Käyttäjän Mikko Tiirola kirjoittamat vastaukset
-
Hirvikysymykseen vastasin metsänhoito keskusteluosiossa Antonin hieman provokatiiviseen asiaa. Totean vaan, että olen 100% metsänomistajan asialla, kun tuota omakohtaista kokemustakin on vaikka muille jakaa, mutta en kertakaikkiaan usko törkeyksiin ja ärräpäiden voimaan. Kirjoittelen asiasta kevään aikana lisää mhy-lehtiin ja kehotan olemaan aktiivinen tuhokorvausten hakemisen suhteen. Niillä on vaikutusta sekä haettaviin, että myönnettäviin lupiin.
Vaikka tämä ei olekaan yksittäisten edunvalvonta-asioiden keskusteluketju, niin esimerkkinä kommentoin metsälain valmistelua. Metsälain isoimmaksi kiistakysymykseksi on muodostumassa luonnon monimuotoisuus kohteet vaikka jatkuvasta kasvatuksesta on paljon puhuttu. Metsälaki pitää olla hengeltään laki metsäelinkeinosta ja sitä lausunnolla oleva lakiesitys pitälti onkin. Olemme olleet mukana lain valmisteluprosessissa alusta asti. Emme voi kuitenkaan hyväksyä sitä, että metsälaista halutaan ympäristöjärjestöjen toimesta osittain suojelulakia. Metsälaissa ei ole korvaussäännöksiä toisin kuin luonnonsuojelulaissa. Nykyisessä lausunnolla olevassa versiossa pienialaisuus määritellään 4% tasoon tai 4000 euron tasoon tilatasolla . Suomalaisten mediaanivuosiansio on 21 000 euroa. Vähäinen haitta ollaan vetämässä kahden kuukauden palkkatulon tasoon. Tätä ei voi hyväksyä. Tämä on sosialisointia. Muutoin ihmettelen keskustelua, jossa metsänomistajat vaativat itselleen rajoitteita. Sitä en ymmärrä. Lakirajat tarvitaan oikeusturvasyistä esimerkiksi harvennushakkuulle, mutta kyllä metsänomistajan pitää saada tehdä omaisuudellaan sitä minkä hän parhaaksi näkee uudistamisvelvoitteen rajoissa.
Mikko Tiirola 17.3.2013, 20:41Kun oikein nimellä pyydetään vastaamaan MTK:n hirvipolitiikkaan, niin kommentoin, vaikka olenkin sitä mieltä, että edunvalvonta ei ole sitä, että haukutaan ihmisiä nimeltä. Lauri Kontro on hyvä päätoimittaja ja on antanut lehdessään tasapuolisesti palstatilaa eri näkemyksille. Itsekin olen kirjoittanut yliön noin vuosi sitten hirvien metsätaloudelle aiheuttamista haitoista. Tiedoksi se, että minä edustan MTK:ta valtakunnallisessa riistaneuvostossa ja Lauri Kontro Metsästäjäliittoa.
Itse pyrin vaikuttamaan, että hirvikantaa saataisiin pienenettyä ja ennen kaikkea kannan vaihteluita tasattua. Ylös alas menevästä kannasta tulee suurimmat ongelmat. Olen lukuisissa puheissa ja kirjoituksissa ja tiedotteissa vaatinut näitä samoja asioita ja teen tinkimättä sitä työtä myös hirvikannan hoitosuunnilman lausuntoa valmisteltaessa.
Itselläni on varsin karvaita kokemuksia pahoista hirvituhoista. Keväällä menee uudistukseen yli 5 ha kolmimetristä männyn taimikkoa ja hirvivahinkoilmoituksia tein viime syksynä noin 20 hehtaarille. Yksi metsäpalstani kun sattuu olemaan vaikealla talvilaidun alueella.
Seuratkaa mhy-lehtiä kevään aikana, niin kirjoitan kokemuksistani tarkemmin. Vielä korostan sitä, että paras edunvalvoja ei ole aina se, joka päästelee eniten ärräpäitä.
Paikallisella tasolla hirvikysymykset ratkaistaan. Siellä pitää olla aktiivinen eikä yhtään hirvituhoa kannata olla ilmoittamatta ja hakematta korvauksia. Tuhot vaikuttavat myönnettä’viin lupamääriin.
Mikko Tiirola 17.3.2013, 09:09Mitä MTK:n metsäedunvalvonta tekee Helsingissä? Vaikuttavan etujärjestön pitää olla lähellä päätöksentekoa. Hallituspuolueet linjaavat poliittiset päätökset. Hallitukseen täytyy olla toimivat suhteet, vaikka hallitusta usein kritisoidaankin huonoista päätöksistä.
