Käyttäjän MIISU4F kirjoittamat vastaukset
-
**vastatrollia pukkaa** =D =D YLE.n maakuntaradiossa Etelä-Karjalassa on käsitelty metsänhoitoasiaa ruohonjuuritasolta. 14 minuuttia täyttä asiaa!
Semmoista trollia tällä kertaa ja hyvää Isänpäivää ukkeleille!
Kesällä laukussa piimää, leipää ja vettä vaan.. Mehukeittoa, ajoittain lidlin vissyä, sitä halpaa jossa paljon kivennäisaineita tai niitä plusvesiä, köyhänä päivänä vettä ja siihen ripaus Pan-suolaa. Ruisleipää juustolla tai kinkulla tai molemmilla. Salaattia, jossa pähkinöitä, salaattijuustoa/raejuustoa, Virgino öljyä, oliiveja mitä nyt kaapissa sattuu olemaan lisäksi tonnikalaa tms.. Tai kasvisriisi/makaronipataa kikherneillä/pavuilla tms. Se menee kylmänäkin. Voin olla kasvisruualla viikkoja. No maitoa menee kyllä paljon tai kaura- tai soijamajuomia, kananmunia keitettynä tai paistettuna leipien välissä. Tuhti juustomunakas ruisleivällä hyvää.
Olen kyl viettänyt täysin vegaaniviikkojakin, että kykenen elämään sitenkin. Punaista lihaa tai kanaakaan ei paljon kulu arjessani, makkarasta puhumattakaan. Täyslihakinkku tms. lihaleike kyllä leivällä ok. Perunaa, liikaa sokeria ja vehnää vältän.
Kahvia menee paitsi ei oikein +24 astessa enää maistu, reilulla maidolla. Laihaa teetä hunajalla.
Kesällä juomista menee 4-8 litraa päivässä, siksi piimä, mehukeitto, laiha mehu, laiha tee hunajalla, vesi suolalla ja sitruunalla jne jne.. Olen aina hikoillut paljon, jalatkin naiseksi hikoillee hirveesti. Nyt syksyllä menee pari litraa juomia.
Sitten kun voileipälinja tai salaatit, kyllästyttää, on banaania, omenaa mitä vain hedelmiä, kotitekoista kaurapaistosta /rahkapiirakkaa reilusti marjoilla tai hedelmällä. Myös erilaisista marjoista tehosekoittimessa rahkapurkin kanssa tehtyä *pirtelöä*. Kylmänä kautena ruokatermarissa ajoittain keittoja. Kuumaa paksua kaakaota–sitä oikeasta kaakaojauheesta tehtyä.
Hirveästi vaihtelee eväskoostumus, viikosta ja vuodenajasta toiseen.
Noin joka tankkaus-ja viilaustauolla hörppy jotain juomista ja pari haukkausta leipää tai hedelmää. Varavara-naposteuna on rusinapähkinäsiemen sekoitusta. Jotenkin aina ei ole kova nälkä. Joskus syön kaikki eväät, joskus tosiaan vasta kotimatkalla/kotona..
RK aloittajalle: Mites noi istutustyöt? Jos olet siis mieltynyt fyysisiin ulkoilmahommiin ja on valmius niitä tekemään kausittaisesti. Pääsisitkö kevällä isoihin istutusurakoihin kiinni helpommin kuin raivauksiin noin ensialkuun?
Raivaustyöstä- jos lähemmäs 50 vuotias nainen pystyy niin kyllä motivaatiolla varustettu mieskin, kunhan palkanmaksaja löytyy ja jalka oven väliin. Suomessa on sitä raivausrästiä n. 800 000 ha, ettei työmaista ole pula vaan maksajasta.
