Käyttäjän Mottimasa kirjoittamat vastaukset
-
Kyllä Jaakko on kova mies, moni vähättelee, mutta yksikään vähätteliä ei pysty lähimainkaan samaan suoritukseen. Yli 50 vuotta metsurin hommia ja yksi ainut sairaslomapäivä koko aikana, enemmän loppuunsahattuja moottorisahoja kuin miehellä ikää. Koskaan ei myöskään ole kantanut lisäpainona turhaksi toteamaansa varustevyötä nostokoukkuineen, ei nouse pöllit eikä tukit pikkupojilta niinkuin Jaakolta. Harva heittää 260 kiloista tukkia olalle ja lähtee kävelemään.
Ampisia niin paljon että parempi pysyä muissa hommissa ja odottaa parempia raivauskelejä kun ei niin kiireellistä ole nyt. Suurempia oireita ei ampiainen aiheuta, mutta ei huviksensa pistoja keräile jos ei pakko. Hyttysistä olen oppinut olemaan välittämättä, t-paita riittä hyttysten vuoksi. Pahimpia ovat ne pienet näkymättömät polttiaisiako lienevät jotka purevat kipeästi ja aiheuttavat punaisia pisteitä. Hirvikärpäsiä ei meillä ole muutamia enempää, anoppilan metsässä kun kävin muutaman sadan metrin lenkin oli viitisenkymmentä hirvikärpästä kimpussa, sai riisua ja kääntää vaatteet moneen kertaan ja aina vain niitä oli, housuihin asti tunkivat. Hirvikärpäsistä olen vuosia ihmetellyt kun toiset sanovat että ne purevat ja tulee paukamia, minä en ole koskaan havainnut hirvikärpäsen purevan, ainoastaan vähän ilkeästi kutisee iholla liikkuessaan ja pään alueella harmia aiheuttavat kun tunkevat korviin ja aina silmiä myöten.
Kuitenkin jatkuvankasvatuksen metsä on ”metsänkäyttölaissa” määritelty hyvin lähelle harsintaa ja siksi ollut kiellettyä. Kyllähän jo määritelmien nimetkin kertovat mistä on kyse. Jatkuvaakasvatusta ei voi tehdä merkkaamalla isot rungot kaadettaviksi jos ei pienempää eri-ikäistä (kuutioitavaa) puustoa jää jäljelle. Jatkuvapeitteinen taas on aivan eri asia, siihen lasketaan avohakkuussa alle jäävä pienikin taimikko jonka on tarkoitus korvata istutus, tämä ei kuutioitava puusto muodostaa kuitenkin jatkuvan peitteen metsässä.
Siemenpuilla uudistaminen ei ole mitenkään tekemisissä jatkuvankasvatuksen kanssa. Jatkuvakasvatus on ollut kiellettyä 50 luvulta vuoteen 2014 ja siemenpuu hakkuita on tehty tuohon väliin jatkuvasti. Oikeassa jk metsässä hakkuu keskittyy isojen tukkirunkojen poistoon poimimalla, jäljelle jää ainakin 5 eri ikäluokan puustoa siten että jatkuvasti 5 vuoden välein voidaan isoimpia poimia pois ja metsä ei näennäisesti muutu ollenkaan, ei tule taikko vaihetta ollenkaan. Sitten on aivan eri luontainen uudistaminen jossa hyvä esim männikön aluspuuksi kasvanut kuusentaimikko jätetään korvaamaan istutus kun iso metsä kaadetaan aukoksi, tällä ei ole myös jk:n kanssa mitään tekemistä keskenään.
Ei ole metsät saattohoidoissa eikä niitä kenenkään ainakaan sinne pidä mukaan ottaa. Moni on ottanut, eikä niitä metsiä enää ole. Tuossa seurannut erään orvoksi jääneen lievästi vammaisen hoitokodissa asuvan miehen metsiä, kyllä se ”taloudenhoitajaksi” määritelty taho pitää huolen että jos raha loppuu hoidettavalta niin varmasti moto käy metsässä, ei ole sitä vaaraa että metsät jäisivät hakkaamatta, myyntiinkään eivät tule ja kun hoidettava lopulta kuolee ei metsistä ole mitään jäljellä, eikä rahallista perintöäkään ole jos joku perinnöllinen olisi.
