Käyttäjän Metsänmies kirjoittamat vastaukset
-
Kyllä taimikonhoitotukea voi maksaa, mutta ainoastaan silloin, kun työt tehdään ajallaan. Itsellä on tullut hoidettua niin varhaisessa vaiheessa, että ei tukia ole tullut anottua, kun ei niitä vielä silloin saisikaan. Maita on tosin niin vähän, että ei noilla tuilla olisi suurta merkitystä. Taimikot ovat siinä kunnossa, että varhaisen hoidon hyöty on suurempi, kuin mikään tuki. Nyt on tosin muutamana viime vuotena tullut hakattua vähän enemmän aukeata, joten voin ehkä viivyttääkin varhaisperkauksia tukioikeuksiin saakka.
Metsänmies 14.9.2021, 20:07Tolopainen:”Ei metsätaloutta tueta, jokainen metsänomistaja maksaa huomattavasti enemmän veroja kuin saa tukia. Kemerat tietenkin kasvattaa eniten yhteiskunnan tuloja metsätaloudesta noin pitkällä sihdillä.” Olipa Tolopaisen sihti miten pitkä tahansa, kyllä sitä valtiolta tulevaa rahaa tueksi voi sanoa. Verotus on sitten eri asia. Tuolla Tolopaisen ajatusmaailmalla en minäkään aikoinaan saanut mitään työttömyyskorvauksia, vaikka olin toistakymmentä vuotta talvet ansiosidonnaisella päivärahalla. Olenhan elämäni aikana maksanut paljon enemmän veroja, kuin saanut tuota kyseistä päivärahaa. Silti tuntuu, että korvauksia aikoinaan tuli.
Metsänmies 14.9.2021, 19:19Kyllähän suuri osa metsistä on hoidettuja, mutta Suomesta löytyy satoja tuhansia hetaareita metsää jotka ovat ”ryönää täynnä”. Sieltä kyllä löytyy kanalinnuille vaihtoehtoja, haluaako pesiä aukammilla alueilla vai tykkääkö majailla tiheissä ryteliköissä.
Metsänmies 14.9.2021, 15:54Olen tehnyt kaverin kanssa pari viikkoa eräällä yksityistilalla nuorenmetsänhoitoa, Kemeratuella tietenkin. Minulla ei ole mitään sitä vastaan, jos valtio tukee niitä metsänhoitotöitä, jotka tehdään silloin, kun niiden oikea ajankohta on. Mutta on taas tullut mieleen, miksikähän tukea myönnetään myös niihin kohteisiin, joiden oikea-aikainen hoito on jätetty täysin toteuttamatta ja noista rääseiköistä yritetään väkisin tehdä kasvatettavaa metsää. Tällä tilalla, missä nyt työskennellään, on useita kuvioita, kaikki rehevillä pohjilla. Ne on viljelty aikanaan kuuselle, sen jälkeen ei ole tehty mitään. Kuusi on jäänyt pääsääntöisesti hennoksi aliskavokseksi. Koivu on vallannut alueet, seassa myös vähän mäntyä. Kuusta tulisi kuitenkin suosia, jos mahdollista. Kaksijaksoista metsää pukkaa väkisinkin, koska koivu täyttää jo kuitupuun mitan, paikoin myös hieskoivua. Jos hoidot olisi tehty ajallaan ,Kuusikon ensiharvennus alkaisi olla kohta ajankohtaista. Mielestäni näille rästiin jääneille alueille ei tarvitsisi myöntää tukea lainkaan, oikea-aikaisille hoitotöille tuki on oikein.
