Käyttäjän MIISU4F kirjoittamat vastaukset
-
En tunne yhtään *tekstiilimetsuria*. Kyllä näkyvyys on yksi suuri työturvallisuustekijä. Siksi tähän asti Dimex.kin aina parantanut nopealla aikataululla mallistojaan lakien ja asetusten mukaisesti, mitä tulee myös huomioväreihin, näkyvyyteen, heijastimet ym. Käytännössä oikea metsuri kyllä voi tehdä parityötä tai jopa kimpassa, olla samalla palstalla raivaamassa tai sahaamassa puita kuin metsäkone, on tienvarsiraivuut ym.ym. Jos kuukahtaa maastoon, hyvin erottuva ja pimeässä heijastava vaatetus on ihan ehdoton, että tyypin ylipäätään löytää.
Jätkä elää jossain kasarilla? Kyllä metsätyötä -ja turvallisuutta koskevat asiat ovat tulleet paljon eteenpäin. EU stantardit on kaikille samat ja kyllä suomalaisia tuotteita menee myyntiin muuallekin. Mä en kyllä ymmärrä, kuinka vanhaa Jätkän tietämys näistä asioista on?
Tienvarsiraivauksille ja ratatyömaille on omat lait ja asetukset koskien muunmuassa ratahenkilöstön huomioväritystä ja mahdollisesti radan varressa työskentelevän huomiovärejä mutta en käy niitä tässä kertaamaan. Niissäkin on kuitenkin ihan ehdottomia juttuja, joista ei käy yhtään laistaminen, oli yrittäjä tai palkoillinen siellä töissä.
Nykyään työnantaja hankkii kaikki TES listan mukaiset työvaatteet ja turvavarusteet kilpailutuksen myötä samalta toimittajalta. Metsuri ei maksa mitään niistä.
Tähän asti kilpailutuksen on voittanut useasti Dimex. Jos metsuri on halunnut jonkun kalliimman varusteen muualta, niin on korvattu vain se työvaatteen hinta, minkä se olisi Dimexillä maksanut ja metsuri maksanut lopun omasta pussista.
Ensi vuonna systeemi muuttuu taas. Metsähallitus kilpailuttaa omana yksikkönään julkisen hankintalain mukaan omille metsureilleen varusteet. Yksityiset metsäyhtiöt/yritykset sitten kukin omana kilpailutuksena, mistä sitten tarjouksia saakaan, TES-listan mukaisen varustepaketin. Myös paikallisesti (työnantajakohtaisesti) on voitu hankkia muitakin käytännöllisiä varusteita/vaatteita kuin TES- listauksessa ja/tai Dimexin metsurikuvastossa.
Turvavarusteryhmä muuttunee tai lakkaa olemasta Metsähallituksen oman kilpailutuksen myötä. Viimeiset vuodet kun kaikki isommat metsäalan toimijat ovat yhdessä kokoontuneet kehitysryhmänä ja samalla kilpailutusryhmänä. Varusteet on koekäytetty kentällä jokaisen ryhmän toimijan kesken. Tulevaisuudessa vain kehitysryhmä kokoontuu, jos kokoontuu. Tuotekehitys jää sitten sen varaan, mistä kukin firma varusteensa hankkii.
Kaikki pienemmät metsuritallit eivät ole olleet yhteisessä kilpailutuksessa eikä kehitysryhmässä tähänkään asti mukana.
Yrittäjämetsurit ovat itse hankkineet, mistä parhaaksi näkevät, vaikka niitä kalliimpia (Husqvarnan, Stihln, Uittokalusteen) merkkejä.
Muistutan nyt kuitenkin palkoillisia metsureita, luottamusmiehiä ja työsuojeluvaltuutettuja, että hankkiipa tulevaisuudessa oma työnantaja mistä tahansa ne varusteet, että saavat nähdäkseen TES-luettelon mukaisen ja laajuisen kuvaston, mistä tilataan asianmukaiset varusteet.
Joo, nyt kun tätä on vuorokauden käyttänyt, niin tosiaan. Palstan lopussa pitää olla se sivunvaihto. Viimeksi palstauudistuksessahan se tuli sitten viimein, kun tarpeeksi annettiin rakentavaa palautetta.
Mitäpä ei kaupunkilainen kevytmetsuri tekisi työturvallisuuden nimissä! (paperinukkemetsuri) =D Aaa, sulla on, Jesse, oikein pikakiristys! Mulla on ihan perinteiset nauhat noissa vielä. Pistän tuplarusetin, niin pysyy kiinni mutta kyl nauhat välillä oksaan aukeaa, vaikka on lahje päällä.
