Käyttäjän Näätä kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 350)
  • Näätä

    Harva tulee edes seuranneeksi kuinka kannattava investointi se metsä olikaan. Tai ainakin huijataan itseä siinä, että ei oteta korkoa huomioon. Jos on maksettu X euroa ja 20 vuoden päästä on hakattu X euroa, todetaan sijoitus automaattisesti kannattavaksi. Usein sanotaan, että metsäsijoitusta ei saa tappiolliseksi, joten metsää kannattaa aina ostaa. Jos laitetaan muutama sukupolvea aikaa sekä pieni korko niin näin asia toki on.

    Metsäsijoittamisessa osaltaan hassua on se, että olemme edeltävän/edeltävien metsänomistajan tekemien päätöksien vankeja. Jos edeltävä omistaja on päättänyt päätyä jatkuvaan kasvatukseen, ei siitä ihan heti päästä takaisin jaksolliseen kasvatukseen. Jos edeltäjä on istuttanut kuusta männylle sopivalle maaperälle, ei metsää voida muuttaa männylle ilman kustannuksia. Näin ollen jokaista tilaa on tarkasteltava tapauskohtaisesti sijoituspäätöstä tehdessä. Siksi on ensiarvoisen tärkeää, että on näkemystä siitä miten tulot ja menot käyttäytyvät erilaisissa metsärakenteissa ja sen jälkeen loppu on taulukkolaskentaa.

    Näätä

    Metsävakuutuksen järkevyyttä voi peilata siihen kuinka suuri osa sijoitusvarallisuudesta on kiinni metsässä ja kuinka suuren osan vuotuisista tuloista metsä muodostaa. Jos vuotuisista tuloista suurin osa kertyy palkkatuloista sekä muista sijoitustuotoista, ei mielestäni metsävakuutukselle ole tarvetta. Mitä lähempänä 100 % vuotuiset tulot tulevat metsätiloista, voi vakuutus olla perusteltu etenkin jos metsätilat ovat lähellä toisiaan.

    Minulla sijoitusvarallisuus on hajautettu, eikä metsäomaisuus näyttele suurinta osuutta. Vaikka kaikki metsäni kaatuisivat myrskyssä, en joutuisi vararikkoon. En näe tällöin laajamuotoista vakuuttamista tarpeelliseksi. Muutama 03-04 kehitysluokan metsätila on vakuutettu, koska on pääomaa suhteessa paljon kiinni ja harvennukset ovat tehty voimakkaina yläharvennuksina alikasvoksen synnyttämiseksi. Näissä myös on aikoinaan tullut neuvoteltua hyvät ehdot ja hinta, mikä osaltaan vaikuttaa siihen etten ole poistanut vakuutuksia. Yhtään taimikko- tai 02-kehitysluokkavaltaista metsätilaa en ole vakuuttanut.

    Vakuutuksen hintahan riippuu ihan siitä kuinka isoa aluetta vakuutus koskee, missä kohde sijaitsee, minkä tasoinen vakuutus on, paljonko on enimmäiskorvaus (euroa/m3) ja kuinka suurta omavastuuta käyttää.

    Kannattaa muistaa, että vakuutusmaksu ei ole alv-vähennyskelpoinen, vähennyksinä toki voi hyödyntää.

    Näätä

    Niin, jos maantieteellisesti puu kasvaa hitaammin, siitä saa pienemmän kantohinnan tai tiloilla on vähemmän kysyntää ja näin ollen jälleenmyyntiarvoa niin tämähän hinnoitellaan tuottoarvolaskelmassa. Jos tuottovaatimukset täyttäviä metsätiloja ei löydy joltain alueelta, niin sitten etsitään muualta eikä lähdetä pienentämään tuottovaatimusta. Vastaava logiikka totta kai toimii myös uudistamisinvestoinneissa ja yleensäkin metsänhoidossa.

    Toisaalta eihän sitä ole vaikea arvata miksi tunnettujakin metsäalan kirjoittajia on sortunut kirjoittamaan tuosta tuottovaatimuksen alentamisesta Pohjois-Suomessa ja/tai karuilla maaperillä. Puumäärän maksimointi ja nopea kiertoaika ovat juurtuneet käsitteinä syvälle.

