Käyttäjän Metsänmies kirjoittamat vastaukset
-
Saha kestää kyllä pakkasen. Alussa kannattaa pyörittää jonkin aikaa tyhjäkäynnillä ja laittaa kierroksia varovasti. Kun saha on lämmennyt ei ole ongelmia. Teräketju voi rapsahtaa helposti poikki , jos kylmänä alottaa liiaan rajuilla kierroksilla. Lorvipäivä tuli metsänmiehellekin, auton akku oli hyytynyt yön aikana. Pysyn siis tuvan puolella.
Metsänmies 15.1.2021, 06:1432 astetta on pakkasta. Täytyy lisätä vaatetta ,että tarkenee. Rakentelen vielä tulet palstalle, että saa tauoilla hetken lämmitellä. Teräketjuöljy alkaa mennä niin jähmeäksi, että ei meinaa tulla kannusta ulos.
Metsänmies 14.1.2021, 19:25pihkatappi jaVisakallo ovat oikeilla linjoilla. Eivät pakkanen ja lumi ole esteenä, kun on asennetta ja oikeat varusteet. Minulla on hankintahakkuu meneillään. Tänä aamuna oli pakkasta 28 astetta. Meinasin ensin laiskotella päivän kotona, mutta lähdin kuitenkin savotalle. Kahdet kalsarit ja välihousut metsurinhousujen alla, kolme paitaa metsuritakin alla, kolmet sukat turvakengissä. Tietysti kunnon kintaat ja rukkaset, ja paksu kypärämyssy. Kankeata oli, kuten pihkatapillakin. Muuten tarkeni hyvästi, mutta rautakärkisissä turvakengissä meinasivat varpaat paleltua. Sahailin kuitenkin koko päivän, varpaat lämpenivät saunassa. Mitenkähän huomenaamulla käy, mittarissa on jo nyt -29.
Metsänmies 5.1.2021, 20:24Minä olen huomannut, että saha ei lähde aina käyntiin eka nykäisyllä, mutta on takuuvarmaa, että lähtee viimeisellä, jos ei naru katkea. On totta, että harva saha lähtee ensimmäisellä yrityksellä, ainakaan yön jälkeen. Lämpimänä usein lähtee, jos ei ole sahattu täysin kuivaksi.
Metsänmies 4.1.2021, 18:07Ketjuissa on eroja. Yleensä hyvää ei saa halvalla. Muutaman kerran on sattunut myös laatuketjuissa ja -raivaussahan terissä muutama kovempi hammas, johon ei viila meinaa alussa pystyä. Oregon ja Husqvarna ovat mielestäni laatuketjuja. Ostin Puuilosta mielenkiinnon vuoksi pari Jonköping-ketjua, 5€/kappale. Muuten malliltaan hyviä, mutta molemmissa sama vika. Toisen puolen piikit voi teroittaa, toinen puoli niin kovaa, että viila ei pysty.
Metsänmies 1.1.2021, 18:54Mettämakuri:”Stihl advance x-light haalarimallina=housut jotka eivät tunnu miltään ”. Ja Ola Pallonivel:”Nyt itsellä jotkut Huskyn hinnat alkaen henkselihousut, jotka lienee 15 vuotta vanhat. Talvella tulee 10 kilon lumiköntit lahkeeseen painoksi, niin toisia tuommoisia ei tule.” Minulla on nuo molemmat. Pidän Noita Stihlin advance x-light haalareita ehdottomasti parhaana turva-asuna. Ovat todella kevyet ja notkeat. Niiden lahkeet eivät tosin mene ainakaan kumiturvakengän päälle, mutta kun pitää kenkien nauhat kiinni, ei purua, eikä lunta mene kenkien sisään. Sorruin aikoinaan ostamaan Olan tapaan hinnan perusteella halvat husqvarnan turvahousut. Suvikelillä ei meinannut jaksaa kävellä metsästä pois, oli tullut sen verran lahkeisiin painoa. Säilytän niitä itselleni varoituksena pannuhuoneen naulassa, hyvä ja halpa ei tule samassa paketissa.
Metsänmies 25.12.2020, 19:43oksapuu:”Ei pidä ihmetellä miksi yrittäjä-metsurit nykyisin tekee työt. Niin työkamppeet kuin erinäiset lisät sisältyy sovituun ha-taksaan (+alv)…
Täällä meillä on vielä tasan yksi verokirja metsuri mikä kyllä on ammattimies…”…. Mikä ero siinä on? Yrittäjämetsurin taksa on sen verran suurempi, kuin verokirjalla tekijän, että sillä erotuksella ne sivukulut maksetaan.
Metsänmies 25.12.2020, 18:13Metsätessissä lukee sanatarkasti seuraavasti:”Aikapalkkaisessa työssä voidaan sopia,että työmatkat sisältyvät työaikaan. Hakkuutyössä työmatkat sisältyvät työaikaan palkkaustavasta riippumatta.” Tuo voidaan sopia on kyseenalainen lauseke. Siis voidaan olla myös sopimatta, kuten yleensä vahvemman oikeudella käy….. Jos työmatkat kuuluvat työaikaan, mielestäni korvausta yli 54 kilometrin yhdensuuntaisesta työmatkasta ei tarvitsisi maksaa. Työehtosopimuksessa siitä ei ole kuitenkaan mainintaa….. Myös eräs huvittava korvaus TES:istä löytyy:”Työnantajan asunnosta käsin työskenteleville työntekijöille työnantaja kustantaa kotona käynnin kerran viikossa saunomismahdollisuuden järjestämiseksi.” Onko pakko siis saunoa, että saa kyseisen korvauksen? Entä jos kotona ei ole saunaa, onko käytävä kylpemässä naapurissa, tai uimahallin saunassa? On ko tuo saunominen todistettava myös kirjallisesti? Jos tykkääkin tehdä vaimon kanssa jotain muuta saunomisen sijaan, jääkö ilman korvausta?Jos käy kotona, eikä sauno, koska ei tykkää siitä, mutta ottaa tuon kyseisen korvauksen, syyllistyykö petokseen? Entäs jos työpaikan asunnossa on saunomismahdollisuus, tarviseeko tuota korvausta maksaa? On kai sitä ihmisillä muitakin syitä käydä kotonaan, kuin saunomassa. Sopimuksessa olisi siis oikein, että ” Työntekijän työskennellessä työnantajajan järjestämästä asunnosta käsin ,maksaa työnantaja kerran viikossa kotonakäynnin korvauksen”. Ilman mitään selityksiä.
Metsänmies 23.12.2020, 18:35Myös metsämies toivottaa kaikille keskustelijoille hyvää ja rauhallista joulua. Taitaa joutua vielä joulupukiksi huomenna.??
Metsänmies 21.12.2020, 19:48Izuzuuppinen:”Tilasin uuden kytkimen ja vaihdan sen nyt joka tapauksessa.” On suuremman työn takana tuo kytkimen vaihto, kuin vanhemmissa Stihleissä. Enempi joutuu purkamaan,mutta onnistuu kyllä kotikonsteinkin.