Käyttäjän Musta miäs kirjoittamat vastaukset
-
”Harrastelija” kirjoitti viestiketjun eka sivulla että vakuutusyhtiöltä saa 8-10% tuoton sijoitukselleen. Kertoisitko millainen tämä vakuutus on? Itse aloitin sijoittamisen vuonna 1997 ja ilmeisesti oli samoja rahastoja kuin uutiskynnyksen ylittänyt Åke Blomqvistin tapaus takavuosina kun hän syytti Merita-pankkia harhaanjohtamisesta sijoitusneuvoissa. Sen jälkeen oli erityyppisiä op-rahastoja jotka kaikki möin pois viime talvella ihme kyllä kurssikäppyröiden ollessa korkealla ja nythän loppuvuosi 2018 oli melkoisen alavireisen mollivoittoista. Metsätilojen hankkimisen aloitin yli 10 vuotta sitten ja viimeinen hankinta oli kesällä 2017. Ne ovat olleet mieluisia sijoituksia kun itse pystyy ja jopa osaakin tehdä lähes kaikki työt metsissään itse. Lannoitukset ja päätehakkuut konevoimin. Se omissa metsissä touhuilu tuo kyllä mielihyvää ja kiintymystä kuten vaikka ihmisen ja lemmikin välillä. Myönnän että en saa samanlaista tyydytystä päivätyöstä metsäyhtiössä vaikka työni onkin monipuolinen ja vaihteleva. Kahta aikuista lasta ja yhtä vielä kotona asuvaa lukiolaista mietin myös mahdollisina tulevina metsänomistajina. Heidän koulutuksensa on ja oli hyvä sijoitus tulevaisuuteen. Paljon on tullut töitä tehtyä tähän ikään ja omien töiden tunteja en ole laskenut. Maailma on myös avartunut käytyäni pari kertaa Amerikassa ja kerran Afrikassa Venäjän Karjalasta puhumattakaan. Eläkeikään olisi vielä noin 15 vuotta ja myös yritystoiminta on yksi tulevaisuuden visio. Olen tehnyt analyysin että rohkeus ei vielä riitä jättäytymään pois vakituisesta työstäni. Mutta tämmöistä tuli nyt kirjoitettua vaikka alussa olikin se kysymys ”Harrastelijalle”
Musta miäs 19.1.2019, 22:49Se kämppä jossa oli ensimmäinen tapaaminen on StoraEnsolla myynnissä joten se voi olla ensi kesänä jollain yksityisellä. Samanlaisen kämpän möivät Joroisten puolelta muutama vuosi sitten ja kaikki muutkin kämpät ja parakit saunoineen on myyty Pohjois-Savossa. Ei arvosta yhtiö metsäosaston henkilöstön virkistyskäyttöä vaikka kulut olisivat yhtiön liikevaihtoon verrattuna vain promillen kymmenestuhannes tai sadastuhannesosa. Minäkin yli 20 vuotta siinä kämpällä talonmiehenä ollut oman työn ohella ja jos pari työpäivää laskutan vuodessa niin talouspuolen osastolta kuuluu marinaa mutta marina loppui kuin seinään myös paikalliselta ostopomolta kun sanoin että voitte sitten itse muun kämppätyön lisäksi tyhjätä ulkohuussin 3 kertaa vuodessa. Eipä löytynyt halukkaita siihen tehtävään. Mutta katsotaan kämpän tilannetta meneekö kaupaksi vai ei. Vuodesta 1993 lähtien siellä tullut oltua joka kesä ja muinakin aikoina joten harmi jos se perinne päättyy.
Musta miäs 19.1.2019, 22:12Onkohan millään yhtiöllä enää koivuvanerintukin latva lpm 18cm. 20cm tuntuu usealla olevan. Vuodesta 1985 alkaen hakkuita tehneenä ja varsinkin 90-luvulla paljon vanerikoivuaukkoja sekä moton jäljiltä vanerien hakkuuta tehneenä voin sanoa että ainakin täällä Savon suunnalla oli silloin hyvälaatuisia koivurunkoja. Usein pystyi latvavanerin tekemään siihen 18cm. Tyvikoivua lähti myös hyvin ja ne oli usein merkattu värillisellä numerolla puun kylkeen. Joillakin leimikoilla oli tyvikoivun ostaja/jakomies mukana ja kertoi mihin mittaan ulkomaan laatutyvet ja mihin kotimaan tyvet sekä lisäksi sahakoivut 52dm ja 26dm. Lisäksi vielä normaali vanerit niistä rungoista ja rungon osista jotka eivät täyttäneet edellä mainittuja arvokkaampia laatuja. Tukkiprosentti oli yllättävän korkea ja normaali vaneritukin hintakin 300 markkaa. Ne oli hyviä aikoja tehdä hakkuita ja viimeiset 10 vuotta hakkuut ovat jääneet vain omien tilojen hankintahakkuisiin jota viimeksi tänään myös kävin turimassa muutaman tunnin. Niin…-85 talvella 17 ikäisenä aloitin Scaumanilla ja kun se yhtiö lopetti puunhankinnan niin Tehdaspuulle siirryttiin mutta -87 helmikuussa metsurin kansallispuku vaihtui kokoharmaaseen palveluspukuun joka oli sarkaa paitsi lomapuku. 11 kuukauden jälkeen juuri valmistuneena sotatyönjohtajana tammikuun alussa 1988 jälleen sonnustauduin reservin kersanttina tuttuun ja turvalliseen turva-asuun ja työsuhde alkoi Enso-Gutzeitilla joka jatkuu edeleen yli 30 vuoden jälkeen vaikka yhtiön nimi on monta kertaa muuttunut. Hakkuut miestyönä loppuivat noin 10 vuotta sitten ja sen jälkeen työn pääpaino ollut metsänhoito- ja suunnittelutöissä sekä puolen Suomen alueella luottamusmies – ja työsuojeluvaltuutetun tehtävissä Suomenlahtea myöten täältä Savosta lähtien. Vielä tähän aloittajan koivukuidun 3m pituuteen jossa hän kertoo 4m pituudesta kun käyttöpuuta ja metsään niin varmaan tarkoittaa rungon kuituosuutta eikä rungon pituutta. Neljästä eri hankintakaupastani yhdessä ollut vain pituus noin 3m ja muissa kaupoissa 3m-5m niin kuin tänä talvenakin ja kuusitukit 43dm-55dm.