    Näätä

    Metsäsijoittamiseen on vaikea päästä mukaan, koska suomenkielistä, talousnäkökulmaa painottavaa, sijoituskirjallisuutta on vähän. Siksi on ensiarvoisen tärkeää, että tätäkin keskustelua käydään palstalla. Jokainen toki muodostaa oman näkemyksensä ja tapansa toimia. Osalle se on jo muodostunut ja tiedän kokemuksesta, että sitä on myöhemmin vaikea muuttaa. Kun aikoinaan tuli aloitettua metsäsijoittaminen, tuli alkuun metsää hoidettua jälkikäteen ajateltuna vähemmän kannattavasti. Onneksi hyvin aikaisessa vaiheessa sain asiantuntija-apua parilta henkilöltä. Myönnän, olihan se suuri kynnys luottaa heidän viestiinsä, kun koko metsäsektori neuvoi toista.

    Olen muutamissa metsäsijoittamista käsittelevissä kirjoissa törmännyt mainintaan, että pohjoisessa puu kasvaa hitaammin, odotusajat ovat pitempiä, kantohinnat pienempiä, metsätiloilla vähemmän kysyntää tms. kuin etelässä mistä syystä sijoittajan on realistista valita pohjoisessa pienempi tuotto-odotus ja laskentakorko. Tätä teesiä en vain itse pysty ymmärtämään. Tuotto ja riski kulkevat käsi kädessä. En voi ymmärtää miksi pohjoisessa sijoittajan pitäisi ottaa sama riski ja tyytyä pienempään tuottoon.

    Näätä

    Olen havainnut, että tällä palstalla on muutamissa ketjuissa sivuttu asuntosijoittamisen isoja remontteja ikään kuin mörkönä. Samalla taas metsäsijoittamisen isointa investointia, metsän uudistamista, ei pidetä ongelmana. Esimerkkinä se putkiremontti isommissa kasvukeskuksissa nostaa useimmiten (ei aina) asunnon jälleenmyyntihintaa  investoinnin verran. Toisin käy metsässä, usein valmista taimikkoa saa halvemmalla kuin maapohjaa mihin tehdään maanmuokkaus sekä istutus.

    Osa asuntosijoittajista laittaa sijoitusasunnon lihoiksi ennen remonttia, osa säilyttää asunnon sijoitusportfoliossaan. Jos päätyy säilyttämään sijoitusasunnon ja investoi remonttiin, alkaa investoinnin kuolettaminen välittömästi remontin jälkeen. Metsäsijoittaja odottaa sen 30 vuotta ensimmäisiä tuloja. Euro tänään on parempi kuin euro huomenna, eikö vain?

    Palataan alkuperäiseen kysymykseen, jos ja kun asuntosijoittajatkin pohtivat asunnon myymistä ennen isoa remonttia, eikö metsäsijoittajan pitäisi entistä enemmän pohtia myymistä ennen uudistamisinvestointia?

    Näätä

    Ketjussa on keskusteltu verotuksesta, mikä vaatisi erillisen ketjun, niin oleellisesta asiasta on kysymys. Myytävänä olevien metsätilojen määrään varmasti vaikuttaa se, että verotus suosii metsätilan siirtämistä suvun sisällä. Tämä lienee jäänne historiasta kun pelättiin metsäomistuksen pirstoitumista ja kai sitä edelleenkin pelätään. Kuitenkin on osoitettavissa, että metsätiloja ostavat yleensä ne joilla metsää on ennestäänkin. Näin ollen olisi järkevämpi antaa markkinatalouden hoitaa metsälöiden keskittyminen eikä ohjata sitä lakien kautta.

    Vuodesta 2016 arvopapereihin sijoittaminen on tukenut verotusmielessä metsäsijoittamista kun myyntitappioita voi vähentää pääomatuloista. Kun myy puuta, kannattaa tarkastaa onko osakesalkkuun kertynyt tappiollisia osakkeita. Toki koskee myös muuta sijoitustoimintaa, missä syntyy myyntitappioita.

    Näätä

    Lauri Vaara: ”Näätä ei huomaa (29.7.2017, 16:56), että olen lisännyt laskurin kustannustekijöihin mahdollisuuden lisätä kustannuksiin vieraan työvoiman kustannukset (no 18). Jos työntekijän palkaksi oletetaan 15 €/tunti, jäisi maatilayrittäjälle nykyisillä korjuun kustannuksilla traktorin vuokraa 16 euroa tunnilta.”

    Huomasin tämän solun, mutta se näytti nollaa euroa ja solu on lukittu, joten en päässyt tuntiveloitushinnan vaikutuksia sekä ulkopuolisen työvoiman tuntimääriä mallintamaan. Tuo 15 euroa kuulostaa kaikkineen työnantajamaksuinen pieneltä, mutta ei puututa siihen. Sen sijaan kommentoisin sitä, että jos maatilayrittäjä vaikka tekisi työstä itse puolet ja palkkaisi henkilön tekemään toisen puolen niin mistä löytyy osaavaa ja vapaana olevaa työvoimaa, joka on valmis tekemään 350 h talviaikana mahdollisesti hyvinkin epäsäännöllisesti työtä? Tuosta myös syntyy se, että metsätilayrittäjälle tulee rekrytoinneista kustannuksia. Mitä jos maatalouskone hajoaa, ulkopuolisen työvoiman palkka juoksee silti. Kovaa riskiä maatalousyrittäjä joutuu ottamaan, onko moiseen suurella osalla maatalousyrittäjistä halua?

