän Näätä kirjoittamat vastaukset
-
Perinteinen virhe on se, että päätehakkuu tulee tehdä silloin kun arvokasvuprosentti on yhtä suuri kuin korkokanta. Tällöin päädytään liian pitkään kiertoaikaan, koska unohdetaan tulevien sukupolvien tuoma tuotto eli paljaan maan arvo. Toki sehän on riippuvainen käytetystä korkokannasta. Jos korkokanta on suuri ei tulevien puusukupolvien tuotto näyttele merkittävää roolia, mutta jos korkokanta on pieni, tulevien puusukupolvien tuotot vaikuttavat kiertoajan määrittelyyn. Kaikki riippuu siitä laskentakorosta! Tuo korkohan vaikuttaa pitkälti siihen, että milloin ja millä voimakkuudella teemme harvennushakkuut.
Muutamassa ketjussa on käsitelty käsitteiden eroa paljaan maan arvon ja maapohjan markkinahinnan välillä eikä se näytä silti avautuvan kaikille. Ainakin itseltä loppuu keinot enää selvemmin asiaa ilmaista.
A.Jalkanen tuossa aiemmin jo sivusi sitä tosiasiaa, että arvokasvua sivutaan puutasolla. En ottaisi siihen kantaa, että käyttääkö jatkuvaa vai jaksollista kasvatusta. Eniten metsässä lisäävät arvoaan suuret puut. Niissä kuitenkin on eniten kiinni pääomaa minkä vuoksi suhteellinen arvokasvu on huono. Kun tämän sisäistää ymmärtää yläharvennusten ylivoimaisuuden.
Näätä 10.9.2017, 19:33Visakallo: ”Minua kiinnostaa, miksi RR on niin kiinnostunut meidän muiden laskutaidoista? Mitä tekistä sillä on RR:n oman metsätalouden kanssa?”
Yleensä kai keskustelupalstalle kirjoitellaan ja puolestaan sitä luetaan siitä syystä, että halutaan jakaa omia ajatuksia ja vastavuoroisesti oppia uutta. Miksi keskustelu metsätalouden kannattavuudesta koetaan negatiivisena? Minua ainakin kiinnostaa metsäsijoittajana huomattavasti enemmän se kuin keskustelu Stihl ms201 sahasta (vaikka hyvä saha onkin). Jos jokin aihe tai jonkin kirjoittajan kirjoitukset eivät kiinnosta, niin kannattaa jättää ne väliin.
Näätä 10.9.2017, 19:17Gla, mistä olisit sitten vaatimassa hyvitystä? Jos kerran kemerat ovat menneet läpi ja mehiläistenhoitajasta ei ole olemassa rasitetta tai muutakaan sopimusta niin pyydät häntä poistumaan mailtasi.
Ajattelin, että helpottaisin muiden metsätilakauppoja listauksella kauppaehdoista. Anteeksi, ei näitä ole pakko käyttää. Itse olen aina pärjännyt itse kauppa-asiakirjojen laadinnassa ilman lakimiestä tai välittäjää. Vastapuolen apuna näitä on ollut välillä. Aina on päästy tosiaan yhteisymmärrykseen eikä tähän mennessä ole tarvinnut käräjille lähteä kauppahintojen korjaamisesta tai kauppojen purkamisesta. Kuitenkin metsäkaupoissa liikkuu sen verran rahaa, että aion itsekin vastaisuudessakin vaatia tietyt ehdot kauppakirjaan joista en tingi. Jos en niitä saa, jää kauppa tekemättä.
Näätä 10.9.2017, 18:55Mielenkiintoista, että jollain on varaa hylätä kallein tarjous sillä perusteella ettei jaksa selvittää milloin on Kemeroita saatu. Olen minäkin metsäkaupoilla useamman kerran ollut ja vielä useamman tarjouksen jättänyt. Kertaakaan ei ole myyjä/ostaja jättänyt kauppakirjaa allekirjoittamatta edellä mainittujen vaatimuksieni takia ja kertaakaan ei ole tarjousta hylätty sen vuoksi että se sisältää nuo ehdot.
