Käyttäjän mettämiäs kirjoittamat vastaukset
-
Kannattaisko vaikka ihan ensiksi lukea kysymyksetkin eikä olla ”niin täynnä ittiänsä”?
mettämiäs 3.2.2018, 21:58”Mettämiehen pitää vain ihan itse kilpailuttaa työmaansa…
Jos se Mhy:n tarjous on kallis niin heivaat vaan pihalle ja otat jonkun muun.”
”Taimien koko on erihintaista ja tottahan iso taimi on varma heinittyvissä olosuhteissa.Väärät valinnat maksavat.”
”Mettämiäs haluaa tietää puutavaralajikohtaisia kantohintoja. Keskihintoja saa Metsälehden tai Maaseudun Tulevaisuuden puunhintapalvelusta ja mhy:n välittämien puiden hintoja mhy:n jäsentunnuksilla Reppu-palvelusta (en ole kokeillut). Muiden keskustelijoiden mainitsemat kantohinnat eivät kerro oikein mitään, koska hintataso riippuu täysin markkinatilanteesta ja siitä millaista leimikkoa myyt.”
Ainakin tälle keskustelupalstalle näyttää edelleen olevan tyypillistä, ettei oikein malteta lukea toisen kirjoittamaa kommenttia huolella, vaan keskitytään enemmän oman kommentin mahdollisimman terävään esiin tuomiseen eikä vastata/kommentoida itse asiaan/kysymykseen (2 ensimmäistä lainausta ylhäällä). A.Jalkaselle voisin varmaan kommentoida, että ironia on vaikea laji…
mettämiäs 2.2.2018, 22:35Näin tyhmyyteni tunnustaneena pienmetsänomistajana yritin kovasti opiskella Kintaksen aloittamasta puukauppaan ja mh-töiden kilpailutukseen liittyvästä keskusteluketjusta. Aloittaja iski pöytään tarkat eurot eri työlajeittain ja puunhinnoittain, mutta vastaavia ei sitten muilta tullutkaan, vaikka ao. kysymyksellä yritinkin niitä perätä:
”Miten tällainen kaltaiseni yksinkertainen metsänomistaja voi vertailla tarjouksia, jos pöydällä on esim. hehtaarikohtaiset hinnat vailla tarkempaa selitystä sisällöstä? Vai onko se kilpailuttaminen niin helppoa, että valitaan vaan se hehtaarikustannuksiltaan halvin tarjous ja ollaan tyytyväisiä?”
Koostin tähän jonkinlaisen yhteenvedon kommenteista:
”Oletan, että vertailu on tehty oikein.”
”Ainakin minua on mhy auttanut näissä asioissa.”
”Jos metsänhoitotöitä haluaa kilpailuttaa, voi pyytää tarjouksen mhy:ltä ja muutamalta alueensa metsäpalveluyrittäjältä.”
”Myyntihinnoista (kymmeniä ostajia) sitä ei voi ilmeisesti etukäteen saadakaan ja taisi sama ongelma olla korjuuyrittäjienkin (kaksi) osalta. Enemmän siinä luotettiin vuosikymmenet tuttuun MHY:n asiantuntijaan. Sanottakoon, että lopputulos taloudellisesti oli suhteellisen hyvä ja metsät tuli harvennettua.”
”Itsekin myin energiapuuleimikon ja ylispuuleimikon mhy:n kautta, kun tiesin että pienelle määrälle koivukuitua ei ole ostajia jonossa.”
”Onkos näissä korjuupalvelun tarjouksissa tehty minkäänlaista ennakkolaskelmaa kustannuksista?”
”Kyllä sieltä saa laskelman kantohinnasta (tienvarsihinta – korjuu), muutenhan tarjouksia ei pystyisi vertailemaan.”
”Kintas: olen luottamushenkilö (valtuutettu), eli en saa palkkaa mhy-kentästä. En oikein ymmärrä, miksi mhy:stä pitäisi saada metsänhoitotöiden kilpailutus. Mhy on yksi palvelun tarjoaja, ja töiden kilpailutus ei vaadi erikoisosaamista kuten puukaupan kilpailutus.”
”Mhy on yksi palvelun tarjoaja, ja töiden kilpailutus ei vaadi erikoisosaamista kuten puukaupan kilpailutus.”
”Ehkä en osannut asettautua yksittäisen maallikkometsänomistajan housuihin tilaajan roolissa.”
”Aina välillä kun olen kilpailuttanut noita hoitotöitä on Mhy voittanut urakan. Mitä ongelmaa tuossa nyt on?”
Jaa lukuja…
”Viimeksi kun oli isompi hanke (raivaus, muokkaus, taimet, istutus, konekylvö) oli Mhy:n tarjous 5000€ alv.0 halvempi kuin ”ison firman”). Siinä mettämiehelle lukuja…
On vain yksinkertaisesti tyhmää olla pyytämättä tarjouksia.”