Mä olen ollut tyytyväinen kesäkäytössä Ejendalsin Tegera nahkasormikkaisiin. Sateella raivatessa käytän vanhoja istutushanskoja puuvilla- tai nappylähanskat alla. Ja vaihdan niiden kastuttua kuiviin. Pareja kun on kertynyt vuosien varrella kymmeniä mutta istutuksella pitää olla aina uudet ja ehjät hanskat.
Minulla on vielä yhdet pitkävartiset oranssit kumihanskat, (ne on poistuneet Dimexin metsurikuvastosta) joilla kädet pysyy pari- kolme tuntia kuivana mutta niissäkin on jo toisessa reikä 🙁 Kesäkäytössä menettelee. Kuivuessa niillä menee pari päivää patterilla.
Rouherukkasia on minullakin kaksi paria. Räntä/lumikeleillä ja pakkasella käytän niitä, jos lunta tulee puista. Laitan alle sormikkaat, tai lapaset ja sen tumpun, mikä tulee rouherukkasten kanssa. Kyllä mä tykkään paljon rouherukkasesta, se kuivuu kyllä yön aikana patterilla, vaikkei ne juuri kastukaan. Laitan ne reunasta pyykkipojalla avoin puoli ylospäin. Onhan ne kankeat raivatessa mutta pysyy kädet lämpinänä ja kuivana, se on pääsasia.
Raivaussahaa tankatessa ja käynnistäessä käytän sitä Tegeran talvihanskaa ja myös kuivalla pakkassäällä.
Kirjautuminen ja uuden salasanan tilaamiseen menikin kaksi pv, kun en kai vaan tajunnut mitä hittoa piti piti tehdä mutta kai sattuman kautta, sain uuden salarin. Aika pöhkösti noi ohjeet.
Läppäriltä lukiessa fontti on ainakin tarpeeksi iso, ei tarvitse lukulaseja. Tyhjää on kauhean paljon, vie noi väliköt turhan paljon tilaa. Voisi olla paljon paljon tiiviimpi ulkoasu.
Älylaitteilla en käy enkä someta.
Ainiin. Olihan minulla Stihlin nahkaturvakengätkin aikoinaan, jotka sain tuotepaketissa ollessani Stihlin mainoksessa. Ne kengät kuluivat kahdessa kesässä loppuun. Menivät koppuraan ja saumat ratkeilivat. Ne olivat myös todella jäykät koko käyttöhistorian ajan. Olihan niistä tukea mutta joustoa ei yhtään. Tottuihan niihinkin mutta laatu ei mielestäni vastannut myyntihintaa, mikä oli useamman satasen kaupassa, kun kävin tsekkaamassa–onneksi sain ilmaiseksi.
Minulla on Dimexin metsuripaketin kuvastosta tilattu Husqvarnan nauhalliset turvakengät. Valmistajaksi kerrotaan Jalas. Vähän kääntelin pakettia ne saadessani mutta ihan varma en ole, missä ne on oikeasti valmistettu, kun Ruotsi vaan mainitaan.
Vaikka meillä ei juuri käytetä moottorisahaa, niin nauhakengän käyttö on ergonomisesti parempi raivatessakin kuin Sievin kevytsaapas, joita käytän soilla ja sateella. On Sievin kevytsaappaassakin vahvistettu teräskärki. Sitäpaitsi kaatuessa voi nykyisilla lyhytputkisilla raivureilla hyvinkin vetäistä jalkaterään.
Tuoteluettelossa Husqvarna/Jalaksen nahkaturvakengästä kerrotaan näin • Tukevat ja hyvin istuvat • Entistä parempi kantaosa parantaa kestävyyttä • Valmistettu polyuretaanilla käsitellystä nahasta • Kestävä ja vedenpitävä polyuretaanipohja nousee ylös suojaten jalkinetta Iskuja vaimentava Ergothan-sisäpohja estää rasitusvammoja.
Itse olen ollut kesällä niihin tyytyväinen. Nyt lumella ja pakkasella pitää myös hyvin ja on lämmin. Pidän urheilusukkia ja huopatöppösiä töissä kesät-talvet saappaissa ja kengissä.
Hyllyhintaa en tiedä, kun meidän firmassa tilataan kaikki Dimexin kautta, eli tulee *tukusta* halvemmalla.
Täälläkin kirjoitan nykyään niin harvoin, kun on mm. Facebook, Twitter, kaksi blogia ja sidonnaisryhmien juttuja sähköpostitse hoidettavana.
En taida viitisiä hajoittaa juttujani enempää.Lisäys vaan, että syön kanssa allergialääkkettä toukokuusta syyskuulle, tai kunnes hirvikärpäsaika loppuu.
Huomasin tässä lomaillessa, kun jäi aamuallergialääke pois, niin jopa hyttyistä ja parista paarmasta tuli ilkiät paukamat mökillä ollessa.