Kaupanteossa fakta on aina se, että myyjä tietää kaupattavan kohteen tiedot paremmin kuin ostaja. Miksi ostaja ei siis saa vaatia, että myyjä kertoo kaiken oleellisen joka vaikuttaa toiminnan kannattavuuteen. Esimerkiksi tuo kemera-asia tulee vastaan viimeistään siinä vaiheessa kun ostaja on lähettänyt kemerahakemuksen ja se tulee bumerangina takaisin. Vaikka kysymys olisi sadoista tai muutamasta tuhannesta eurosta, tuskin ostaja alkaa vaatia kauppahinnan alentamista, mutta huono maku hänelle voi jäädä. On se ainakin aiheuttanut vaivaa mikä olisi voitu yhdellä lauseella sopimuksessa välttää.
Näätä 10.9.2017, 17:45Tiedän, että sohaisen ampiaispesää, mutta siitäkin huolimatta väitän, että monella palstalaisella ei ole asetettu metsänkasvatukselle mitään tuotto-odotusta. Sen vuoksi keskustelu metsäekonomiasta nähdään ”excel-henkilöiden” höpinänä. Johtuuko tämä sitten siitä, että metsään kohdistuu tunteita esimerkiksi sukutilan kautta tai kenties siitä, että vuosikymmenien rummutus puuntuotannon maksimoisesta on juurtunut niin syvälle toimintatapaan. Voihan syy olla sekin, että metsänomistajien keski-ikä taitaa olla suurempi muihin sijoitusmuotoihin verrattuna ja kun vanhemmiten on elämässä kertynyt pääomaa muutenkin sen verran, että metsätalouden tuotto ei merkitsi niin paljoa. Metsässä on mukava puuhailla ja kiva kun sieltä välillä tulee kassavirtaa.
Miten siis on, onko kaikilla määritelty tuotto-odotus metsäsijoittamiselle? Jos ei niin keskustelu korosta, NNA:sta, suhteellisesta arvokasvusta ei varmasti ole helppoa.
Reiman kysymys tai enemmänkin pohdinta siihen, että miksi metsänomistajia tukevista taulukoista on jätetty ilmoittamatta laskentakorko onkin paljon mielenkiintoisempi pohdittava. Elämme kuitenkin maailmassa mikä menee siihen suuntaan, missä kaikki tieto on avointa ja ilmaista. Veikkaan, että jokainen kirjoituksiani lukenut tietää mielipiteeni siihen, että miksi korkoja ei julkaista.
Näätä 10.9.2017, 14:43Kauppakirjaan kannattaa mieluummin kirjoittaa liikaa kuin liian vähän. Niin kuin nimimerkki Metsuri motokuski sanoi, monelta vaivalta säästyy myöhemmin. Jos myytävä kohteen pinta-ala on iso, ei voida olettaa, että ostaja olisi maastokäynnillään esimerkiksi löytänyt kaikki luonto- ja suojelukohteet. Myyjä varmistaa oman selustansa vaatimalla asian kirjoittamista kauppakirjaan, jottei ostaja voi vaatia myöhemmin kauppahinnan alentamista.
Vielä tuosta välittäjän käyttämisestä metsätilan tai määräalan myynnissä. Täytyy ikäväkseni todeta, että hyvin harvoin on välittäjällä antaa suoraan vastauksia hyvinkin oleellisiin kysymyksiin myytävänä olevasta kohteesta. Minun ensimmäiset kysymykset yleensä liittyvät edellä mainittuihin ehtoihin. On suorastaan noloa, jos välittäjä ei ole etukäteen selvittänyt tiestöstä aiheutuvia vuosikustannuksia, kiinnityksiä, vuokrasopimuksia. Välittäjät ovat myös kokemukseni mukaan arkoja ottamaan kantaa siihen, että aiheuttaako kaavatalous rajoituksia metsänhoidolle. Pyytävät ottamaan yhteyttä kaavoittajaan. Eikö tämänlaista asiaa voisi osaava välittäjä selvittää etukäteen? Välittäjän tehtävähän on saada paras mahdollinen myyntihinta myyjälle. Jos epäselvyyksiä on liikaa, ainakin minun mielenkiintoni lopahtaa.
Näätä 10.9.2017, 14:29Jos myytävä kohde on määräala ja kiinteistöön kohdistuu kiinnityksiä, on tilanne hieman monimutkaisempi.
MML:n sivuilla on tuohon kiinteistö- ja myös määräalakauppaan liittyviä ohjeistuksia ja valmiita sopimustekstejä.
https://www.kiinteistoasiat.fi/help_groups/advanced_information?locale=fi
Näätä 9.9.2017, 20:56Gla: ”Ydinliiketoiminnassa päätösvallan ulkoistamista konsultille en ole koskaan ymmärtänyt.”
