Käyttäjän Metsänmies kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 501 - 510 (kaikkiaan 1,532)
  • Metsänmies

    Visakallo ei ole täysin oikeassa. Todellisuudessahan Kemera palkitsee myös niitä metsänomistajia, jotka ovat päästäneet metsänsä siihen kuntoon, että niitä korjattaessa suorastaan hävettää. Kemeratuki tulisi myöntää vain oikeaan aikaan tehtyihin hoitokohteisiin. ei myöhästyneisiin. Poikkeuksena voisi olla, että myöhästyneisiin kohteisiin voisi tuen myöntää omistajan vaihtuessa, koska uusi omistaja ei ole ollut vastuussa siitä, että entinen omistaja on jättänyt laimin hoitotyön.

    Metsänmies

    Uittokalustolla näkyy olevan vielä myynnissä noita ketjun liitostyökaluja. Aikoinaan, kun teräketjut olivat ansiotasoon suhteutettuna kohtuullisen hintavia tuli katkenneita liiteltyä. Nykyisin ostetaan aina uusi. Nuo lukkopihtiliittimet ovat riittävät, jos haluaa rakennella itse sopivan mittaisia ketjuja. Itsellä oli sellaiset ja niillä pärjäsi.

    Metsänmies

    Jean S on väärässä. Työtä on todellakin tullut jonkinverran tehtyä, mutta kuten tuolla toisessa keskustelussa on todettu, hankintatyöstä saatu hyöty on melko olematonta.

    Metsänmies

    aegoliukselle selvennyksksi, että tulot nettona tarkoittavat sitä summaa, minkä puunostajat ovat suorittaneet tilille ennakonpidätyksen jälkeen, ja josta on vähennetty ALV, joka ei ole tuloa. Tuo metsävähennys tarkoittaa sitä, minkä tulen saamaan vasta veroilmoituksen jälkeen.  Mitä taas tulee noihin hienoihin tuottolaskelmiin, ne ovat täyttä huu haata.  Eikös noissakin laskelmissa täydy olla jokin lähtökohta, mistä tuota tuottoarvoa aletaan laskemaan?Vai lasketaanko sitä jostain olemattomasta? Olkoompa se perinnöllä saatu tai ostettu. Jos Lapin perukoilta ostaa tai perii tyhjän metsämaan karuilla kasvupohjilla, voi olla varma, että sillä sijoituksella ei ole mitään tuottoarvoa, korkeintaan negatiivinen sellainen. Laskipa sen minkälaisilla luvuilla tahansa.

    Metsänmies

    Kurki teki mielestäni tähän mennessä järkevimmän ja yksinkertaisimman kuvauksen metsäsijoituksesta. Laskennallisestihan voi päästä mitä erilaisimpiin kannattavuuslukuihin. Riippuu monesta tunnetusta ja vielä tulevaisuuden tuntemattomista tekijöistä. Itse olen käyttänyt Einari Vigreenin kannattavuuslaskelmaa:” Kaupankäynnissä riittää, kun ymmärtää jättää huonon kaupan tekemättä”. Kurjen innoittamana laitan oman esimerkin. Ostopalsta, hinta kaikkine kuluineen 18700. Kaupan jälkeen palsta käyty läpi, osa hakattu aukeaksi, osa harvennettu. Taimikoita ei ollut. Hakkuutulot nettona noin 25000( ei sisälläALV:tä). Puunajosta lasku reilut 2500.Vielä metsävähennyksen kautta veroja takaisin. Uudistamiskuluja noin 2700. Palstalla on tällä hetkellä 3 hehtaaria noin 35 vuotta vanhaa harvennettua  OMT metsää ja vajaa hehtaari 50 vuotista harvennettua VT metsää . Istutettua kuusentaimikkoa OMT on 3.5 hehtaaria. Onhan siinä työstä tullut suurin osa tehtyä itse, mutta on ollut joutavaa aikaa. Ilman mitään erityistä laskentakaavaa olen tullut siihen tulokseen, että, jos myyn palstan heti, pääsen aika reilusti yli tuon 4%:n tuotoksen, tai pidän sen itselläni, tuotto on tulevaisuudessakin kohtuullinen.

