Käyttäjän mettämiäs kirjoittamat vastaukset
-
Kannattaako niiden kuittien kanssa kuitenkaan touhuta, menevät vielä sekaisin? Jos vaikka tulee vielä verotarkastus…
mettämiäs 4.12.2015, 19:15Tämä lanka käsittelee saappaita???
mettämiäs 4.12.2015, 18:13No ei kai kukaan tosissaan voi olla sitä mieltä kuin Jätkä; piruuttaan meitä härnää. Onhan täällä muutamia muitakin vastaavia kirjoittajia mukana…
mettämiäs 25.11.2015, 18:49Mettämiäs:
”Jos haluaa yksiselitteisen vastauksen tähän esitettyyn ongelmaan (käsittää kaikki kasvupaikat, maalajit, muokkaustavat, taimilajit yms.), tarvitaan mielestäni isompi koealue kuin 8 hehtaaria. Kyllä sen alueen pitää olla ainakin 10 hehtaaria…”Mettämiehestä en tiedä, mutta kyllä minä olin tuossa yo. kommentissani ihan väärässä. Jos on riittävän älykäs, kyllä se 8 hehtaariakin riittää…
mettämiäs 19.11.2015, 20:31Pätkä:
”Olet oikeassa, mutta niin väärässä.
Taimitarhan koulimiskone teki juuri noin ja niissä taimissa näki, kuinka se taimi nousi aina pystyyn.
Metsitimme kahdeksan hehtaarin pellon isoilla avojuuritaimilla, joissa oli jyrkkä tyvimutka.
Kuitenkin jo vuosikymmenten kokemuksella tiesin, että avojuuritaimet pitää istuttaa juuret alaspäin ja niin me teimme.
Kaikki taimet istutettiin siis vaakasuoraan, mutta jo kuukauden kuluttua ne olivat pystyssä.
Nyt alueelle tehtiin ensiharvennus ja kävellessäni savotan jälkeen siellä, en löytänut yhtään tyvimutkaa.”Voi Pätkä, olet niin väärässä. Tätä asiaa on tutkittu ja testattu moneen kertaan ja yksiselitteistä ratkaisua ei löydetty. Kuvaamasi asia, että harvennuksen jälkeen ei löytynyt yhtään tyvimutkaa, on taas ihan eri juttu. Huonoa istutustulosta pystytään parantamaan kovalla laatuharvennuksella ja ainakin rehevillä paikoilla (kuten pelloilla) luontaisesti syntyneitä kuusia ja rauduskoivuja hyödyntämällä.
Jos haluaa yksiselitteisen vastauksen tähän esitettyyn ongelmaan (käsittäen kaikki kasvupaikat, maalajit, muokkaustavat, taimilajit, alkuperät yms.), tarvitaan mielestäni isompi koealue kuin 8 hehtaaria. Kyllä sen alueen pitää olla ainakin 10 hehtaaria…
mettämiäs 13.11.2015, 18:13Tyvimutka paljasjuurisilla istutetuilla puilla johtuu käytännössä aina sen aikaisesta taimituotantotekniikasta; taimitarhoilla paljasjuuriset taimet koulittiin sellaisilla värkeillä, joissa taimet laitettiin koulintakoneen kiekon yläreunaan ja kiekon pyöriessä taimi sitten ”istutettiin” taimitarhan kenttään kiekon alareunan ollessa maassa. Tällöin käytännössä lähes aina juuri jäi tässä koulintavaiheessa mutkalle ja sitä mutkaa ei tietenkään saatu oikaistua missään vaiheessa istutettiin taimi sitten ihan ”miten päin” tahansa. Tästä asiasta tuli aikanaan väiteltyä taimitarhan johtajien kanssa, mutta siihen aikaan näistä asioista ajateltiin ihan puhtaasti tuotantolähtöisesti eikä asialle tehty mitään. Paakkutaimet sitten aikanaan muuttivat/korjasivat tämän ongelman.
mettämiäs 7.11.2015, 17:41Niinpä tietenkin, siellä ne rauduskoivut hyvin pärjäävät harvennusmetsän alla ja seuraavissa harvennuksissa saadaan sitten myös koivukuitua ihan mukavasti…
mettämiäs 4.11.2015, 19:13Jos kyseessä todellakin on yläharvennus (otetaan päältä ja alta), jäävän puuston pohjapinta-alan täytyisi olla lähellä 20. Tällöin tuskin kannattaa alle mitään istutella. Jos pohjapinta-ala on lähempänä 10, silloin kyseessä onkin poimintahakkuu ja sille onkin sitten ihan omat ”sääntönsä”.
mettämiäs 3.11.2015, 19:14Oliko kyseessä yläharvennus vai poimintahakkuu?
mettämiäs 2.11.2015, 19:03Jälleen kerran tuntuu vähän siltä, että menetelmät ovat menneet ”sekaisin”. Tarkoitetaanko nyt normaalia yläharvennusta vai poimintahakkuuta (ns. jatkuvaa kasvatusta)?