Riippuu täysin siitä miten konsultti on saatu sitoutettua asiakkaan tavoitteisiin. Kiinteähintaisen konsultin palkkaaminen, jonka konsultaatio ei ole mitenkään riippuvainen lopputuloksen hyvyydestä, tuskin kannattaa. Jos konsultti on kytketty asiakkaan tuottotavoitteisiin palkkion suuruuden osalta, on yhteistyö todennäköisesti hedelmällisempää.
Rane2: ”Rane missasi sen vitsinkin…”
Minä kirjoitin lauantai-illan ratoksi viskilasin ääressä tarinan, jokainen tulkitkoon itse onko se vitsi vai surullinen tarina Pertti-raukasta.
Näätä 9.9.2017, 19:49Palstalla meinaa ketjussa kuin ketjussa tunteet nousta pintaan ja keskustelu muuttuu totiseksi. Siksi laitankin kevennykseksi tarinan Hölmölästä.
Olipa kerran maanomistaja, olkoon hänen nimensä Pertti. Pertin mailla oli lampi, joka liittyi puron kautta jokeen. Lampeen oli aikojen saatossa muodostunut luonnonmukainen kalakanta, mikä sisälsi niin kirjolohta, taimenta, harjusta, haukea, ahventa jne. Pertti ajatteli, että hän voisi hyötyä taloudellisesti kalakannasta ja kutsui paikalle neuvonantajaksi paikallisen kalanhoitoyhdistyksen edustajan.
– ”Kalakanta on päässyt liian suureksi ja lammessa ei riitä ravintoa kaikille. Sen vuoksi onkin järkevää harventaa kalakantaa, poistetaan lammesta pienemmät kalat, jotta isoille riittää ravintoa kasvaa vielä isommaksi”, neuvoi KHY:n edustaja
– ”Eikö kannattaisi poistaa isoimmat, kun niiden kasvu ei kuitenkaan ole enää suurta”, kysyi Pertti
– ”Jos poistamme isot, pienemmät kalat eivät selviydy, koska ne ovat eläneet suurempia kalojen taustalla. Lisäksi pienimmät sintin sinun tulee pyytää ensin, jotta ne eivät laske kalanpyynnin kustannuksia”, tarkensi KHY:n edustaja.
– ”Niin kai sitten, jos se taloudellisesti järkevää”, tuumi Pertti
– ”Kyllä, näin on toimittu aina ennenkin”, rohkaisi KHY:n edustaja.Pertti pyyti lammesta pois pienet sintit ja KHY kilpailutti kalakannan harvennuksen. Yksi kolmesta suuresta ostajasta voitti kilpailutuksen ja hoiti kalakannan harvennuksen voimassa olevien suosituksien mukaiseen alarajaan niin, että isot jalokalat jäivät jäljelle. Pertti sai pienen tilin ja pohti mihin ne voisi käyttää. Ei mennyt kauaa kun KHY:n edustaja soitti Pertille:
– ”Oletko Pertti miettinyt, että arvokalat kasvaisivat nopeammin, kun sinä hieman ruokkisit niitä”, tiedusteli KHY:n edustaja
– ”Ruokkisin? Kalat ovat tähänkin asti tulleet toimeen omillaan”, ihmetteli Pertti
– ”Mieti nyt, kalojen koko kasvaa huomattavasti nopeammin ja saat tuloja aiemmin”, kannusti KHY:n edustaja.Pertti investoi kalojen ruokintaan KHY:n ohjeiden mukaan ja tottahan se oli, kalat kasvoivat pikavauhtia. Vuosien päästä Pertti sai soiton jälleen KHY:lta.
– ”Ne sinun lampesi kalat ovat nyt niin suuria, että ne pitäisi kaikki pyytää pois, nyt teet tilin”, ehdotti KHY:n edustaja.
– ”Ei muuta kuin verkot vesille ja rahat tilille”, tuumi Pertti.