Ottaa kyllä päähän, että urakkametsurit dissaa aikapalkalla olevia. Tuota on saanut kuulla niin kauan kuin alalla olen ollut. Olen tuntipalkkalainen omilla välineillä ja polttoaineilla. Ollut n. 15 vuotta. Työaika autolta autolle 8 tuntia. Vuosittainen työaika on n. 8kk. Keleistä riippuen. Viime vuonna olin 20.12. asti…
Yhtiössä on käytössä tuotospalkkausjärjestelmä, eli laatu/määrä/metsänhoidollinen aktiivisuus nostaa henkilökohtaisia tuntipalkkoja aina vuodeksi eteenpäin. Tosin, jos on mennyt huonosti vaikka kremppojen takia, ei sitä aivan *nollille* putoa silloinkaan, vaikka tuotosprossut tippuisikin. Itsellä esim pitkään jatkuneet selkävaivat pudotti palkkaa mutta ei koskaan niin ales, etteikö olisi kannattanut työskennellä. Työnantajahan se määrittelee, onko jostain tekijäksi. Selkäongelmien takia olin kaksi vuotta osa-aikainen ja kolmas vuosi meni vielä himmaillen mutta nykyään taas täysipainosesti työnsyrjässä. Siitä saa olla kiitollinen, että työnantaja on ollut joustava, koska kyllä tosi ammattilaisuushan ei katoa, vaikka joitain kremppoja tulisi. Kun kuntoutuu, on työssäpysyminen molempien etu. Työ teon motiivit ja korkea moraali työtä kohtaan ja ilo tehdä raivaustöitä on palkitsevaa. Luulen, ettei yhtiössä kukaan ole joutunut poispotkituksi laiskuuden takia. Joku on saattanut tehdä urakalla mutta pääosin kuitenkin aikapalkkalaisia kaikki. Plus yrittäjiä, niitäkin on.
Ei raivaustöissä pysty huijaamaan, jälki/määrä/poistuma ja kaikki on koko ajan nähtävissä. Totta kai työnjälkeä ja ajankulua tarkastellaan aika ajoin. Lisäksi meillä on käytössä työvaikeustekijät sekä jatkuva työjäljen seuranta. Ei olisi mahdollistakaan *lintsata* töissä/töistä, koska jatkuva seuranta piirtää sitä työnjälkeä mobiilikarttaan samalla lailla, jos olette nähneet esim metsäkoneiden ja muokkauskoneiden työjälkikarttoja. Myös yksintyöskentelyominaisuus, se tosin on vartiointiliikettä varten. Että työpäivän alussa kirjaudutaan paikalla olevaksi ja se tallettaa sijaintia määräajoin. Kun työpäivä loppuu, pitää kirjata itsensä ulos. Jos ei kirjaa ulos, niin lähtee hälytys esimiehelle ja vartiointifirmaan,,,jos vaikka on kuukahtanut sinne.
Minusta on outoa puheet, että ammattimetsurit ei saisi samaa laatua ja jälkeä aikaan oli tuntipalkalla tai urakalla. Ei työnantajat mhy tms. puolellakaan varmaan kauaa maksa tekemättömästä työstä tai *laiskuudesta*. Harva jaksaa lähteä oleilemaan säässä kuin säässä maastoon turhan päiten. Kyllä siellä töitä tehdään. Työn ei tarvitse olla kiihkeää repimistä vaan tasaista puurtamista. Ei sinne mennä kilpailemaan kenenkään kanssa, vaan hoitamaan taimikkoa laatu mielessä. Itse en käy autolla päivän aikana, ellei terä mene vaihtoon tai saha rikkoonnu. Tauot pidetään lyhyinä. Reppu aina mukana palstalla, varahanskoja, mahdolliset sadevaatteet ym, ettei kesken päivä tarvitse poiketa palstalta pois. Puhelut on jätetty minimiin, jos pomo soittaa tai tulee muu tärkeä asia, sitten vastataan. Jos vastaa puhelimeen, siinä saattaa mennä varttikin nopeasti lörpötellessä.
Joku on aina paras ja nopein, kunnes löytyy vielä parempi, ja joku hitain mutta me muut ollaan sitten sitä ihan ok keskivertoa. Mikä säästää ihmistäkin se tasainen työtahti.
Vastaa vaan kysymyksiin. Sama se mitä minä olen tai olen olematta. Itsehän keskusteluketjun avasit. Perustele kantasi omin sanoin.
Ahhahaa, hakkuut ei ole loppumassa eikä vähentymässä kyselyistä huolimatta. Voisin olla ja olenkin joskus siivoamassa tai leipomossa töissä, pääsen vaikkapa puutarhaan, lehtiä jakamaan, päiväkotiin, what ever missä duunari käsiparia tarvitaan. Kaikki työ on arvokasta! Elämä ei ole yhden ammatin varassa! Ei olisi minulla ainakaan yhtään ikävää avohakkuiden lopetus. Muistutanko, että Suomessa on jo nyt taimikonhoitorästejä n. 800 000 ha ja normaali metsänkunnostustoimet päälle. Vapaa olen nytkin menemään ja tulemaan, kunne tarpeen on. Työni ei ole yksityisen metsänomistajan myyntihalukkuudesta kiinni. Pidän työstäni, miksi pitäsi vapaa-aikaa ollakaan enempää. Jos en tekisi tätä, tekisin em. listasta jotain tai vielä muuta.