Metsänmies 11.9.2021, 09:44Oman ”tutkimukseni ”mukaan metsäkanalinnut, myös metso ovat lisääntyneet viimeisten vuosien aikaan selvästi. Päätelmä perustuu työn ohessa tehtyihin näköhavantoihin. Välillä meni vuosia, että pesiä ei työmailta löytynyt juuri ollenkaan ja itse lintujakin nähtiin kovin harvoin. Voi sanoa, että noin viiden viimeisen vuoden aikaan olen löytänyt joka vuosi useita teeren- ja metson pesiä ja nähnyt syksykesällä poikueita. Tämä kesä on ollut selvästi paras, johtunee lämpimistä olosuhteista. Uskoisin. että ainakin jonkinverran kantaan on vaikuttanut se, että metsiä ei raivata enää joka paikassa putipuhtaaksi, vaan linnuille jätetään suoja-alueita(riistatiheikköjä). Myös ne suunnattomat määrät hoitamattomia metsiä ovat mahdollistaneet kanalintukannan myöntäisen kehityksen. Olin aikoinaan, joskus 1980-luvun loppupuolella eräässä talossa tekemässä tienvarsimittausta. Kahvipöydässä myyjän isä, yli 80-vuotias vanhaisäntä kertoili savottareissuistaan. Oli ollut ennen sotia hevosmiehenä suurilla savotoilla ,viime sodissa Venäjälle jäänellä Suojärven seuduilla. Tarinoi siinä, että” siellä sitä tul etteen kaikenlaista riistoo” .Metsoja ja teeriä kuului olleen pilvin pimein. Juttu kääntyi sitten kotialueisiin ja sanoi, että ”olhan niitä mehtoja kyllä ennen tiällä kotpuolessakkii”. Totesi, että ”aikonnaan minäkkii ammun parraana vuotena melekkeen viiskymmentä musttoo lintua (ukkometsoa). Ihmetteli vielä lopuksi, ”minnekkä liennöövät nykysin hävinneet, kun niitä ei taho nähä ennee oikkeen millonkkaan”. En osannut oikein kommentoida papan ihmettelyyn, mutta mielessäni tuumailin, että ei ole mikään ihme jos linnut ovat kadonneet tuollaisella teurastuksella.
Metsänmies 5.9.2021, 19:36Timppa on päättänyt, että ei käy enää koskaan raivauksilla hirvikärpäsaikaan. Varmasti viisas päätös, jos on mahdollista valita. Palkkatyössä tuota mahdollisuutta ei ole, työtä on tehtävä kelillä, kuin kelillä. Ompa hirvikärpäsiä, tai ei. Jos noista otuksista ei ole terveydellistä haittaa parasta on vaan totutella sietämään niitä, vaikka eiväthän ne mukavia ole. Olen sahannut aina tankin loppuun ja kopistellut joka tauolla enimmät kärpäset päästä, muualta vasta päivän päätteeksi. Laskin joskus, montako otusta vaatteista löytyy töiden loputtua. pääsin pitkälti toiselle sadalle. Itselle ei ole hirvikärpäset tehneet pahempia paukamia, pikku näppylöitä on puremista tullut.
Metsänmies 5.9.2021, 19:22Tolopainen on sitä mieltä, että työturvallisuus on jokaisen omalla vastuulla, eikä työnantaja tule kypärää laittamaan kenenkään päähän. Näin on voinut olla Tolopaisen nuoruudenaikoihin, jolloin töihin lähdettiin kumiteräsaappaissa, pussihousuissa, sarkatakissa ja lippalakki päässä. Työkaluina kirves, pokasaha ja vesuri. Nuo Kalle Päätalon ajat ovat jo menneisyyttä , joskin mukavia muisteluita. Nykyaikaan on todellakin huolehdittava itse omasta turvallisuudestaan, mutta työnantajan määräysten mukaan. Jos ei näin toimi, palstalla olo loppuu lyhyeen ja kilometritehdas kutsuu.
Metsänmies 5.9.2021, 08:18Millä tavalla Tolopainen suojaisi pään hirvikärpäsiltä raivaussahatöissä? Nykyään kypärä, visiiri ja vielä suojalasit ovat ainakin yhdellä toimeksiantajalla pakolliset päällä pidettävät. Siihen kun vetää vielä jonkin kärpäsverkon koko komeuden päälle, niin alkaa olla melko huono näkyvyys.
Metsänmies 1.9.2021, 20:50Ei kai se ketään haittaa, vaikka joku vähän kehuukin itseään. Jokaisessa ketjussa poiketaan asiasta. Joku valittaa Kemeran pienuutta, toinen perintöveroa, kolmas alhaista puun hintaa. On hyvä, että vanhat hakkuumiehet ovat muistoissaan positiivisella mielellä.
Metsänmies 1.9.2021, 15:48Oh hoijaa. Missähän vaiheessa ilmaantuu metsuri, joka on ylittänyt 200 kiintoa päivässä? Pidän edelleenkin tuota Jätkän suoritusta uskottavana, mutta nuo 150 kiinnon päivätuotokset ovat hevosmiehen juttuja. Joku järki pitäisi olla liioittelussakin. Alkaa tuntua, että motot on keksitty turhaan, kun kevyemmälläkin kalustolla näkyy pääsevän samoihin tuloksiin.