– ”Muistathan taas pyytää ne sintit ensi pois”, muistutti KHY:n edustajaKalat kalastettiin ja rahatkin tuli tilille. Pertti mietti, että olihan tässä tuskaa mutta lopussa kiitos seisoi. Ei mennyt kauan kun puhelin soi:
– ”Kalakeskuksesta päivää, olemme kuulleet, että lammestanne on pyydetty kaikki kalat. Teidän tulisi nyt huolehtia uuden kalasukupolven luomisesta lain edellyttämissä puitteissa”, puhutteli Kalakeskuksen edustaja.
Pertti soittelikin KHY:lle:
– ”Laki kuulemma edellyttää, että on saatava tilalle uusi kalakanta. Jäihän sinne lampeen muutama hauki ja ahven. Eivätköhän ne lisäänny ja eiköhän joesta tule uusia sukupolvia”, aprikoi Pertti
– ”Valitettavasti hauet ja ahvenet eivät ole hyväksyttäviä kalalajeja tämänlaisessa lampiympäristössä. Ainoastaan kirjolohi, taimen ja harjus sallitaan. Niiden syntyminen luontaisesti on hyvin riskistä” KHY:n edustaja jyrähti
– ”Miksi en saa kasvattaa haukea ja ahventa”, ihmetteli Pertti
– ”Näin asetukset sanovat, enkä tiedä tarkalleen mistä se on peräisin. Johtuisiko siitä, että kolme suurta kalanjalostajaa käyttävät näitä raaka-aineita eikä haukea ja ahventa. Ohjeeni siis on, että pyydät hauet ja ahvenet pois ja istutat tilalle jotain noista kolmesta kalalajista”, neuvoi KHY:n edustaja.Pertti pohti aikansa KHY:n ohjetta. Hän kävi lukemassa ajatuksia lisäksi Kalalehden sivuilta ja siellä enemmistö seisoi KHY:n ohjeen takana. Niinpä Pertti teki kuten muutkin ja pyyti olemassa olevat kalat pois ja istutti tilalle kirjolohia, vaikka sen kilohinta näytti polkevan paikallaan vuosikausia.
Jälleen kului vuosia ja kalat kasvoivat. Yhtenä päivänä Pertti huomasi, että kalakantaan oli iskenyt tauti ja suurin osa kaloista oli kuollut.
– ”Nyt tämä kalatuotanto saa riittää, unohdan koko lammen ja kalojen olemassaolon”, puhkui Pertti.
Asia ei kuitenkaan ollut niin yksinkertainen:
– ”Kalakeskuksesta päivää. Teidän kalakantaanne on iskenyt epidemia. Lain mukaan teidän tulee huolehtia siitä, että saastuneet kalat poistetaan jotteivat ne vahingoita muita vesistöjen kalakantoja”, ohjeisti Kalakeskuksen edustaja
– ”Muistattehan myös istuttaa uudet kalat kuolleiden tilalle, lainmukaisesti tietenkin”, muistutti Kalakeskuksen edustajaPertti teki jälleen työtä käskettyä. Saatiin syntymään uusi kalakanta ja vuosia kului. Synkkiä pilviä kuitenkin kertyi koko ajan Pertin kalantuotannon taivaalle. Kirjolohen markkinahinta junnasi paikoillaan vuosikaudet. Sitä ei helpottanut tieto, että Kalalehden sivuilla muut kalantuottajat olivat alkaneet rummuttaa kalatuotannon leivittämisestä muualle Eurooppaan. EU myös pohti kalanpyyntirajoituksia muun hyödyn varjolla.
– ”Mikä minun rooli tässä ketjussa on? Sekö, että kannan riskin, mutta tuotto on mitätön. Voi kunpa olisin tajunnut vuokrata lammen jollekin jo aikoja sitten”, pohti Pertti
Tarinassa esiintyvät nimet ja tahot ovat keksittyjä ja tarina on fiktiivinen.
Näätä 6.9.2017, 22:38Laitoin aiemmin esimerkin tuosta metsäsertifioinnista, jolla käsittääkseni pyritään parantamaan monimuotoisuutta ja osaltaan ekosysteemipalveluita. Kuka sitä monimuotoisuutta haluaa? Valtio, yritykset, metsänomistaja vai perusihmiset? Veikkaan viimeisintä. Tällöinhän joku on valmis maksamaan enemmän tuotteesta joka on tuotettu metsäsertifioidusta puusta verrattuna tuotteeseen, jota ei ole. Kun hintaero on riittävä puunjalostaja ja metsänomistaja varmasti ovat mukana sertifioinnissa.