Suomalaisessa yhteiskunnassa analyyttisellä tiedolla on vahva rooli. Siksi etujärjestöllä pitää olla resursseja ja osaamista. Tämä ei tietenkään yksinään riitä. Tarvitaan myös uskottavuutta ja vaikutusvaltaa. Se, että MTK pystyy hoitamaan kaikkien maaseutuelinkeinojen etuja saman organisaation ja yhteisen resurssin alla hyödyttää ehdottomasti kaikkia suomalaisia metsänomistajia. Se, että MTK:n pj Marttila on pääministerin johtaman talousneuvoston jäsen, on varmasti suomalaisen metsänomistajan etu. Kiinteistöverojen ja metsätilamaksujen tuhoisista vaikutuksista ei pääse pääministeri kanssa puhumaan analyyttisesti kovin monen mo-järjestön edustajat. Se, että minulla johtavana luottamushenkilönä täytyy olla kuuma linja Koskisen Jariin, on itsestään selvyys.
Poliitikoille asia pitää pystyä perustelemaan hyvin. Etujen ajaminen on sitkeää ja ammattimaista työtä. Aina tulokset eivät ole hyviä, mutta ne olisivat takuulla paljon huonompia, jos valmistelussa ei oltaisi mukana, ja jos laajaa osaamista ei olisi. MTK:lla on töissä Simonkadulla kymmeniä henkilöitä. Metsäedunvalvontaa päätyönään MTK:ssa Helsingissä tekee kymmenkunta henkilöä – metsänomistajien liitoissa maakunnissa vielä tuplasti lisää. Kun puhutaan esim lunastuslain, maankäyttö- ja rakennuslain, ympäristönsuojelulain, metsälain, puutavaran mittauslain, metsätuholain uudistamisesta, niin vaikuttamassa täytyy olla. Ennen kuin asiat ovat eduskunnan valiokunnissa ja suuressa salissa, on niiden pohjat käytännössä lyöty lukkoon työryhmissä ja valmistelussa. Silti edustkunta päättä laeista lopullisestija siksi kaikkien puoluiden kansanedustajiin pidetään MTK:ssa säännöllistä yhteyttä viikottain.Mikko Tiirola 17.3.2013, 09:00Minua harmittaa se, että emme ole onnistuneet viestimään metsänomistajien edunvalvonnasta riittävästi. Aivan kuin nimimerkki Gla edellä kirjoittaa, edunvalvonnan tarve on kasvussa.
EU:lla ei ole virallisesti yhteistä metsäpolitiikkaa, mutta ilmastopolitiikan mukana komissio nostaa metsien käyttöön rajoitteita ja byrokratiaa framille. Vuosi sitten saatiin laittomien hakkuiden byrokratiataistelussa voitto. Nyt tehdään kovasti töitä biomassan kestävyyskriteerien valmistelussa, ettei sieltä tulisi karmeita lisärasitteita. Uskokaa pois, ei siellä Brysselin tuhansien lobbareiden joukossa metsänomistajalähtöistä ruuhkaa ole. Mikään kerho tai muu harrastejärjestö ei pysty siellä uskottavasti toimimaan.
MTK:lla on Brysselissä oma toimisto ja yhteinen metsälobbari Tatu Liimatainen pohjoismaiden sisarjärjestöjen kanssa. MTK:n puheenjohtaja Marttila istuu Euroopan metsänomistajajärjestön hallituksessa ja metsäjohtaja Hakkarainen on komission metsäkomitean pj. Eurooppalaiset mo-järjestöt kertovat, että he kadehtivat suomalaista metsänomistajien edunvalvontaa. Se on tehokasta, koska sillä on koko alkutuotannon edunvalvontaresurssit ja vaikutuskanavat yhteisen organisaation käytössä. Se on tehokasta, koska missään maassa pelkkä metsänomistajajärjestö ei saa vallan kammareiden keskeisiä ovia auki. Baijerin mo-järjestön pj spiikkasi taannoin Hakkaraisen Juhan lavalle esittelemällä hänet Euroopan vaikutusvaltaisimman mo-järjestön metsäjohtajana. MTK:n metsälinjan asiantuntija Janne Näräkkä seuraa päätyönään Simonkadulla kansainvälisiä metsäasioita. Hän on varmasti maailman parhaimpia asiantuntijoita alallaan. Etujärjestötyö perustuu entistä enemmän tietoon, asiantuntemukseen ja analyyseihin. Sitä Janne tuottaa ja yhdessä MTK:n johdon kanssa tarjoaa sitä meppien ja komission käyttöön. Vaikuttamisessa tarvitaan tietoa ja vaikutusvaltaa. Isojen kammareiden ovat avautuvat MTK:lle niin Brysselissä kuin Helsingissä. Aivan turha sinne on harrastuspohjalta mennä yrittämään.