Outoja skenaarioita esitätkin, että kaikki lopettaisi puunmyynnin ja avohakkuut =D =D Pysykäähän reaalimaailman pinnalla ja arkitodellisuudessa.
Kunhan on joku leikkaava =D =D hätätilassa käy voiveitsikin =D Itsellä on puuvartinen käyräteräinen kääntösieniveitsi, missä on selkäpuolella terää rouhea uritus, millä rapsutella ja toisessa päässä luonnonharjas, millä sutia. Puukko kanssa autossa tai jossain. Käyn tuolla rajan takana, niin auto on siivottu kaikesta, siksi usein minulla ei olekaan autossa teräaseita töissäkään mukana…
Juu, otan sienet ja tatit kokonaisena maasta voiton maksimoimiseksi, ohuet lastut jalasta eli pintamaa ja hiekka pois, halkaisu. Pillikkeet usein toukkaisia, ne poistan samoin isoimmat etanan/madonkolot. Perkaan keruupaikalla kaikki sienet. Laatutatit, riittää se jalan puhdistus ja halkaisu.
Suppikset ja kantarellit voi poimia ilman veistäkin hätätilassa. Katkon sormin multajuuret pois. Onpa kuljetettu puhtaan vaihto T- paidan sisälläkin sieniä. Muovipussiin en laita, paperinen pussi hyvä menee pienessä tilassa, ämpäri ok, matala marjalaatikko ok, ilmava pärekori olisi paras, ei ole sitäkään enää.
Mikä ongelma on, jos hakkuita ei lisätä vaan ne pysyvät ennallaan! Puunjalostuksessa joka lastu otetaan talteen eri muodoissaan. Eri teknologian saavutuksin samasta määrästä puuraaka-ainetta saa enemmän irti hyödynnettäviä jakeita. Yle kyselyineen ei kuiteskaan ole metsäteollisuutta kaatamassa, eikä puunmyyntiä olla rajoittamassa..voivoivoi…
Kaikkihan on aina *väärin äänestetty* kun ei mene ihan oman mielen mukaan, hohhoijjaaa.
Jospa aloittaja ihan vaan purkaisi hänelle esitetyt kyssärit hyvän vuorovaikutuksen ja asiakeskustelun merkiksi.
Edelleen kysyn aloittajalta samaa, kysymykset pari sivua taaksepäin.
Voitko vastata niihin ja perustellakin? Toimin metsäalalla, tunnen metsä-ja ympäristöpolitiikkaa. On muutakin takataskussa kuin mutu-tuntumaa. Voin olla ja olenkin usein eri mieltä monen kanssa olematta trolli tai provo. Olen metsäammattilainen ja median suurkuluttaja–muunkin kuin Ylen.
Vastaan aloittajan itsensä esittämään kysymykseen: Ylen tekemä työ, uutisointi, jornalismi, ei ole alhaista! Sen takia, että se on verovaroin maksettu, on merkki, että me kaikki voimme vaikuttaa sisältöön. Kaikki aiheet ja uutiset pääsevät Ylessä läpi ja ne on huolella tutkittu.
Mehtäukonkin kannattaa ottaa yhteyttä suoraan Ylen ko asiain toimitukseen ja kertoa kantansa, jospa saisi oman uutisen läpi.
Mitä trollimaista on kyselytuloksessa?
Mitä sinulla on Yle.ä vastaan?
Haluatko rajoittaa sananvapautta?
Pelkäätkö, että metsien käyttöä ollaan rajoittamassa entisestä?
Kuuntelin uutislähetyksen vielä, luin Annelin linkistä ja siitä artikkelista kaikki oheisuutiset ja niiden linkit. Mitä siellä luki oli sellaista, että nyt olisi joku trolliarmeija liikkeellä ja metsien käyttöön tulisi muutoksia? Mitä Yle mielestäsi ajaa takaa? Ei kai Yle päätä mitä metsäteollisuus tekee?
Koitapa vastata kysymyksiin nyt mitä ajattelet siis älä itse ole trolli, joka jankkaa mutta ei perustele kuitenkaan mitään.