Käyttäjän Metsänmies kirjoittamat vastaukset
-
Aimo Jortikka:”Kantohinta 60 euroa, puunhankinta ( hakkuu, metsäkuljetus, kuljetus sahalle ,hankinnan yleiskulut) yhteensä 25 euroa? Lopputuote sahatavara nyt 300+ euroa. Mites nämä täsmää, loput kuluu sahurien pikkujouluissa?” Luulisi Aimon ymmärtävän, että kuutio puutavaraa ei ole sama, kuin kuutio sahatavaraa. Eikä tukit muutu itsestään sahatavaraksi tehtaan portin ohitettuaan.
On todellakin ihmeellistä, miten vähän, (tai ei oikeastaan ollenkaan) tuo sahatavaran hinnan nousu on vaikuttanut kantohintoihin. Kurki (ehkä myös Puuki) löytää oletettavasti syyn liian korkeista sahateollisuuden palkkakustannuksista ja ammattiliitoista, vaikka palkat ovat olleet maltillisessa kehityksessä. Sahateollisuuden mahdollisimman suurella voitontavoittelullahan ei ole asian kanssa mitään tekemistä.
Metsänmies 19.12.2021, 19:52Olikohan se jees, joka sanoi tankillisen riittävän päivän tavoitteeksi näin talviaikaan? Sillon ei varmaan tarvitsekkaan ”mitään talvisarjoja”, kun kantaa aina päivän päätteeksi sahansa kuivumaan. Mutta jos sahaa ammatikseen , useita tankkeja päivässä työmaat, ovat kaukana teistä, eikä joka päivä viitsi kamoja kantaa kotiin, kannattaa käyttää kaikkia mahdollisia talvisuojia. Ei niitä ole turhaan valmistettu
Metsänmies 19.12.2021, 17:31Älä arto turhaan moiti stihlejä. Ne toimivat aivan yhtä hyvästi, kuin ruotsalaisetkin raivaussahat. Olen itse sahannut vuosikausia stihleillä ( olen sahannut myös molemmilla ruotsalaisilla). Ei niissä ole ollut merkittävää eroa talviolosuhteissakaan. Kaikki sahat tarvitsevat talvella parempaa huoltoa, kuin kesällä. Meillä kaikki raivausmiehet viettävät aikaa kotonaan, olipa, huski jonski, tai stihli. Lunta on kahlata liikaa.
Metsänmies 16.12.2021, 17:11Kurki:”Kun suomalaisen metsäteollisuuden vientijalosteen hinnasta vähennetään tuotantoketjun voitto esim 10%, niin loppukustannus on palkkakustannuksia + muutama prosentti puukustannuksia.” Tästä saa sellaisen käsityksen, että muita kustannuksia ei ole, kuin palkat ja puu.
Metsänmies 16.12.2021, 15:13Älähän mitä Rukopiikki. Ammattilainen, tai säännöllisesti metsiään hoitava amatöörikin tekee melkoisen tilan hoitotyöt itse, eikä siinä koko elämä kulu. Itsekin käyn ainakin kerran, pari kesässä Lapissa kalareissulla. Talvella on aikaa etelänmatkoille, joita nyt kylläkin korona rajoittaa.
Metsänmies 16.12.2021, 14:53Haukiniemi kirjoitti hyvän kommentin. Ei ole paljon lisättävää.Omalla työllä voi todellakin lisätä huomattavasti kannattavuutta, kuten Haukiniemi toteaa.
Metsänmies 16.12.2021, 14:34Kurjen laskelmassa kaikki muu raaka-aine, paitsi puu, ovat ilmaista. Kun tehtaita rakennetaan, syntyy siis vain palkkakuluja. Samoin energia on ilmaista, vain energian palkkakulut ovat rasite. Logistiikassa ei ole kuin työntekijöiden palkat kuluina. Kun päästöt ja ympäristö on otettava huomioon, on se palkkakulu. Sovitaanko, että yrityksen voittokin on palkkakulu, onhan se sijoittajan palkkaa sijoituksestaan,?
Metsänmies 16.12.2021, 12:29Oikea vaihtoehto olisi tietenkin myydä tilojaan, niin pitkään kun tätä ylihinnoittelua on. Ostaisi sitten , jos hinnat romahtavat, uusia, tai jopa omansa takaisin. Mutta me metsänomistajat ollaan Simpauttajan(Heikki Turusen päähenkilö kirjassa Simpauttaja)sanoin ”maassa kiinni, niin kuin mato paskassa”. Omastaan ei halua luopua, vaikka tietääkin, että se olisi järkevää.
Metsänmies 16.12.2021, 11:25Onko Puuki todellakin sitä mieltä, että metsäteollisuuden, tai yleensä työntekijöiden palkat ovat ainoa syy siihen, että puun hintakehitys on pysynyt huonona? Olisin sitä mieltä, että asiaan vaikuttaa myös metsätuotteiden tarjonnan lisääntyminen muissa maissa, joissakin tuotteissa kysynnän väheneminen, osakkeiden omistajien tulosvaatimukset, palkoista johtumattomat kustannusten nousut, (mm. energia, päästörajoitukset). Palkkakulut ovat vain yksi osa koko tuotantoa .
On totta, että pääkaupunkiseudun asunnot ovat kalliita, ainakin näin maasedulta katsottuna. En kuitenkaan vertaisi metsätiloja siihen. Paremminkin vertaus kävisi niin, että sijoitus tehtäisiin johonkin näivettyvän kunnan kiinteistöihin ja jäätäisiin odottamaan , josko alueelle tulisi jokin tekijä, joka nostaisi noiden kiinteistöjen hintaa.
A.Jalkanen:” Metsä on hyvä sijoitus hajautusmielessä. Pääomaa ei koskaan menetä kokonaan, joten sille voi aivan hyvin sallia pienemmän tuoton kuin vaikka pörssiosakkeille.” Sanoisin paremminkin, että tämän hetkisillä hinnoilla metsä on huono sijoituskohde, ainakin jos katsoo sitä pelkästään metsätalouden kannalta. On tietysti mahdollista että tulevaisuudessa metsällä on myös muuta rahallista arvoa, mutta se on arvailua.
Metsänmies 16.12.2021, 10:04Mielenkiintoinen yhtälö. Metsätalouden kannattavuus laskee. Kommenteista päätellen alamäki on ollut ikuista, viimeiset kolmekymmentä vuotta kiihtynyt muutamaa piikkiä lukuunottamatta. Kuitenkin metsätilojen hehtaarihinnat ovat tuossa 30 vuodenkin ajanjaksossa moninkertaistuneet. Muutaman viimeisen vuoden aikana hinnat ovat suorastaan karanneet käsistä. Noista kohtuuttomista hinnoista huolimatta ostajia riittää. Tuntuu, että jokin asia ei ole kohdallaan. Miksi sijoitetaan ylihinnalla kohteeseen, joka on kannattamatonta ja käyttöoikeuskin tulevaisuudessa epävarmaa?