Käyttäjän Mottimasa kirjoittamat vastaukset
-
Totta jätkä jos noin tarkkaa kaatoa haluaa, mutta metsätöissä usein riittää vähän karkeampikin arviointi, ei siellä aleta sihtaamaan ja mittailemaan milloin suuntaus on hyvä, riitä että puu saadaan kaatumaan maahan eikä konkeloon.
Pitopuun määrähän se lopulta ratkaisee mihin puu kaatuu, saranahan saa olla ”alamäen” puolelta poikki asti jos ”poikki rinteeseen” halutaan kaataa. Jos siis ajatellaan että puu on hieman kallellaan alamäkeen.
Moottorisahan pärinä on parasta musiikkia metsässä. Ei vain… Kyllä vähempikin voimakkuus radiossa riittää vaikka ympäristössä olisi kovakin meteli ja kuuluisi kuulosuojainten läpi. Onko teillä käytössä kypäriä radiosuojain paketilla? Toimivatko? Metsään niitä ei varmasti voi yöksi jättää?
Paskaa tuutin täydeltä!
En ole vielä ymmärtänyt mikä tässä on ideana jos tekee pistosahauksen ja jättää takalipan? Siinähän voi jäädä saha jumiin kun vänhän kohdalta joutuu sahaamaan viimeksi? Itse ikun joutuu tekemään sahausta kahdelta puolelta teen kiertäen, aloitan kaatokolosta ja sahaan aloituspuolelta pitopuutakin pois niin että toiselta puolelta laippa yltää läpi, sopivassa kohtaa kun saa laitan vängän väliin ja kun pitopuuta on pari senttiä jäljellä kampean nurin, jos toiselta puolelta puuttuu pitopuuta 10-15cm ei se haittaa mitään vielä alle 50cm puussa, jää siisti kanto kun tarkasti aloittaa. Sitten tietysti pistosahaus jos puu on iso 70cm, mutta monesti näkee tehtävän liian hankalaa työtä vielä normaalisti kaadettavien puiden kanssa.
Savotta on nyt sitä että vaikeita puita täynnä, vänkää ja työkkyriä tarvitsee joka päivä, 40-50cm kouvua ja haapaa mutkaista ja joka suuntaan hieman kallellaan, sahaus pitää olla justiinsa ja tuuriakin jotta onnistuu.
Jätkän sahalla sahataan vähintään 5000 kiintoa eikä se ole vielä uutuuttaan kummempi, eikä ole ollenkaa liioiteltua, antaa mennä vaan toisetkin 5000. 201 tilhi losahtaa 1000 kiinnon kohdalla. Omalla puutarhasahalla olen sahannut pian 600 kiintoa laippaa kääntämättä, se on toiminut aina reilun 100 kiinnon savotan huoltamatta ja se on aina sammunut bensan loppumiseen ja jätetty yöksi metsään, koskaan se ei ole jäätynyt, joskus ketju on vaatinut kantoa vasten töytäisyn että on lähtenyt yön tai viikon pakkasessa ja räntäsateessa olon jälkeen pyörimään. Saahan sahan kantaa yöksi vaikka sänkyynsä jos hölmö haluaa olla, minä köyrin ennemmin yöt vaimon kuin moottorisahan kanssa.
Kyllähän jätkä vähän epänormaalikin ihminen tietää milloin ketju on liian tiukalla, eihän se pyöri edes kunnolla ja varsinkin jos on käynyt kiveen ja puoltaa, se menee todella kieroon ja ahistaa liian kireällä. Laipan käännöstä on monia mielipiteitä, joku kääntää joku ei, kääntämättäkin kestää sen mitä saha muuten. Voihan sitä purkaa vaikka koko sahan ja huoltaa vaikka joka päivä, mutta hyvin sillä reilun 100 kiintoa sahaa huoltamattakin kunhan ennen metsään vientiä huoltaa. Joku kantaa joka päivä sahan kotiin tai autoon, ihmettelen miksi ihmeessä niin paljon turhaa työtä. Ei sitä kukaan korvesta varasta ja kun laittaa läjän alle ja varsinkin jos säätieto lupaa lumi tai räntäsadetta peittää huolella havuilla, tietysti muulloinkin, mutta erityisesti huonomman kelin alla huolella havuista suojaa. Koskaan ei ole saha paleltunut pakkaseen eikä sudet ole sitä yöllä syöneet, lehdestä olen kerran lukenut jutun kun ahma oli varastanut sahan ja kuljettanut satoja metrejä.
Liekkö vääränlainen sahaustekniikka vai mikä, mutta kyllä itse ainakin joudun joka viikko ketjua kiristämään, en mielestäni liian kireälläkään pidä. Karsiessa en kyllä sahaa säästele, kuusesta menee yhdellä vedolla nopeasti pyyhkäisten koko ”ulottuvuusalueelta” oksia poikki.
Kyllä on hankalaa jos pitää pöytä ja kaikki kantaa metsään että saa ketjun kiristettyä. Sahan pitää toimia yhden savotan ajan isompia huoltoja tekemättä, ketjun saa kiristettyä seisten polven päällä eikä se niin tarkkaa ole, pari hammasta kun näkyy nätisti päältä nostamalla on hyvä ja jos alta alkaa roikkua että hampaat näkyy on aika kiristää. Vein sahan metsään pari viikkoa sitten ja siellä se saa nyt olla jouluun asti, turhaan sitä kotia kantaa, nytkin ollut viikon pölliläjän ja havujen alla suojassa niinku kaikki muutkin varusteet ja huomenna jos sää sallii löytyvät sieltä ja toimivat taas moitteetta päivän. Ei ehdi oikeilta töiltä viikolla sahailemaan.