”Monessa metsänhoitomuodossa Mh:n kilpailuetu on parempi kuten muokkauksessa ja istutuksessa. Ketjuttamalla savotat saadaan logistiikka hötyä. Ei ole ihme että Mhy on kilpailukykyinen.”
”Mhy tarjous oli 350 euroa / ha. Itse tein tarjouksen 310 euroa/ ha tietämättä että mhy oli tehnyt tarjouksen jo ennen. Isäntä kertoi mhy:lle että heillä oli kilpaileva tarjous 310 euroa/ ha ja mhy laski hehtaarihinnan samaan. Isäntä otti raivauksen mhy:ltä kun sai minun tarjouksen avulla hintaa hilattua alaspäin.”
”Tokko Mhyllä on vara tasoa laskea jos sinun mielestä meitä kuppaa….sehän loppuis..”
Vähän epämääräisiä kokonaiskustannuksia tuotiin esiin, mutta ei kuitenkaan avattu niin, että se peräämäni palvelun laatu olisi samalla tullut esille. Muokkaus on ilmeisesti samaa muokkausta ja taimet ovat taimia, ei mitään muuta väliä ole. Yritin joistakin ilmaisoppaista opiskella, että noita mätästyksiäkin on useammanlaista ja varsinkin noita taimia näyttäisi olevan vähän joka lähtöön. Nämä eivät kuitenkaan tulleet käytännössä missään kommentissa esille. Olisi siis melkein sama verrata sitä, minkä saa auton ostettua halvimmalla; auton merkistä ei ole niin väliä juu…
Korjuupalvelun puutavaralajikohtaisia kantohintoja ei kukaan tuonut esille. Mutta ehkä ne eivät niin kovin tärkeitä olekaan, vaikka minä näin kansakoulupohjalta yrittävänä vähävaraisena pienmetsänomistajana olinkin niin kuvitellut…
mettämiäs 2.2.2018, 21:25”Helposti menee 250-300kpl/h.Taitolaji on istutus.Sopiva taksa 16-20 snt/kpl riippuen maastosta.”
Kansakoulun laskuopilla 300 kpl/h tarkoittaa 5 kpl/min eli 1 kpl/12 sek. Tuon kun oikein ”helposti” iskee maahan, kuinka paljon meneekään, kun oikein laittaa ”pökköä pesään”? Täytynee tehdä juoksumatkojen Suomen ennätyksiä taimia vakkaan hakiessa; alkavatkin olla nuo ennätykset jo aika vanhoja, että aika onkin ne jo rikkoa…
mettämiäs 31.1.2018, 21:13A.Jalkanen:
”En tarkoittanut ihan sitä, että metsänhoitopalveluita ei kannata kilpailuttaa, vaan tarkoitin, että ei ole loogista pyytää kilpailutusta yhdeltä palveluntarjoajalta joka osallistuu kilpailuun. Tämä sama ongelma on tietenkin mhy:n puukauppapalvelussa.”
Juuri tätähän minä yritin kertoilla…
oksapuu:
”Kummaa vääntöä…
Aina välillä kun olen kilpailuttanut noita hoitotöitä on Mhy voittanut urakan. Mitä ongelmaa tuossa nyt on?”
Täällä tuntuu monella olevan sidoksia metsänhoitoyhdistykseen, joten tällaiset kommentit ilman lukuja ovat tietenkin ihan ymmärrettäviä. Se, että tutkijakin syyllistyy moiseen, syö ilman muuta tutkijan uskottavuutta, mutta lukuja pöytään tuomalla esim. korjuupalvelulla saaduista kantohinnoista tuota uskottavuutta voisi tietenkin lisätä.
Kiitos vielä Rane2:lle saamastani tunnustuksesta, positiivinen tunnustus aina lämmittää.
Rane2:
”Tuo että ”mettämies” tunnistaa oman tyhmyytensä on itse asiassa hyvä alku metsänomistajan uralle.Siitä se lähtee.”
Miten on, oletko itse jo edennyt näin pitkälle?
mettämiäs 30.1.2018, 21:33”En oikein ymmärrä, miksi mhy:stä pitäisi saada metsänhoitotöiden kilpailutus. Mhy on yksi palvelun tarjoaja, ja töiden kilpailutus ei vaadi erikoisosaamista kuten puukaupan kilpailutus.”
