Käyttäjän MIISU4F kirjoittamat vastaukset
-
Tolopainen, juurihan sanoit juuri kuin se on: epätasa-arvoinen ja kohtelee palkansaajia epäreilusti::: ***Esimerkiksi bussikuski tai kaupan kassa eivät voi yleensä tehostaa työtään. Tai hoitotyötä tekevät. Ne työssäolotunnit ratkaisevat. Toisaalta on sellaisia tietotyöammatteja, joissa aivot hyytyvät jossain vaiheessa ja työajan pidennyksestä ei ole apua.***
Koska kiky ei kohdellut työntekijöitä ja ammattialoja tasapuolisesti. Kaupan kassa, joka jo valmiiksi pienipalkkainen, eikä saa ehkä edes täysiä työviikkoja ikinä tehdäkseen—18-30 työtuntia viikossa, niin on silkkaa riistoa sellaiselle laittaa kiky paineet. Bussikuskin työhyvinvointia voi parantaa ja työssäviihtymistä varmasti, vaikka taukopaikkojen mukavuuksilla. Ehkä sellainen näkyy vähempinä sairauslomina tai asiakasystävällisyydellä. Ja kuten lopuksi sanoit, joillekin työajan pidennys ei toimi sitten millään työtehokkuuden nimissä, kun aivot ei vain jaksa toimia määräänsä enempää.
Eli aivan epätasa-arvoinen juttu.
Joitain vuosia sitten Puuliitossa työttömyyskassa oli pahasti vajeesa, koska oli tullut paljon irtisanomisia ja lomautuksia yhdell rysäyksellä (olisko ollut 2009 aikoihin kun itsekin lomutettiin pitkäksi aikaa ja meninkin jatko-opiskeluihin sen vuoksi) . Silloin Puuliiton hallitus teki päätöksen antaa/lainata liiton rahoja noin miljoona euroa työttömyyskassalle.
Olen ihan ok sen asian kanssa, että ammattiliitto sijoittaa jäsenmaksurahoja, jotta jos tulee tiukkoja aikoja, on mistä ottaa ja antaa työttömyyskassan kautta jäsenille. Ja tiukkoja aikoja on juuri nyt. Sijoitukset toimii vara-ja puskurirahastona.
Yrittäjillä on omat liittonsa ja mahdollisuus laittaa rahaa sivuun, mistä ottaa. Pienyrittäjyys on elämänvalinta ja heidän työmääränsä oma valinta. Suuryritykset toimii nekin omalla tavalla. Yrityspolitiikasta saakoon jutella ja kertoa ne jotka sitä tuntevat. Itse olen ja tulen olemaan palkansaaja ja puhun omasta puolestani duunarin näkökulmasta.
Jätän tämän puheenaiheen tähän juuri tulleeseen uutiseen. Tuo viimeinen lause kuvaa tyhjentävästi juuri sitä, mitä mieltä olen ja jota mieltä kaikki ystäväni ja tuttavani ovat. Enkä tarvitse toistaa itseäni 🙂 🙂 enempää.
Ja miettikääs….600 000 työntekijää lisää kiky-sopassa!! :
Helsingin Sanomat, lainaus ____**** lähes 600 000 kuntien, valtion, yliopistojen ja kirkon palkansaajaa uhkaa siirtyä sopimuksettomaan tilaan. Silloin ei työrauhavelvoite ole voimassa.
Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön lisäksi irtisanomisista ilmoittivat Julkisten ja hyvinvointialojen liitto (JHL), Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto (Jyty) sekä ammattiliitto Pro.
Kaikki sopimukset päättyvät 31. maaliskuuta.
<span class=”votsikko”>KEVÄÄN</span> työehtosopimusneuvotteluissa julkisalaa yhdistää järjestöjen mukaan ”selkeä tavoite poistaa kaikkien henkilöstöryhmien vahvasti epäoikeudenmukaisiksi kokemat kiky-tunnit”.*****
Kausityöntekijällä se pekkasvaikutuskin kovin vähäinen, jos ennen sai kerrytetyksi vaikka 6-7 pekkasta ja nyt 4-5 niin ei sillä juuri vaikutusta, koska moni siirtää kuitenkin ansaitut vapaat lomautuksen alkuun. Niin se ei näennäisesti vaikuta palkkaan huonotavasti, koska nekin päivät ollaan töissä ja siitä saa työpäivän palkan lisineen kaikkineen mutta pekkaspäivän pidosta vain perusansion. Sikäli minua itseä ei haitannut pekkasien hitaampi kertyminen. Jos sitä vapaata tarvitsee, näillä metsäalan tietyillä työpaikoilla, ei aiheudu mitään, vaikka joutuisi ottamaan palkattoman vapaan…työ joutuu taas ja aina voi tehdä sisään vaikka kuinka paljon..Risukot ei siitä välitä, ei lopu työ eikä karkaa =D ja pomot on joustavia.
Metsuri Motok…. En tiedä miksi kaikki työnantajat eivät tottaneet kiky tunteja käyttöön. Tai ne tunnit käytettiin omaehtoiseen liikuntaan, jonka sai suorittaa vapaa-ajallaan ilman, että merkittiin ylös. Joillakin se oli osa päivän kestänyt palkaton koulutus, joka olisi joka tapauksessa kuulunut järjestää. Kovimmin kiky tutui varmaan heillä, joilla lähti kolmannes lomarahoista.