    Metsänmies

    Ei vaikuta boorin puutteelta, koska taimet ovat kasvaneet haaroittumisesta huolimatta reilusti pituutta. Vai ovatko ne kasvaneet kunnolla pituutta, joissa tuota haaroittumista ei ole tapahtunut ja haaroittuneet jääneet lyhyemmiksi turilaiksi? Jos näin on, silloin boorin puutteesta on kysymys. Eräs mahdollisuus on surmakkasienen aiheuttama kuusenversosyöpä(tai kuusenversosurma). Olen ollut kerran raivaamassa aluetta, jossa tuota tautia esiintyi. Muistuttaa kovasti boorinpuutokselta, mutta ainakin tuolla kyseisellä alueella taudin vaivaamat taimet olivat kuolleet, tai lähes kuolleita. Suurin osa saman alueen taimista oli kuitenkin täysin terveitä

    Metsänmies

    Päätehakkuussa hankintakauppa on yleensä kannattamatonta. Poikkeuksen siinä tekee , jos alue on niin huonolaatuista, että lähes kaikki puutavara menee kuiduksi ja tukkipölkkyjä löytyy vain tarkkaan etsimällä. Ei harvennushakkuissakaan hankintatyöllä rikastumaan pääse, mutta saa siitä jonkinlaisen työpalkan. Vain hakkuu kannatta tehdä itse, kuten Puhveli toteaa. Täytyy olla todellakin suuret savotat, että niiden vuoksi kannattaa ajovehkeitä hommata, tai pitää olla vielä vieraalle ajoa. Kuten moni on edellä maininnut, suuri syy hankintahakkuulle on se, että saa täsmälleen sen näköisen hakkuujäljen, kuin itse haluaa. Joku vaan viihtyy metsässä, joku toinen ei. Itse kuulun ensimmäisiin.

    Metsänmies

    No jos homma on kannattamatonta, sitä nopeamminhan se täytyisi lopettaa. Velkahan vaan lisääntyy kannattamattomalla toiminnalla. Kun myy velkaisen koneensa, jää vähemmä velkaa jäljelle. Loppuvelan voi sitten maksella rengin paremmilla palkoilla. Siitä se alkaa päivä loputa paistamaan .

    Metsänmies

    Minä olen käyttänyt yksinkertaisempaa menetelmää. En juurikaan ymmärrä, enkä arvosta liian monimutkaisia laskelmia. Käyn katselemassa metsää, katson mikä on pääsääntöisesti metsätyyppi. Seuraavaksi katselen, mikä on ainespuun määrä ja onko siitä heti kannatavaa hakata. Seuraavaksi taimikokoiden tila, missä kokoluokassa ne ovat ja onko niissä hoitotöitä. Vielä, onko minkälaiset tulevaisuuden korjuuolosuhteet ja vaatiiko mahdollista tietä ym. Noiden lisäksi, mitä pystyy itse tilan hyväksi tekemään ja omalle työlle jokin arvo. Nuo tiedot kun laskee jotenkin yhteen, pääsee käsitykseen, mitä omasta mielestä kannattaa tilasta tarjota. Enemmän on tullut tehtyä tarjouksia, jotka on hylätty, muutama palsta on saatu kuitenkin myös ostettua. Nytkin on meneillään tuontyyppinen arviointi, harkinnassa vielä tuleeko tehtyä tarjous.

    Metsänmies

    Kalle Kehveli:”Konemiehet tekee työtä tosi pienellä katteella, monesti renki pärjää paremmin kuin isäntä.” Siispä isännän  kannattaa myydä koneensa ja ruveta rengiksi.

Esillä 10 vastausta, 501 - 510 (kaikkiaan 1,532)