Minäkään en kallopään tapaan niin jatkuvaakasvatusta ymmärrä, mutta sen sijaan luontaista uudistamista missä kasvatetaan yhden kokoista puuta kerrallaan taimen lisäksi kannatan. Aluskasvillisuutta ei pidä tuhota, sensijaan isompi puusto oltava ajoissa tukiksi lihottamis tiheydessä, jotta taimikko ei kärsi.
Tuollaiset tikkamiehet kuseksivat omille nilkoilleen. Aika vääristävä uutinen kun nimenomaan pesäpöntön ympäristö oli jätetty hakkaamatta pöllö huomioiden, tuon olisi helposti voinut hakata nurinkin. Puhutaan että lahopuuta ja pökkelöitä pitäisi lisätä, oma-aloitteisesti mielellään lisäisikin, mutta tämäntapaisten laittomien ja harhaanjohtavien uutisten takia tulee mieleen kaataa jokainen kelo ja lahopökkelö maantasalle ettei varmasti linnusto pääse kasvamaan huomiota herättävän laajaksi.
Lupa pitää aina olla. Alas vain jos ilman lupaa laitettu. Minäkin laitan ja olen laittanut pöllöille ja haukoille omalle maalleni pönttöjä, mutta en niistä kenellekkään ilmoittele. Lintuharrastajien suositus on että varsinkin pöllönpönttöjen asennuksesta tulisi ilmoittaa paikalliselle lintukerholle tai harrastajille lähinnä rengastusta ja laskentaa ajatellen, mutta se on vähän kaksipiippuinen asia metsänhoidon kannalta. Itse en ilmoita, koska jos sattuu jokin harvinaisempi laji pesiytymään, voi tulla ongelmia tulevien hakkuiden kanssa. Muutenkin pidän vähän silmällä mitä pöntöissä pesii, välittömästi lähtee pöntöt pois jos liito-orava tai vastaava metsätalouden uhka tulee vastaan.
Aikaisin istutettu taimi on nyt toivoton tuolla kuivassa mättäässä, vanhassa puussa toki on juuret syvälle, mutta mitä viikonloppuna tongin lapiolla maata metsässä niin 30-40 senttiä oli jo pölykuivaa, vielä 3 viikkoa sitten oli jäässä. Nopeasti kuivuu nytten. Ojanpohjia on hyvä kävellä kun ovat kuivia ja kovia kuin kivi, vappuna niissä vielä tulvi.
Kuivaa on eikä säätiedot lupaa vettä ainakaan seuraavaan 2 viikkoon, viimeksi on vesipisaroita tippunut taivaalta toukokuun ensimmäisellä viikolla. Taitaa kuivuus vaikuttaa kovasti jo puun kasvuunkin? viljapellot ovat surkean näköisiä kun siemenet eivät idä kuin sillä täällä, heinän kasvukin loppui. Taitaa tulla erityisen heikko vuosi kaikkien kasvien osalta puut mukaanlukien. Uutisissa sanoivat ettei ole miesmuistiin ollut vastaavaa toukokuuta.
Kaikenlaisia koneita on raivurin selättäjäksi kokeiltu tehdä, mutta miten ihmeessä tuollaiset monsterit pystyvät tekemään työn jopa millin tarkasti, kaatamaan risun aivan taimen juuresta tainta vahingoittamatta? Pitäisi olla kamera terässä tai tunnistin joka ei päästäisi terää liian lähelle. On tehojätkää ja muuta joissa nosturi ja raivuupää heiluvat kuin hullun yrpä toisen p…, mutta ei niillä tarkkaan ja tuottavaan työhön pysty edes koneen vierestä, taimia menee poikki ja risua jää pystyyn ja taimien päälle kaatuneiksi. Jos olisi taimen istutukseen kelvollinen kone, voisi olla ideaa että se merkkaisi taimet satelliittikartalle ja robotti raivaisi sillä kartalla, mutta nettiyhteyksien pitäisi parantua valtavasti kun ei 3G yhteyskään toimi korvessa eikä satelliittipaikannin ole 10 metriä tarkempi.