Joillakin se vähensi pekkaskertymää vaikka metsäala, joillakin lisäsi muutaman minuutin työaikaa.
Jotkin työnantajat, kuten uutisissa on ollut, eivät alunperinkään ottaneet minkäänlaista kikyä käyttöönsä, vaan sopivat muuta paikallisesti, vaikka vastaavassa muualla työapaikalla oli kikyily.
Työajan käytön muunlaisella tehostamisella ja työilmapiirin parantamisella lisätään tehokkuutta ja tuottavuutta varmasti paremmin, kun työstä saa mielekkäämpää. 24 tuntia vuodessa sulaa kokonaistuntimäärään helposti vaikka löysäilemällä ja juuri sen takia se ei ollut tasapuolinen, kerta sitä ei ollut pakko ottaa edes käyttöön tai valvoa mitä sillä ajalla tehtiin. Suora lomarahan leikkaus näkyy suoraan lompakossa mutta muutama minuutti siellä täällä ei. Tai kun ei ota koko kikyä käyttöön.. Paras luopua kokonaan siitä ja keksiä muita keinoja työhyvinvoinnin parantamiseen ja työterveyteen esim, joka parantaa työtuloksia.
Täällä pidetään perusduunaria ja niiden liittoja kykenemättömänä sopimaan ja suostumaan heikennyksiin. Vrt. mekaanisen metsäteollisuuteen esitettyjä 20 % heikennyksiä tuloihin. Mutta kyllä ne toimihenkilötkin pistää urakalla kampoihin. Nytpä heille tulee myös tiukat paikat.
****Metsäteollisuus ry pidentää neljällä vuorokaudella työsulkua, joka kohdistuu Ammattiliitto Pron ja Sähköliiton jäseniin. Näiden liittojen työsulku pitenee siis seitsemään vuorokauteen****
On se, työtaistelua puoli ja toisin. Ahtaajat väläytti osallistumisella tukilakkoon, vaikka heillä jo tuore työsopimus! Popcornit esiin!
Tilaan paikallislehden 2 kk tarjouksesta marras/joulukuun taitteessa. Siinä on joulukilpailu. Kertaakaan en ole voittanut. Jos paikalliset kaupat tarjoavat jonkin lehden ilmaiskuukautta, otan aina. Joka kerta, kun tilannut maksullisen tai ilmaislehdet, pari numeroa jää tulematta ajallaan. Kyllä sieltä toimittavat saman tai seuraavan pv aikana. Sitten kun soittavat tilausjakson jälkeen, niin vastaan yleensä, että tulee aina katkoja lehdensaannissa ja kalliita ovat. En tilaa.
Ns. maksullisista/tilaus lehdistä meille tulee Tekijä(Teollisuusliiton), Autismi-lehti ja KD-lehti. Ne kaikki taitaa kuulua jäsenmaksuun. S-ryhmään kuuluva Yhteishyvä- sekin niinikään jäsenetu. Pirkkalehteä ei, kun niin vähän ostoja sieltä ja rahalla en sitä tilaa.
Mulle riittää nettiuutiset. Kirjastosta loput, jos joku artikkeli on maksumuurin takana ja kiinnostaa.
Paperikoneita lakkaa joista osa muutetaan kartonkikoneiksi. Kartongilla on tulevaisuutta. Kohta puoleen lähes muovittomalla sellaisella. Maito- ja mehupurkkeja tarvitaan aina sekä pakkausmateriaalia jos jonkinmoista. Puun käyttö ei vähene, vaan sen jalostusaste ja arvo nousee entisestään. On se sitten ilmastoasioiden tai muuten vaan kehityksen ja ideoinnin ansiota, niin hyvä silti.
Kumma juttu, kun Teollisuusliiton erityisaloista osa on sovittu vähin äänin ja niissä kikystä on saatu luovuttua, osa siirtymäajalla mutta silti. Mediaa ei tunnu kiinnostavan Teollisuusliiton onnistuneet tes-sopimukset pienemmillä aloilla ja niiden valmistuminen. Niitä on yli 30 eri sopimusta, jotka rullaavat neuvotteluissa taustalla ja menevät maaliin kenenkään niistä kuulematta!
Tasapuolisuuden nimissä kikystä tulee luopua kaikilla aloilla!Se ei edes ollut käytössä kaikissa paikoissa alunperinkään.
Kyllä annan oman panokseni ammattiliitolle vastakin. Mielenosoituksiin ynnä muihin kyllä lähden ihan solidaarisuudesta.
Jos ei vanhat ukot enää jouda/jaksa metsälle, hyvä että jotkut isit ja äidit vielä jaksaa ja vie lapsensakin. Terveempi harrastus metsästyskulttuuri on kuin videopelit.
Voi joulun elää joka päivä, kun Jeesus sydämessä asua saa.
Joulu, tuo hyvän tahdon, lapsen, rakkauden, kirkkauden juhla. Armonrikasta vapahtajamme syntymäpäivää!
Tuntematta tapausta, mistäs tietää, milloin lomautus alkaa? Voihan se duuni loppua siihen palstaan.