    Lauri Vaara: ”Maataloustraktorilla puu kuljetettaisiin ilman välivarastointia kannolta suoraan kaukokuljetuksen kuormauspaikalle.”

    Tämä voi paikallisesti toimia, mutta on kohteita missä tuo kaukokuljetuksen kuormauspaikka sijaitsee kaukana. Mikäli oikein taulukkoa tulkitsin niin siinä lähikuljetusmatka on 10 km? Kuulostaa erittäin pieneltä etäisyydeltä. Jos/kun matka on pitempi alkaa siitä maataloustraktorin 700 h käyttöajasta suurin osa kulua tien päällä. Lisäksi jos hakkuut tehdään pelkästään talvella, syntyy monissa tapauksissa tienaurauskustannuksia. Nämä tietysti voidaan tehdä maatalouskoneilla, mutta kustannuksia ei ole taulukossa?

    Laurille nostan kuitenkin hattua kun asiaa jaksaa pyöritellä ja ennen kaikkea siitä, että väitteiden tueksi on tehnyt ja osoittaa laskelmat. Niin kuin aiemmin totesin, minulla ei ole osaamista arvioida maatalouskoneiden kulu- tai tuotospuolta. Itselle tämä malli herättää kaksi pääkysymystä 1) onko maatalousyrittäjillä halua/osaamista lähteä pyörittämään sivuliiketoimintaa huomioiden sen riskit (esimerkiksi kohteiden tarjouskilpailun häviäminen, ulkopuolisen palkkaaminen) 2) valuuko mahdollisesti saavutettu kustannushyöty kolmansien osapuolien ja maatalousyrittäjien pussiin.

     

    Näätä

    Gla, en ymmärrä pointtiasi. Ilman ”sijoittamisen teoriaa” ei pitkällä aikavälillä voi lyödä keskimääräistä tuottoa vaikka olisi kuinka intoa ja mielenkiintoa. Lyhyellä aikavälillä kuka tahansa meistä voi menestyä niin osake- kuin metsäsijoituksissa, mutta sen toistaminen vaatii muutakin kuin onnea.

     

    Näätä

    Puuki: ”Ei metsänkasvatuksella pärjää muihin sijoituskohteisiin nähden edes E-Suomen parhailla kasvupaikoilla”

    Jos katsotaan keskimääräisiä tuottoja, tämä pitää paikkaansa. Kuitenkin sijoittaja, joka ymmärtää metsäekonomian perusteet voi saavuttaa huomattavia ylituottoja keskiarvoon verrattuna. Toki vastaava pätee puolestaan osakemarkkinoilla, joka ymmärtää yritysten ansaintalogiikan, kilpailuedun, kasvavan ja ennen kaikkea kestävän osingonjaon tulee todennäköisemmin saavuttamaan ylituottoa niihin verrattuna, jotka valitsevat arvopaperit tikkaa heittämällä.

    Itse olen saavuttanut tähän asti huomattavasti paremmat tuotot arvopapereista kuin metsästä. Joku voisi kysyä, ihan perustellustikin, että miksi sitten sijoitan metsään jos oletan tämän jatkuvan tulevaisuudessakin. Metsä tarjoaa hajautusta, pääpaino itsellä on arvopapereissa, mutta ei tarvitse pelätä pörssiromahdusta.

    Mitä nuorempi sijoittaja on, sitä enemmän hänen kannattaa ottaa riskiä. Toisaalta kannustan nuoria kokeilemaan eri sijoitusmuotoja. Joku voi saada metsästä paremman tuoton kuin arvopaperimarkkinoilta. Sijoittamisessa tarvitaan omaa kiinnostusta ja vaivannäköä. Joillekin osakeyhtiöiden vuosikatsausten ja tilinpäätösten lukeminen voi olla raskasta kun taas raivaussahalla tykkää painella pitkin metsää. Se oma kiinnostus on valtava voimavara, mikä tulee hyödyntää, vaikka se onkin osittain tunneasia.

     

    Näätä

    Tai sitten vaan metsänomistajissa on niin suuri osuus, jolle raha ei merkitse. Tässäkin ketjussa moni on vierastanut sanaa ”metsäsijoittaja”.

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 350)