”Tuota joo. Ehkä en osannut asettautua yksittäisen maallikkometsänomistajan housuihin tilaajan roolissa. Mhy:hän on jo valmiiksi kilpailuttanut metsurit ja urakoitsijat, joilta se tilaa töitä, samoin ovat tehneet yritykset. Jos mo haluaa kilpailuttaa näitä kahta ja ehkä vielä muitakin, pitää toimihenkilön periaatteessa käydä työkohteella, mistä tulee lisäkuluja. Tarjouksen voi tietysti tehdä toimistotyönäkin, mikäli metsänomistaja on osannut määritellä tilattavan työn riittävän tarkasti. Ellei metsänomistaja itse kykene työn määrittelyyn, hän tarvitsee apua jo tähän vaiheeseen. Jotenkin menisin Timpan linjoille: jos vastapuolella on metsäammattilainen, saa asiantuntevat ehdotukset ja työt suunnilleen samalla hinnalla riippumatta toimijasta. Merkittäviin säästöihin pääsee käsiksi vasta kun osaa itse määritellä tehtävän työn ja tekee itse työnjohdon. – Jos tietoa ei ole, voi mennä kursseille ja lukea oppaita.”
Ai se meneekin niin, että jos metsänhoitopalveluiden tuottajat ovat kilpailuttaneet alihankkijansa, on heidän palvelunsa keskenään samantasoista ja vieläpä samanhintaista (tämä varmaan toimii ihan näin kaikilla muillakin aloilla, eipä ole tullut mokomaa hoksattua). Tämän seurauksena on siis selvää, että metsänhoitopalveluiden ostoa ei kannata kilpailuttaa, mutta puukaupat tietenkin ehdottomasti (vaikka mhy olisikin yksi palvelun tarjoaja puukaupan puolella ja toimihenkilö mokoma vieläpä joutuisi käymään siellä leimikolla). Aina oppii uutta eli kyllä tässä selvästi tuntee tarvetta mennä kursseille ja vaikkapa lukea vielä oppaitakin. Olisiko A.Jalkasella ehdottaa jotakin hyvää kurssia, jossa mahdollisesti saisi vielä vähän metsävero-oppiakin samalla? Tällainen maallikkometsänomistaja tuntee olonsa hankalaksi, koska nämä asiat ovat niin vaikeita.
mettämiäs 29.1.2018, 21:14”Mettämiäs, tarkoitin siis että puukaupan kilpailutus vaatii erikoisosaamista. Metsänhoito tietenkin myös, mutta metsänhoitopalvelujen kilpailutus ei.”
Vähän yksinkertainen taidan näin kansakoulupohjalta yrittävänä pienmetsänomistajana olla, joten taas kerran täytyy tunnustaa, etten ymmärrä viisaampien kertomaa. Ihanko oikeasti A.Jalkanen on sitä mieltä, ettei esim. muokkauksen tai lannoituksen kilpailuttaminen vaadi erikoisosaamista? Miten tällainen kaltaiseni yksinkertainen metsänomistaja voi vertailla tarjouksia, jos pöydällä on esim. hehtaarikohtaiset hinnat vailla tarkempaa selitystä sisällöstä? Vai onko se kilpailuttaminen niin helppoa, että valitaan vaan se hehtaarikustannuksiltaan halvin tarjous ja ollaan tyytyväisiä?
mettämiäs 29.1.2018, 19:36”Mhy on yksi palvelun tarjoaja, ja töiden kilpailutus ei vaadi erikoisosaamista kuten puukaupan kilpailutus.”
Ai näinkö se todellakin on vaikkapa erilaisten muokkausten, kemiallisten lannoitusten ja tuhkalannoitusten suhteen? Ainakin niitä ”kaupataan” aika yleisesti ns. hehtaarihinnalla vailla tarkempaa selvitystä palvelun laadusta/sisällöstä. Eikö todellakaan vaadi minkäälaista ”erikoisosaamista”?
mettämiäs 28.1.2018, 21:06”Muutama vuosi sitten meni tutulta metsurilta raivausaha oli paikalis tien penkalla kuusipuskassa, Oli viikonloppuna tullut kaivuri tullut puhdistamaan ojia oli ajanut yli sai kotivakuutuksen kautta uuden sahan. Toiset kotivakuutukset korvaa toiset ei.”
Kyllä varmaan näin onkin, että toiset korvaa, toiset ei. Mutta nyt esimerkissä asia vähän vaihtui eli kyseessä ei ollutkaan varkaus. Tätä voisi ehkä verrata siihen, että jos autoa kolhitaan parkkipaikalla, ei vakuutusyhtiötä varmaankaan hirveästi kiinnosta, olivatko ovet lukossa vai ei. Mutta jos auton takapenkiltä varastetaan vaikkapa läppäri tai varastetaan koko auto, vakuutusyhtiö tullee tutkimaan hyvin huolellisesti, oliko auton ovet lukittuina vai ei.
mettämiäs 27.1.2018, 21:49”Periaatteessa se on ihan sama mitä kuitupuuta hakkuriin ajetaan.”
Ei todellakaan mene näin, mutta ihan hyvä, jos kirjoittaja on uskossaan onnellinen…